סטודנט למשפטים לקראת התמחות? זה מה שאתה צריך לעשות
לשנת ההתמחות יש חשיבות גדולה עבור הסטודנטים למשפטים, אשר עשויה לקבוע איך תיראה הקריירה המשפטית שלהם בהמשך דרכם. ההמלצה להם היא לגבש מראש את המטרות שהם רוצים להשיג
במקביל, משרדי עורכי הדין השונים מקצים צוותים להשתתף בירידי ההשמה של הפקולטות השונות למשפטים, אשר בסופו של דבר יתמודדו עם מסת הסטודנטים העצומה אשר תגיע אליהם במסגרת חיפושם אחרי המתמחים (ואת עורכי הדין) העתידיים במשרדם.
לאחר כעשרה ימים של ראיונות אינטנסיביים ומתישים, הן לסטודנטים והן למשרדי עורכי הדין, מגיעה השעה הגורלית. החל משעה 8:00 בדיוק, נפתחים במשרדי עורכי הדין חדרי מלחמה של ממש, שלא היו מביישים יחידות צבאיות. צונאמי של טלפונים נוצר על ידי עורכי דין המתקשרים למועמדים המועדפים עליהם לשם גיוסם להתמחות במשרדם. המועמדים המובילים מקבלים טלפונים ממספר משרדי עורכי דין אשר ראיינו אותם וכעת מחזרים אחריהם. בנקודה זו, הכוח עובר לידיהם של הסטודנטים (אלה שזכו לקבל הצעה), אשר צריכים לבחור מבין שלל ההצעות המגיעות אליהם. במקביל, סטודנטים אחרים (אשר דורגו במיקום נמוך יותר אצל משרדי עורכי הדין), כוססים ציפורניים וממתינים לצלצול הגואל.
במצב דברים זה, הסטודנטים צריכים לבחור האם לתת תשובה חיובית למשרד הראשון שהתקשר אליהם והציע להם הצעה קונקרטית, או האם לקחת את הסיכון להפסיד הצעה קונקרטית שמונחת כבר בידם ולהמתין לשיחה ממשרד אחר, אשר מועדף עליהם יותר. כמובן, שגם משרד שהציע התמחות לסטודנט אך טרם קיבל מהסטודנט תשובה חיובית, עובר הלאה למועמדים נוספים שנשאו חן בעיניו. הדבר דומה למשחק הכיסאות, אשר מי שלא מצליח לתפוס מקום בזריזות כאשר המוזיקה פוסקת (מקום כלשהו, גם אם זה לא המקום שהוא רצה להגיע אליו), יימצא עצמו נותר בצד ויוצא מן המשחק.
עד חצות היום ישקע האבק, ותמונת השידוכים בין הסטודנטים למשרדי עורכי הדין תתבהר. אז תעלה שוב השאלה – מדוע יש צורך בשיטה כזאת של גיוס מתמחים? מדוע ליצור צוואר בקבוק שכזה, ולדחוס גיוס של מאות ואף אלפי סטודנטים לסד זמנים לא נורמלי שכזה?
במצב דברים זה, כפי שאנו רואים לא אחת, הרגולטור רצה לברך אך יוצא מקלל. הסטודנטים – אשר הכללים באו למעשה מתוך מטרה ראויה לסייע להם בתהליך חיפוש ההתמחות – עלולים לצאת בשן ועין. הן הסטודנטים והן המשרדים השונים למעשה נדחקים לדילמת האסיר, כיוון שכללי המשחק מאלצים את הסטודנטים לבחור מקום התמחות במהירות, ולא מקום התמחות אשר יתאים להם בהכרח.
לשנת ההתמחות ישנה חשיבות גדולה עבור הסטודנטים למשפטים, החורגת מההתמחות עצמה. לא אחת, שנת ההתמחות תקבע איך תיראה הקריירה המשפטית של המתמחים בהמשך דרכם. חשיבות לשנת ההתמחות קיימת גם למשרדי עורכי הדין, החפצים ליהנות מכוח אדם איכותי אשר יתאים להם ויענה על צרכיהם. נוכח חשיבות הדדית זאת, ראוי להנהיג כללי משחק הגיוניים יותר, שבהם לשני הצדדים תהיה היכולת המיטבית לבחור את ההתאמה האחד של השני לצרכיהם.
כל עוד אלה הם כללי המשחק, ההמלצה לסטודנטים המתראיינים היא עצה אחת, אשר נכונה לאורך כל הקריירה העתידית שלהם: היו מוכנים מראש. גבשו מראש את הרצונות שלכם מההתמחות ואת המטרות שאתם מציבים לעצמכם להשיג בה. דעו מה מעניין אתכם (ספוילר: "התחום המסחרי" כולל בתוכו כל כך הרבה עולמות שונים, כך שרצון לבוא ל"משרד מסחרי" לא ממש מסייע). הבינו איך הייתם רוצים ששגרת יומכם תיראה, ואז תדעו מה מקום ההתמחות המתאים לכם. גיבוש והבנת הרצונות שלכם מראש יסייעו גם לכם, וגם למראיינים שלכם, שיידעו אם יש להם מה להציע לכם על מנת שתהיה שנת התמחות פורייה.
כמו בניווט אל היעד, אחרי שתדעו לאן אתם רוצים להגיע – תדעו לתכנן יותר טוב את הדרך שתוביל אתכם לשם. בהצלחה!
*הכותב הוא שותף במחלקת הליטיגציה במשרד רון גזית, רוטנברג ושות', ואחראי על השמת מתמחים