$
בארץ

חיפה כימיקלים: להשאיר את מכל האמוניה לעוד 3 שנים

יו"ר החברה פנה לממשלה בבקשה למענק של 175 מיליון דולר, כמחצית מעלות הקמת מכל אמוניה חדש במישור רותם, שתארוך שלוש שנים. ראש עיריית חיפה: "מצג של הון־שלטון"

ליאור גוטמן 20:5507.03.17

ניסיון לדחייה נוספת בסגירת מכל האמוניה בחיפה. במכתב ששלח יו"ר דירקטוריון חיפה כימיקלים ג'ולס טראמפ בימים האחרונים למשרדי הממשלה, ביקש טראמפ מענק ממשלתי של כ־175 מיליון דולר כדי להקים מתקן חדש לייצור אמוניה בדרום הארץ.

 

במכתב כתב טראמפ כי המתקן יוקם תוך 36 חודשים, ודרש שעד סוף התקופה תבטיח המדינה שכל צריכת האמוניה תיפול על המכל הקיים בחיפה. ביום רביעי שעבר דחה ביהמ"ש את הערעור שהגישה חיפה כימיקלים וחייב לסגור את המתקן עד תחילת חודש אפריל.

מעיון במכתב של טראמפ, שמוען לשרי הכלכלה, הגנת הסביבה, אוצר וראש הממשלה, עולה שחיפה כימיקלים "בחנה חלופות לבניית מתקן לייצור אמוניה במישור רותם בכמות של 90 אלף טון עם אפשרות הרחבה עד ל־120 אלף טון לשנה", בכדי לספק את צרכי האמוניה של מדינת ישראל כולה", כתב טראמפ במכתב. עוד הוסיף כי בחינת החלופות נובעת מהרצון לעודד את התעשיה וגם כדי "להיענות לחששות הגוברים מצד תושבי חיפה בנוגע למסוף". כמו גם "להגן על תעשיית הדשנים בישראל שנבנתה בעמל רב במשך 60 שנה".

 

לפי הערכת טראמפ, הקמת המתקן החדש בדרום תדרוש השקעה כוללת של כ־350 מיליון דולר. לכן, כתב, הוא מבקש את עזרתה של המדינה בהקמתו באמצעות "מענק ממשלתי של 50% מסך ההון, שיתרתו תהיה באחריות חיפה". לטענת טראמפ, המתקן יוכל לקום תוך שלוש שנים, בדומה לתקופת המכרז הממשלתי המקורי שנכשל בשנה שעברה.

 

מכל האמוניה במפרץ חיפה. לא ירוקן עד הסוף מכל האמוניה במפרץ חיפה. לא ירוקן עד הסוף צילום: זהר שחר

 

מיליון תושבים בסכנה

 

טראמפ טען שכל פגיעה במכל תשליך בצורה חמורה על האמינות של הייצוא הישראלי. "הייצוא של חיפה כימיקלים מהווה 2% מכלל הייצוא התעשייתי של ישראל", כתב, והזכיר שהחברה אותה הוא מנהל פעלה "במשך מספר חודשים על מנת לקיים דיונים משמעותיים עם הממשלה על סכום מענק אשר יאפשר למתקן להיות מעשי, ואנו חוששים מאוד מהזמן הקצר שנותר כדי להגיע להסכם, שיאפשר לשמור על מקומות העבודה של אלפי המועסקים ולהפיג את החששות של תושבי חיפה"

"אנו זקוקים לאספקת אמוניה אמינה, רציפה ובטיחותית במהלך תקופת התכנון והבנייה של המתקן, כאמור בהחלטת הממשלה מס' 766. בלי אספקה קבועה של אמוניה בפרק הזמן עד שמתקן הייצור יפעל בצורה מלאה, חיפה כימיקלים לא תוכל לייצר 95% ממוצריה, ולכן תאבד את כל לקוחותיה, ולמעשה תפשוט את הרגל", סיכם טראמפ את בקשתו במכתב.

 

מי שלא שבע רצון מהבקשה הוא ראש עיריית חיפה יונה יהב, שפנה היום לרה"מ בנימין נתניהו בדרישה שיעצור את פעילותו של מנכ"ל משרדו לשמר את כוחה של חיפה כימיקלים. "יש בפעילותו משם מצג של הון שלטון שאין הדעת סובלת ככלל ובפרט שמדובר בביטחונם של תושבי מדינת ישראל, אמוניה אינה ומעולם לא היתה נכס אסטרטגי של מדינת ישראל. התנהלותם של גורמים במשרדך ברשות מנכ"ל המשרד וסגן ראש המל"ל גורמים לסיכון של כמיליון מתושבי ישראל", נכתב בפניית יהב.

 

להימנע מריקון מוחלט

 

עד שהממשלה תחליט מה לעשות עם ההצעה שלה, פנתה חיפה כימיקלים לביהמ"ש המחוזי בחיפה וביקשה להותיר במכל הקיים 600 טון ולהימנע מלרוקנו לגמרי עד תחילת אפריל כפי שנדרש ממנה בפסיקת ביהמ"ש, בנימוק שריקון מתחת לרף זה יקשה לתפעל את המכל בעתיד.

 

אמוניה משמשת כתוצר גלם לתעשיית הדשנים. המכל במפרץ חיפה הוקם באמצע שנות ה-80' של המאה שעברה ומאז הוא סומן בדו"חות שונים כמסוכן לציבור. מכל האמוניה מכיל כ-10 עד 12 אלף טונות לשנה, והוא היה אמור לעבור לנגב כבר לפני כמה שנים במסגרת מכרז ממשלתי, שכאמור נכשל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x