ח"כ פולקמן: "מפעל הפיס מפרסם יותר במקומות מוחלשים מאשר ביישובים מבוססים"
ועדת החינוך של הכנסת דנה בשקיפות מפעל הפיס וחזרה על דרישתה להגיש לוועדה בתוך 45 יום למסור את נתוני הפרסום בחלוקה ליישובים ולמגזרים
ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת דנה היום (ב') בנושא שקיפות בנתוני הפרסום והשיווק של מפעל הפיס.
יוזם הדיון ח"כ רועי פולקמן (כולנו) טען כי מפעל הפיס משקיע יותר בפרסום מוצריו ברשויות במעמד סוציו-אקונומי נמוך מאשר ביישובים מבוססים. "ביקרתי ברמלה וראיתי בכל קרן רחוב פרסום ענק של מפעל הפיס ושל רייסר", אמר. "מפעל הפיס פועל תחת היתר חדש, אך בכל פעם שסוגרים לו דלת הוא פותח חלון ומוצא אפיקים חדשים לפעילות, ולכן יש צורך ברגולטור שיפקח עליו". רייסר הוא מותג של הטוטו המאפשר להמר על מירוצי סוסים.
לדיון בוועדה הגיעו נציגי מפעל הפיס ללא נתונים המציגים את היקף הפרסום והפעילות השיווקית בפריפריה לעומת המרכז, למרות דרישה שהגישה הוועדה כבר בחודש יוני אשתקד, וחברי הכנסת ראו בכך ניסיון למנוע דיון בנושא ולטענתם אף ניסו לפעול לביטול הדיון. הוועדה דרשה ממפעל הפיס להציג נתוני פרסום ושיווק המציגים פילוח גאוגרפי, מגזרי ומעמד סוציו-אקונומי בתוך 30 יום.
פולקמן אמר כי "לא ייתכן שמפעל הפיס ישבש דיון ויסתיר נתונים במטרה למנוע דיון בוועדת החינוך. הפיס מחנך להימורים, בעזרת פרסום מסיבי הוא מעודד אנשים מאזורים מוחלשים והפריפריה שאין ביכולתם להמר לעשות כך".
מנגד, במפעל הפיס טוענים כי דרישות ועדת החינוך בנושא הפרסום יושמו בהיתר החדש של מפעל הפיס שנחתם החודש, אחרי חודשיים של עיכוב בעקבות מחלוקות בין משרד האוצר למפעל הפיס וכי מפעל הפיס שיתף פעולה באופן מלא עם הועדה והציג בפניה תשובות בכל הנושאים. מעבר לכך, לטענתם, מפעל הפיס מפרסם ברמה הארצית. לא בשכונות ולא באזורים. ולכן לא היה יכול להציג נתונים למה שהוא אינו עושה.
שלמה בילסקי ממשרד המשפטים אמר בדיון כי מפעל הפיס כפוף לחוק חופש המידע ולכל אזרח יש זכות לבקש ולקבל את נתוני הפרסום שלהם. "משרדי הממשלה יותר אקטיביים היום בפרסום המידע והציפיה שלנו ממפעל הפיס היא שיפרסמו את הנתונים הללו", אמר .
נציגת משרד המשפטים, עו"ד עדנה הראל, אמר כי "חסרים כלים לאכיפה ולמניעת התמכרויות להימורים חוקיים. למשרד האוצר אין כלים לפי חוק לבצע אכיפה ישירה על מפעל הפיס, במובן של הטלת קנסות או עיצומים כספיים.
הראל התייחסה לצוות לגיבוש תכנית להסדרה ולפיקוח על ההימורים החוקיים בישראל שהוקם לפני מספר שנים, בראשו עמדה ואמרה: "מעבר לזה שיש חסר, אנחנו המלצנו שנכון להקים רגולטור נפרד שתהיה לו מומחיות לעניין של מניעת התמכרות ושיהיה בנפרד ממשרד האוצר או ממשרד התרבות והספורט. בין היתר הרגולטור יעסוק במניעת השפעות שליליות של הגופים שעוסקים בהימורים, כמו לדוגמה: באיזה מרחק מבתי חולים או ביטוח לאומי ימוקמו תחנות הימורים. צריך שיהיה גורם מקצועי כזה בממשלה שייתן הוראות פרטניות לגבי פרסום. בנוסף המלצנו שהגוף לא יהיה כפוף למשרד האוצר".
בתום הדיון דרש יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב מרגי, ממפעל הפיס להגיש לוועדת החינוך בתוך 45 את תוכנית ההתמודדות וההטמעה של תנאי ההיתר החדשים, וכן למסור את הנתונים המתייחסים לפרסום ולשיווק של מפעל הפיס בחלוקה ליישובים ולמגזרים.