לראשונה: הפוליטיקאים הורחקו מתקציב קק"ל
שינויים בקק"ל בעקבות דו"ח מבקר המדינה. ועדת הפרויקטים העליונה של הארגון התכנסה ביום חמישי בהרכב הכולל פקידים בלבד, לראשונה בתולדותיה. לפי דו"ח המבקר, נבחרי ציבור שהיו חברים בוועדה חילקו מיליארד שקל לפי ראות עיניהם וללא הליך תקין
הקרן הקיימת לישראל (קק”ל) מגיבה לליקויים שעלו בדו"ח מבקר המדינה, גם אם באיחור מסוים. ועדת הפרויקטים העליונה של קק"ל התכנסה ביום חמישי שעבר, לראשונה בהרכב שכולל רק פקידים בכירים ואינו כולל נבחרי ציבור.
- קק"ל התקשרה עם ראשי ארגון פשע ונגבו ממנה דמי חסות
- אולי זה יעזור: דירקטוריון קק"ל מצטייד בנשיא בית משפט בדימוס כיועץ משפטי
- בדיקות המבקר והיועמ"ש על שפיגלר מעכבות את מינויו למנכ"ל ביטוח לאומי
ועדת הפרויקטים העליונה היא הגוף שמקצה את כספי הקרן לביצוע פרויקטים, והיא נחשבת לגוף החשוב ביותר מבחינה ציבורית בקרן הקיימת והרגיש ביותר מבחינת מינהל תקין. על פניו, נראה כי מעכשיו פוליטיקאים לא יוכלו להשפיע ישירות על חלוקת כספי קק"ל, אלא רק בעקיפין.
בדו"ח שפרסם מבקר המדינה יוסף שפירא על קק"ל בינואר השנה נמתחה ביקורת על כך שהיו"ר לשעבר אפי שטנצלר והיו"ר העמית לשעבר אלי אפללו קיבלו בפועל את כל ההחלטות בוועדה. לפי דו”ח המבקר, נבחרי קק”ל קיבלו בוועדה החלטות בצורה בלתי תקינה על כ־500 פרויקטים בהיקף של מיליארד שקל.
“קבלת החלטות באופן ריכוזי, נטול מגבלות ממשיות ונעדר תיעוד, אגב צמצום השפעתו של הדרג המקצועי, עלולה לפתוח פתח לשימוש במשאבים לפי נטיית הלב של מקבלי ההחלטות”, כתב המבקר.
בחודשים האחרונים מתחו גורמים בקרן ביקורת על כך שהוועדה ממשיכה לפעול בהרכב פוליטי בראשות היו"ר החדש דני עטר. למרות הביקורת, המשיכו נבחרי הציבור לקבל בשנה האחרונה את ההחלטות בוועדה, כך שבפועל המהלכים שמוביל עטר תחת הכותרת "מהפכת השקיפות" לא כללו עד ליום חמישי האחרון את ההיבט המרכזי והרגיש ביותר מבחינה ציבורית בפעילות הארגון.
לדברי עטר, הוא המשיך לנהל את הוועדה כדי שתוכל לבדוק פרויקטים מהעבר ולהחליט אילו ייצאו לפועל ואילו יבוטלו.
בשנת 2016 הוועדה בדקה מחדש את כל הפרויקטים שאושרו בה בשנים 2012–2015, בעקבות ממצאי דו”ח המבקר. הוועדה, שאז עדיין היתה בראשות היו”ר עטר, מחקה פרויקטים בהיקף של כ־750 מיליון שקל, משום שהליך האישור שלהם לא הושלם באופן תקין.
כמו כן, הוועדה מצאה כי פרויקטים בהיקף של 300 מיליון שקל למעשה כן אושרו בהליך תקין ומלא, אך לא אותר להם מקור תקציבי. בעקבות זאת הוחלט לאתר עבורם מקור כזה. בנוסף, עלו ממצאים קשים לגבי פרויקטים בהיקף של כ־250 מיליון שקל. לפי עבודת הוועדה, פרויקטים אלו לא אושרו בהליך תקין ולא נמצא להם מקור תקציבי, אך הקרן נתנה עליהם התחייבויות משפטיות תקפות.
פרויקטים אלו עברו הליך של אישור מחדש בוועדה בשל המחויבות המשפטית ואף נמצא להם מקור תקציבי. עם זאת, נקבע בוועדה שהתקציב יבוטל אם ביצוע הפרוייקט לא יחל עד סוף 2016.
ביום חמישי התכנסה הוועדה בהרכב החדש בראשות מנכ"ל קק"ל הזמני אלכס חפץ. בישיבה קבעה הוועדה נוהל עבודה חדש שלפיו יפורסמו קולות קוראים שיזמינו את הציבור להציע פרויקטים לקרן הקיימת. בין הנושאים שעבורם פורסמו קולות קוראים: פארקים, גנים ציבוריים ושבילי אופניים. בוועדה חברים בין היתר גם היועץ המשפטי עו”ד נדב עשהאל, נציג מנהל פיתוח הקרקע (מפ”ק) שמבצע את הפרוייקטים ונציגים של אגף הכספים ויחידת חו”ל, שמגייסת תרומות.
לדברי חפץ, בעתיד יקבלו נבחרי הציבור החלטות לגבי שאלות של מדיניות, כמו למשל אילו סכומים יוקצו לסוגי פרויקטים שונים או כמה כסף יופנה לשיתופי פעולה עם גופים אחרים. עוד ציין חפץ כי כל נושא שמגיע כעת לטיפול הוועדה עובר קודם ייעוץ משפטי ועבודת מטה במרחב הרלבנטי. במסגרת עבודה זו, הפרויקטים נבחנים לפי קריטריונים שונים, כמו מיקום בפריפריה, קרבה לגבול והאם מדובר בפרויקט ראשון באותו יישוב.