בין טלנסקי לנורמן: המאכערים שמשנים לטובה את העולם
התבוננות מזווית משפטית, אגב פרשת טלנסקי, בסרט "נורמן" של יוסף סידר
1. אבטיפוס למאכער
קווים לדמותו של טלנסקי
"נורמן", סרטו של יוסף סידר, מתכתב עם המציאות המשפטית־פוליטית בארץ. נורמן (ריצ'רד גיר) הוא מאכער יהודי אמריקאי שרכש את קרבתו של סגן שר המסחר הישראלי (ליאור אשכנזי) במחיר מציאה של זוג נעלי יוקרה. הנעליים עלו אמנם יותר מ־1,000 דולר, אבל את האקזיט עשה נורמן שלוש שנים לאחר מכן כשאשכנזי הפך לראש ממשלת ישראל.
האם נורמן הוא משה טלנסקי, ה"דוור" שהביא לאהוד אולמרט מעטפות דולרים שגויסו בארה"ב ומימנו בחירות, חליפות וסיגרים? בתמורה ביקש טלנסקי מאולמרט שישתדל עבורו אצל חבריו המיליארדרים, יצחק תשובה ושלדון אדלסון, כדי שירכשו ממנו מקררי מיני־בר למלונות שבבעלותם.
נורמן הוא לא טלנסקי, אלא אבטיפוס, שמתבניתו נוצקים המאכערים של העולם. אבל יש בהחלט קווי דמיון בין השניים, ובראשם האהבה שרחשו להשקעתם הישראלית.
2. יחסי קח ותן
האם באמת יש מתנות חינם?
הסרט לא מפרט את יחסי התן וקח בין נורמן לראש הממשלה. אנו יודעים שהוא סייע לבנו להתקבל להרווארד ויותר מכך, כפי שלמדים מהשיחה בין ראש הממשלה לאשתו. היא מוכיחה אותו על התלות הנצלנית שפיתח כלפי נורמן, והוא משיב שלא היתה לה כל בעיה עם הכנסתו העקלקלה של הילד להרווארד.
ברקע מרחרחים עוד כמה מיליארדרים אמיתיים סביב ראש הממשלה, רמז לתיק 1,000 ולזכייני הגז, לראשי הממשלה שחשופים לפיתויים של הארנקים התפוחים ומרעיפי הפינוקים של המיליארדרים האלה. לעולם לא נדע אם זה מסתכם רק במתנות חינם.
3. יש גם צד חיובי
נורמן מעודד הסכם שלום
בעבר נכתב כאן על הסרט "לינקולן" של סטיבן שפילברג. לנשיא האמריקאי חסרו כ־20 קולות בקונגרס להעברת ביטול העבדות. את הקולות החסרים קנה בג'ובים שחילק. המושחתים איפשרו את אחד המהלכים האנושיים הגדולים בהיסטוריה.
וגם נורמן איפשר את המהלך של חתימת הסכם השלום. בדומה לאולמרט, אשכנזי חתר לשלום, אבל החקירה הפלילית סיכנה את היוזמה. נורמן, להבדיל מטלנסקי, לא הגיע לעדות שהעיפה ראש ממשלה מכיסאו. הוא שלח יד בנפשו ובמותו ציווה את סגירת התיק ואת השלום. אל תזלזלו בכוחם של המושחתים, פוליטיקאים ומכערים – לשנות לטובה את העולם.