גפני: "נעקוב מקרוב אחר פעילות האוצר סביב סיום זיכיון כיל בים המלח"
יו"ר ועדת הכספים סבור כי "המדינה לא כל כך גוררת רגליים בתהליך, כמו שהיא פשוט לא מקבלת החלטות". ח"כ רוזנטל: "למה לקח לחשבת הכללית 7 חודשים להוציא כל קורא לשמוע את עמדות הציבור"
ועדת הכספים החליטה היום (ג') לעקוב מקרוב אחר פעילות האוצר סביב סיום הזיכיון של כיל ב-2030 על ים המלח. בדיון שנערך אמר יו"ר הוועדה משה גפני כי "המדינה לא כל כך גוררת רגליים בתהליך כמו שהיא פשוט לא מקבלת החלטות".
הדיון בוועדה נערך בעקבות בקשתו של ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) לפרסם את עמדתה של החשבת הכללית הקודמת, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, בנוגע לחישוב שווי נכסי כיל.
מדובר בסוגיה הנמצאת כעת על שולחנו של החשב הכללי החדש, רוני חזקיהו, לאחר שהחשבת כתבה את המלצתה וסירבה לפרסמה, אך ציינה כי היא ממליצה לצאת למכרז עם סוף הזיכיון. במקביל צוות בראשו עומד הכלכלן הראשי של האוצר, יואל נוה, בוחן את פעולות הממשלה לקראת סיום הזיכיון של כיל, ששאלת שווי הנכסים שבאחריות החשב הכללי היא סוגיה אחת בו.
עבודת הצוות הייתה אמורה להסתיים ביוני הקודם אולם הצוות טרם סיים את עבודתו ותאריך סיום עבודתו החדש הוא יוני 2017.
גפני הכריז: "אני מתכוון לא להרפות מהעניין. אני מקבל את הצעתו של ח"כ רוזנטל ומבקש דוחות התקדמות אחת לחצי שנה, על מה קרה בינתיים גם מהחשב הכללי וגם מהכלכלן הראשי. את המסקנות אתם אמורים להעביר לשר האוצר ביוני 2017, אני מבקש דו"ח. לא נסכים שהממשלה תעשה פעולות ללא פיקוח".
סגן החשב הכללי, יובל רז, ציין כי נושא שווי הנכסים התעכב מאחר והוא סבוך וכי הסוגיה נידונה עם החשב החדש כבר פעמיים.
נציג הכלכלן הראשי ומרכז הצוות שהוקם לנושא, קוסאי עאסי, ציין: "שר האוצר מינה את הצוות ועשינו הרבה ישיבות בתדירות של אחת לשבוע, בניגוד לנאמר כאן. יש פרוטוקולים שנפרסם עם המלצות הביניים. היעד הוא להמליץ לשר האוצר על חלופה מה לעשות לקראת תום הזיכיון. כל החלופות על השולחן בין אם הארכת הזיכיון, מכרז או הלאמה. היינו צריכים להגיש ההמלצות באמצע 2016 אך יצאנו לשימוע ציבורי שהתארך ומגייסים יועצים חיצוניים והליך בחירת היועצים לקח חצי שנה ואחרי כל העיכובים ביקשנו דחייה משר האוצר עד לאמצע 2017, יוני 2017".
במהלך הדיון אמר רוזנטל כי הציע לחשבת הכללית "שהמדינה תפעיל את משרדי ים המלח לתקןפה, זה מייתר את הסעיף כי לא יצאנו למכרז. משרד האנרגיה מאפשר לאחים עופר להקים בכיל תחנת כח עד 2037 בתוך נכס שהזיכיון עליו מסתיים ב-2030. זה בושה וחרפה. ועדת נוה מונתה לפני 18 חודשים, אני מבקש לדעת למה לקח לה 7 חודשים להוציא כל קורא לשמוע את עמדות הציבור. כמה פעמים היא נפגשה?". לכן הציע רוזנטל, "מעקב ודיווח חצי שנתי של כל גורמי הממשלה בהיבט הכלכלי, סביבתי, תעסוקתי, לוועדה הוועדה צריכה להאיץ בממשלה לא לגרור רגלים ולקבל החלטות בנושא."
ח"כ דוב חנין (הרשימה המשותפת) התייחס בדיון לכך ש"צורת הפקת המלח מים המלח היא הזולה בעולם אך זו הדרך הכי פוגענית מבחינת ים המלח, לכן זה רישיון להחריב, את אחד מפלאי עולם של הטבע. לא רק ששנת 2030 היא כבר מעבר לפינה, 10 שנים לפני תום הזיכיון אנחנו נכנסים למצב מיוחד בנוגע למדיניות ההשקעה. כבר היום אנחנו במצב צופה 2020, ומתנהלים בהתאם לאיך שכתב הזיכיון מכתיב והמדינה עדיין לא נוקטת עמדה".