$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

החימום בדימונה חובר למאגר תמר, המחיר יישאר גבוה

העיר השתמשה עד כה בגז יקר ממאגר זוהר שליד ערד. הגז מתמר כפוף למחיר נמוך יותר כפי שנקבע במתווה הגז, אך התושבים ימשיכו לשלם כמו קודם

ליאור גוטמן 07:0022.02.17

תושבי העיר דימונה חוברו למאגר הגז תמר, אך לא נהנים לעת עתה מהמחירים הנמוכים יותר שנקובים במתווה הגז. הסיבה: אף שהעיר עברה ממאגר זוהר הישן למאגר תמר, היא עדיין מחויבת לחברת גזטיב המשווקת את הגז.

 

במשרד האנרגיה סירבו למסור את המחיר הרשמי שישלמו תושבי דימונה, אך ההערכות הן שהוא ינוע בין 8 ל־11 דולר ליחידת אנרגיה. זאת בעוד שהמחיר שנקבע במתווה הגז הממשלתי הוא 4.7 דולר ליחידת אנרגיה.

 

לפי משרד האנרגיה, נעשה בדימונה ניסיון לנצל הזדמנות, שכן בשכונות שחוברו כבר קיימת תשתית לחלוקת גז טבעי, ולכן התושבים לא ירגישו שום שינוי בפועל, גם לא במחיר. עוד מסבירים במשרד כי היה חשש שתושבי השכונות יישארו ללא חימום בחורף.

 

הבעיה היא שגם אם התושבים לא מרגישים שום שינוי בפועל, משרד האנרגיה היה יכול לכל הפחות לפעול להוזיל ולו במעט את מחיר הגז או לסבסד לתושבים חלק מהמעבר. גם אם המחיר לא יגיע לרמות של מתווה הגז, ניתן היה לפחות להוריד אותו למחיר של 5.9 דולר ליחידת אנרגיה שאותו משלמת חברת החשמל.

 

החיבור של דימונה למאגר תמר הוא למעשה הפעם הראשונה שבה המאגר מחובר ישירות למאות בתי אב, מאז החלף להפיק גז במרץ 2014. עד היום חוברה דימונה למאגר זוהר, שהיה בבעלות ממשלתית ותופעל על ידי ישראמקו. הגז מזוהר שימש את תושבי העיר לצורכי חימום. זוהר הוא מאגר קטן יחסית והוא נמצא בסוף חייו. הוא מספק גז גם לעיר ערד.

 

מאגר זוהר שוכן בדרום, בסביבות העיר ערד. הגז במאגר התגלה ב־1961 ונוהל בזיכיון על ידי החברות הממשלתיות חברת הנפט לישראל (חנ"ל) ונפטא. לאחר הפרטתן הפכו חנ"ל ונפטא לבעלות השליטה בשותפות הגז ישראמקו, שמחזיקה בבעלות על מאגר תמר. אחרי זיכיון של 50 שנה הוחזר מאגר זוהר לידי המדינה, אולם היא לא רצתה ביקשה מחנ"ל שתמשיך לתפעל אותו במשך כמה שנים נוספות. הסיבות לכך היו מצד אחד תפיסה שלפיה למדינה אין את הכלים, הידע מקצועי או הציוד המתאים להפקת גז, ומצד שני ההבנה שכמות הגז במאגר זוהר קטנה מאוד וצפויה להיגמר בקרוב, ולכן אין טעם להוציא מכרז למציאת חברה שתעבוד שם.

 

לכן, החליטו במשרד האנרגיה להמשיך את ההתקשרות עם חנ"ל בפטור ממכרז מ־2016 ועד אמצע 2018 ולשלם לה תמורת התפעול כ־5.5 מיליון שקל. מדובר בהארכת ההתקשרות העשירית במספר בתוך תשע שנים.

 

על פי ההערכות, ההכנסות ממאגר זוהר הניבו לישראמקו כ־155 אלף שקל לחודש לא כולל מע"מ. ואולם גם כעת, עם המעבר של דימונה למאגר תמר, ישראמקו לא יוצאת נפסדת, שכן היא מחזיקה כ־29% ממאגר תמר והיא אחת השותפות הבכירות שם.

 

ממשרד האנרגיה נמסר כי "האספקה מתבצעת במסגרת החוזה הקיים עם גזטיב. צפויה ירידת מחיר בעתיד אך שיעורה טרם ידוע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x