נחשף בכלכליסט
משרד האנרגיה יממן את הולכת הגז של המאגרים הקטנים שיתגלו בים התיכון
שטייניץ יגיש עד סוף החודש הצעת מחליטים לאישור הממשלה לעידוד פיתוחם של מאגרי גז קטנים. לפי ההצעה, משרד האנרגיה יממן חלק מההולכה בהשקעה של כ-100 מיליון שקל; מאגר לווייתן יגבה את כריש ותנין
שר האנרגיה יובל שטייניץ, יגיש עד סוף החודש הצעת מחליטים לאישור הממשלה לעידוד פיתוחם של מאגרי גז קטנים, כפי שנחשף בספטמבר האחרון ב"כלכליסט".
משרד האנרגיה יממן חלק ממערכת ההולכה של הגז עד לקו החוף, בהשקעה של כ-100 מיליון שקל. לטענת משרד האנרגיה, ההשקעה תשמש כתמריץ כלכלי לבעלי המאגרים ויקלו את ההליך התכנוני הנדרש לחיבור המאגרים למערכת ההולכה הלאומית. יתרון נוסף שמונים שם הוא הורדת נטל הפיתוח מבעלי המאגרים על ידי הסתמכות על מענק ממשלתי לכל מאגר בנפרד.
לווייתן יגבה את כריש ותנין
רכיב נוסף בתוכנית יהיה גיבוי ללקוחות של מאגרי כריש-תנין (או המאגרים אחרים) במקרה של תקלה במערכת ההולכה. במשרד האנרגיה רוצים ליצור מבנה של "ערבות הדדית" בין בעלי המאגרים, כך שאם מאגר אחד הפסיק לעבוד - בשל תקלה טכנית או כוח עליון - אז מאגר אחר יגבה את הזרמת הגז של לקוחותיו כדי לא לשתק את המשק. הערבות ההדדית תקבע באמצעות שימוע תקנות לשעת חירום תחת הכותרת "הבטחת רציפות באספקת גז טבעי למשק הישראלי".
למרות הכוונות הטובות, במשרד האנרגיה מחדדים שמדובר בגיבוי רק ממכסת הגז הפנויה ביחס לחוזים, כלומר אם תהיה תקלה כלשהי במאגר כריש או תנין וכלל אספקת הגז של לוויתן כבר "תפוסה", אזי הערבות אינה קיימת בפועל. לכן התוצאה היא שככל שתאושר התוכנית, רוב הסיכווים שלווייתן יוכל לגבות את כריש או תנין ולא ההפך.
סעיף נוסף בתוכנית הוא הגדלת הביקושים לגז טבעי, זאת באמצעות השקעה של 10 מיליון שקל בציי כלי רכב חלוצים שיונעו בגז טבעי. מדובר בעיקר בציי רכבת כבדים או תחבורה ציבורית.
סעיף אחרון שיכלל בהצעת המחליטים היא התגמול שנקבע באוגוסט שעבר על ידי רשות החשמל החדשה, זה שקובע שתחנות כוח שירכשו גז ממאגרים קטנים יקבלו תעריף משודרג, כך שהמחירים הנמוכים של הגז שיסופקו על ידי מאגרים קטנים ישתקפו בצורה גדולה יותר בהחזר שהם מקבלים על ההוצאה על הגז הטבעי.
שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ, סיכם ש״התכנית לעידוד מאגרים קטנים מאפשרת, בין היתר, למאגרי כריש-תנין להתחרות בתנאים שווים עם מאגרי הגז הטבעי לווייתן ותמר, על מנת לחתום על חוזי גז טבעי חדשים ומשופרים לטובת המשק המקומי, וכן מעודדת פיתוחם של מאגרים קטנים חדשים במים הכלכליים של ישראל. תוכנית זו מצטרפת למדיניות שנוקט המשרד בדבר עידוד החיפושים לגז טבעי ונפט בים התיכון ולעידוד כניסת שחקנים חדשים במשק הגז הטבעי, שיביאו לתחרות ולשבירת המונופול בתחום הגז הטבעי בישראל".