משרד הבריאות דורש לנכות שעות היעדרות משכרם של הרופאים
במכתב שהפיץ משרד הבריאות למנהלי בתי החולים הממשלתיים הוא מעיר סכסוך ישן וקורא לעקוב אחר רופאים שלא משלימים את שעות עבודתם. יו"ר הסתדרות הרופאים התרעם על כך שהמשרד לא פנה אליו וביקש ממנו למשוך את החוזר
הנחייה חדשה של משרד הבריאות מקימה לתחייה עימות ישן בין המדינה לרופאים: המשרד ביקש להחיל פיקוח על היקף שעות עבודתם של רופאים בבתי חולים ממשלתיים, כך עולה מתכתובות שהגיעו לידי "כלכליסט". הוראת המשרד הובילה לתגובה חריפה מטעם ההסתדרות הרפואית (הר"י), שדורשת ממנו למשוך את ההנחייה.
ראש חטיבת המרכזים הרפואיים במשרד הבריאות ד"ר אורלי וויינשטיין שיגרה בשבוע שעבר מכתב למנהלי בתי החולים הממשלתיים ובו דרישה לפעול נגד רופאים המועסקים במשרה מלאה ולא משלימים את השעות אליהן התחייבו. וויינשטיין הנחתה את המנהלים לעקוב אחר רופאים שפועלים כך, במיוחד אחרי אלו שעושים זאת לדבריה "באופן שיטתי", שלטענתה מספרם לא מבוטל, ולנכות משכרם שעות היעדרות במידת הצורך.
- יו"ר ההסתדרות הרפואית: "מערכת הבריאות לא מצליחה לספק שירותים סבירים"
- הרופאים לבג"ץ: מינוי מנהל בי"ח שאינו רופא זו "פגיעה תעסוקתית"
- הרפורמות של השר הפכו את מערכת הבריאות לזירת קרב
"לראייתנו, רופא, כמו כל עובד אחר, צריך שיהיה נוכח במקום העבודה בהיקף אותה משרה על מנת לתת שירות רפואי, לטפל, לאבחן, לייעץ, להדריך ולגבות רופאים צעירים יותר ועוד", כתבה וויינשטיין. בתגובה למכתב, שיגר יו"ר הר"י פרופ' ליאוניד אידלמן מכתב חריף לויינשטיין, ובו הביע תמיהה בנוגע להתנהלות המשרד בנושא. "מיותר לציין כי הנחיותיך למנהלי בתי החולים, כפי שהן באות לידי ביטוי במכתבך ובכלל זה ניכוי שעות היעדרות, הפחתת משרה באופן חד־צדדי ונקיטת הליכים משמעתיים כנגד מנהלים מהווה הפרה של הסכמי הר"י", כתב אידלמן. עוד הוא המשיך וטען שעל משרד הבריאות היה לפנות להר"י בנושא ולא לעקוף אותו על ידי שליחת מכתבים לבתי החולים, וזאת על מנת "לנהל משא ומתן למציאות פתרון מוסכם לבעיה".
במכתב התייחס אידלמן לסוגיית החתמת שעון העבודה, שכבר יצרה מחלוקות ב־2011. "הכנסת שעון הנוכחות היווה שינוי דרמטי בעבודת הרופאים כפי שהיתה מאורגנת במהלך שנים רבות, ואנו נמצאים עד היום בתקופת מעבר קשה ומורכבת. על כן אני סמוך ובטוח כי תסכימי עמי שמיותר לעורר כעת בשטח מתחים נוספים סביב הנושא הטעון מלכתחילה".
הפעם האחרונה בו נידון הנושא היה לאחר שביתת הרופאים לפני כשש שנים, לקראת החתימה על ההסכם הקיבוצי האחרון. בין השאר סוכם אז כי על הרופאים להחתים נוכחות כתנאי הכרחי לשם קבלת חלק מההטבות שניתנו בהסכם, כמו תשלום שעות נוספות בשווי אלפי שקלים בחודש. עם זאת, סוכם כי בכל מקרה לא ניתן יהיה למנוע מהרופאים שיחרימו את השעון לקבל שכר. במחאה על הדרישה החליטו אז מספר רופאים בכמה בתי חולים לא לשתף פעולה עם החתמת הנוכחות.
הכנסת שעון נוכחות הוגדרה בעבר על ידי בכירי הר"י עצמם כסדין אדום, אולם במשרד האוצר התעקשו על הכנסת השעון כשהתקיימו המגעים לקראת ההסכם האחרון. בין השאר בשל דו"ח מבקר המדינה מ־2008, שחשף את העובדה שהיתה ידועה לרבים: לא מעט רופאים מומחים עוזבים את בתי החולים בשעות הצהריים לטובת עיסוקיהם הפרטיים. אף שלא סיימו את משמרותיהם, הרופאים עדיין קיבלו שכר מלא על העבודה בבית החולים.
רבים מהרופאים טענו אז כי החתמת השעון פוגעת ביוקרת המקצוע ובמעמדם ולא פעם הזכירו כי מרצים באקדמיה, לדוגמה, אינם נדרשים להחתים נוכחות. מלבד זאת, המתנגדים טענו כי שעות העבודה של רופא חורגות מהשעות שבהן הוא שוהה בבית החולים - בין שמדובר בשיחות טלפון עם חולים או בקריאת חומר מקצועי.