המנהל המיוחד לנכסיו של אליעזר פישמן: להכריז עליו לאלתר כפושט רגל
לטענת עו"ד יוסי בנקל רק הכרזה על פשיטת רגל תאפשר לו להעמיק בחקירות ולפעול למימוש נכסיו של פישמן
יש להכריז לאלתר על אליעזר פישמן כפושט רגל – כך טוען המנהל המיוחד שמונה על נכסיו של פישמן, עו"ד יוסי בנקל. בנקל הגיש לשופט איתן אורנשטיין תסקיר משלים, לקראת הדיון הצפוי בשבוע הבא, ובו הוא סוקר את כל מה שהתרחש בתיק בחודשיים האחרונים.
בתסקיר טוען עו"ד בנקל כי מדובר באחד מתיקי פשיטת הרגל הגדולים והסבוכים שהתבררו אי פעם בישראל ושיתוף הפעולה של פישמן, מקורביו ובני ביתו, הינו "חלקי ביותר וזאת בלשון עדינה", ולכן לדבריו אין מנוס מהכרזה על פשיטת רגל לאלתר בכדי לאפשר להקניית והפעלת סמכויות המוקנות בדין לאחר הכרזה שכזו.
- ילדיו של אליעזר פישמן מבקשים לנהל את הדיון בעניין חברת פישמן רשתות, בדלתיים סגורות
- "משפחת פישמן לוחצת על החברות לא לשתף פעולה"
- המנהל המיוחד לנכסיו של פישמן: לבטל תיקונים שבוצעו בתקנון של חברת פישמן רשתות שנועדו לפגוע בנושים
בנקל טוען כי בניגוד לאופן בו בוחרים כיום פישמן ובני משפחתו להציג את קריסתו, אין מדובר באירוע חד פעמי או ב"הדרדרות של השנים האחרונות". לדבריו, פישמן אישר במסגרת תצהיר מס הכנסה, כי כבר בסוף שנת 2006 עמד סך ההתחייבויות בחברות הפרטיות העיקריות, על סך 5.8 מיליארד שקל ובסוף 2012 למרות החזרי 1 מיליארד שקל, הסכום נשאר כמעט באותו היקף ועמד על 5.76 מיליארד שקל.
בנקל מונה לתפקידו בדצמבר 2012 וטוען כי מצא קופה ריקה מנכסים, ומנגד חייב אשר ניהל את עסקיו באורח מורכב ביותר, ואשר שיתוף הפעולה שלו (ועוד יותר מכך, של מקורביו) עם המנהל המיוחד היה חלקי ביותר, לשון עדינה. חרף זאת, נקט המנהל המיוחד שורה של פעולות בכדי להגשים את המטרות לשמן מונה, להעשיר את הקופה ולנסות ולשפוך אור על מבנה עסקיו הסבוך של פישמן, כמו גם על נסיבות קריסתו.
בנקל ממשיך וטוען כי לשיטתו של פישמן "מנהל מיוחד טוב הוא פחות או יותר, מנהל מיוחד שאינו עושה מאומה", מלבד לומר כן להצעות החייב, ומסתפק בנכסים מובהקים של החייב כלומר נכסים שהחייב מזהה אותם ככאלה ואשר מצמצמת אותם "לכדי חשבון בנק שנחסם בידי הבנקים הטוענים לזכויות קדימה בתכולתו, ולזכויות ערטילאיות בחברות, אשר אף בהן חלילה לו מלהתערב באשר הדבר 'גורם נזק'", טוען בנקל. הוא מוסיף כי בוודאי ש"מנהל מיוחד טוב", לגישת החייב, אינו מגיש בקשות כלשהן לאיסור דיספוזיציות, קל וחומר בקשות מהותיות כנגד אשת החייב ושאר בני משפחתו. בנקל ממשיך וכותב כי הוא אינו עומד בהגדרה אלא מבקש לרדת לעומקם של דברים.
בתסקיר מובא פירוט של תביעות החוב שהוגשו שמסתכמות ב-3.98 מיליארד שקל.
החובות הגדולים ביותר הם כלפי בנק הפועלים לו חייב פישמן 1.9 מיליארד שקל, בנק לאומי 905 אלף שקל, 283 מיליון לבנק דיסקונט ו-266 מיליון לבנק איגוד.
מנגד, בית המשפט הטיל על פישמן לשלם 15,000 שקל לחודש לקופה, ובנקל מזכיר כי פישמן עודנו מתגורר ביחד עם רעייתו באחוזה בסביון בשטח של 5 דונם וכאשר הבית רשום על שם רעייתו בלבד. "באורח השונה מאד מן התיאורים הנוגעים ללב של 'הערבות ההדדית' בקבוצת פישמן", טוען בנקל כי מהרגע שמונה לתפקידו והחל לבקש מידע "'השתנתה הנימה' מן הקצה לקצה, כאשר לפתע פתאום החלו החברות לעמוד מכל משמר על היותן 'ישויות משפטיות נפרדות ועצמאיות', אשר לכאורה אינן חבות למנהל המיוחד דבר, ואף המסמכים אשר הן מואילות להעביר לו, הינם 'לפנים משורת הדין'".