רגע לפני הפסח: כל מה שצריך לדעת על ביטוח נסיעות לחו"ל
איזה ביטוח נסיעות כדאי לרכוש, האם הביטוח של חברות האשראי מספק ומה צריך לעשות במקרה של תאונה בטיול בחו"ל
חג הפסח מתקרב ועמו תכנון החופשה המסורתית. ככל שהנכם מתכננים לנפוש מחוץ לגבולות המדינה ישנם מספר נושאים שרצוי להקדיש גם להם את הזמן כחלק מההערכות לחופשה ואף במהלכה.
קודם לנסיעה מומלץ לרכוש כיסוי ביטוח נסיעות נרחב ביותר המתאים, בין היתר, לגילכם ומגבלותיכם, למדינת היעד, למשך החופשה, סוג החופשה ומטרותיה, בין אם עסקינן בספורט אתגרי או טיול תרמילאים שיתכן וידרוש איתור או חילוץ או שעסקינן בנסיעה עסקית בלבד.
חשוב לשים לב שרוב פוליסות ביטוח הנסיעות לחו"ל מכסות אך ורק את ההוצאות הרפואיות שחלילה הוצאתם במקרה של נזק גוף בחו"ל כגון בגין אשפוז או הטסת ושהות בן זוג. לרוב פוליסת הביטוח גם מפצה בסכום נמוך יחסית בגין נכות על פי סכום קבוע מראש שמופיע בפוליסה הנרכשת. מומלץ תמיד לבחון את סוג הכיסוי הביטוחי המתלווה לכרטיס האשראי עמו רכשתם את כרטיס הטיסה או שילמתם בגין פעילות מסוג זה או אחר בעת שהותכם בחו"ל אשר עשוי להפתיע. זאת לעומת רכישה בנוסף של ביטוח פרטי, אשר עתיד לכסות גם הוצאות שקופות החולים וביטוח לאומי אינם מכסים וגם להקנות לכם סכום פיצוי חד פעמי גבוה בגין מקרה של פגיעה חלילה.
ברם, פוליסות הביטוח הנ"ל אינן מאפשרות, בנסיבות חלילה של נזקי גוף בחו"ל, לקבל פיצוי בעבור נזק כלכלי שנוצר לדוגמא כתוצאה מהיעדרות בעבודה בעקבות הפגיעה למשך תקופה ארוכה ואובדן השכר שנובע כתוצאה מכך. נוסף על כך, פקודת הנזיקין, שהיא דבר החקיקה המרכזי ביותר בתחום דיני הנזיקין בישראל חלה רק על מקרי פגיעה ונזק שקרו בישראל.
לכן, ככל שנפגעתם בחו"ל, בתאונת דרכים, פעילות אקסטרים או כל פעילות אחרת, לא ניתן יהיה להגיש בארץ תביעת רשלנות נגד הפוגע (אפילו אם הוא ישראלי) או נגד נותן השירות או חברות הביטוח המבטחות. כמו כן, הדין שיחול על ההליך יהיה הדין של המקום בו התרחש אירוע הפציעה.
במקרים מסוג זה, על הנפגע לתבוע את הגורם שהתרשל בערכאה הרלוונטית במדינה הזרה ולדרוש לקבל ממנו את הפיצוי המגיע לו. בנסיבות אלה יש לתת את הדעת באשר לתקופת ההתיישנות להגשת התביעה בכל מדינה ומדינה, למשל, לאדם שנפגע בתאונת אופנים בצרפת ישנן שנתיים לתבוע בלבד. חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע בישראל אשר יפנו אתכם או ילוו אתכם במסגרת ההליכים המשפטיים לצד עורך דין מקומי המכיר את הדין והפסיקה ושולט בשפת המדינה בה מתקיימים ההליכים. לאחר שבחנתם אם ניתן להגיש תביעה נגד הגורם שהתרשל במדינה בה התרחשה התאונה, תצטרכו לספק מסמכים וראיות לאירוע. לכן, בכל פעילות מסוג רפטינג, סנפלינג או טיול אופנים בחו"ל, חשוב מאד לקבל ולשמור את החשבונית שמפיק העסק המעידה על מהות התשלום בגין הפעילות לכל הנפשות המעורבות. בנוסף, להתעקש לקרוא את מסמך ההתקשרות עם החברה המבצעת את הפעילות באנגלית או בשפה שהנכם מבינים ולוודא היטב האם לחברה רישיון לקיום הפעילות, האם קיים ברשותה ביטוח לפעילות שהנכם מעוניינים לבצע ואם התשובה חיובית, איזה כיסוי יינתן, האם מדובר בחברת ביטוח ידועה והאם מצוינת תקרה של סכום במקרה ביטוחי, למשל סכום הביטוח לא יעלה על 50 אלף יורו לאדם.
בנסיבות של אירוע חלילה, הקפידו לדווח למשטרה ולרשויות הרלבנטיות על האירוע ועל שמות המעורבים מכל הצדדים ולקבל העתק מהדו"ח. ככל שמתאפשר, חשוב מאד לצלם את נסיבות ומקום האירוע והכשל בין אם באופנים או בכל ציוד אחר שגרם לאירוע וכן לאסוף פרטים של עדים, לרבות צילום של הדרכונים שלהם וכתובתם המלאה ופרטי ההתקשרות עמם טלפונית או באמצעות מיילים. בנסיבות של אשפוז, חשוב מאד לשמר תיעוד של כל המסמכים הרפואיים וכן חשבוניות בגין כל הוצאה שקשורה לאשפוז כגון תרופות או נסיעות לבית החולים וכן להמשיך בתיעוד עם חזרתכם ארצה. והכי חשוב,סעו וחזרו בשלום.
*הכותבת היא שותפה בכירה וראש המחלקה הבינלאומית במשרד עו"ד גדעון פישר