היועמ"ש הוחלף - ואיתו עמדת המדינה בנושא כשרות
הרכב מורחב של בג"ץ דן ב"חוק הכשרות" ומתח ביקורת על המדינה שהפכה את עמדתה לאחר החלפת היועמ"ש. פסק הדין יפורסם בקרוב
"השינוי הפרסונלי במשרד היועץ המשפטי לממשלה לא צריך להשפיע על עמדת המדינה שהשתנתה ב־180 מעלות", אמר היום השופט נעם סולברג בדיון בהרכב שבעה שופטים, שהתקיים בבג"ץ בעתירת המרכז הרפורמי לדת ומדינה לאפשר שימוש בתעודות "השגחה" אלטרנטיבית או פרטית.
ביוני 2016 קבע בג"ץ בהרכב שלושה שופטים שחוק איסור הונאה בכשרות מחייב מסעדה להציג תעודת הכשר של הרבנות בלבד. שופט המיעוט אורי שהם קבע שיש לאפשר למסעדות שאינן מחזיקות בתעודת הכשר כזו להציג תעודת כשרות אלטרנטיבית. בפסק הדין המקורי התקבלה עמדת הרבנות לפיה יש רק שני מצבים "כשר" ו"לא כשר". היועץ המשפטי היוצא יהודה וינשטיין תמך בדעת המיעוט של השופט אורי שהם שיש לאפשר לבעלי מסעדות להציג תעודות "השגחה" במקום "כשרות" כך שלא תיווצר הטעיית הסועדים ועבירה על חוק הונאה בכשרות. היום התקיים הדיון האחרון בנושא, והרכב בג"ץ יכתוב את פסק הדין.
סולברג ביקר את שינוי עמדת המדינה, לאחר שהיועץ המשפטי הנכנס אביחי מנדלבליט דחה את עמדת וינשטיין. השופט סלים ג'ובראן שאל: "הרבנות נותנת אישור לתעודת כשרות של בד"ץ, שהיא מחמירה יותר. למה לא לתת תעודת מקלה יותר". נציגי המדינה, עורכי הדין אבינועם סגל אלעד ואבישי קראוס השיבו שתעודת בד"ץ מודפסת על גבי תעודת הכשרות הרגילה של הרבנות. השופט שהם הגיב: "לא נכון. יש כאן קריצת עין כלפי המגזר החרדי".
נציגות התנועה הרפורמית, עו"ד ריקי שפירא רוזנברג ועו"ד אורלי ארז לחובסקי, טענו שהחוק לא אוסר במפורש להשתמש בתעודה שמשתמשת במונח "השגחה" ולא במונח "כשר" והציעו פתרון משלהן: "אפשר גם לצרף הבהרה שלא מדובר בתעודת כשרות של הרבנות הראשית. כבר היום רואים שיש מגוון של כשרויות בשוק".
בדיון עצמו, סירבו שופטי בג"ץ לצרף להליך במעמד 'ידיד בית המשפט' את התאחדות המלונות ואיגוד המסעדות והברים. את עמדת הרוב בפסק הדין המקורי כתבו שני השופטים הדתיים - סולברג ואליקים רובינשטיין, כנגד דעת המיעוט של השופט החילוני שהם. בהרכב המורחב, חובשי הכיפה הפכו למיעוט ומעניין אם הדבר ישפיע על התוצאה.