ליצמן מציע לנתניהו וכחלון "תוכנית התערבות דחופה" בעניין הקשישים הסיעודיים
שר הבריאות מציע בין השאר, תוספת עובדים סיעודיים, העלאת שכרם בכ-900 שקל לחודש מעבר לשכר המינימום וכן לתגבר את מנגנון הפיקוח על המוסדות באמצעות הוספה של 95 תקנים
בזמן שהרפורמה בסיעוד עדיין תקועה ועל רקע הפרסומים האחרונים על התעללות בחסרי ישע במוסדות לקשישים, שר הבריאות יעקב ליצמן מנסה להגביר את הלחץ בניסיון למצוא פתרון למה שהוא מגדיר "המשבר לאומי בתחום הסיעוד". שר הבריאות מנסה למעשה לשים כעת פלסטר, להציע פתרון ביניים חלקי בלבד, לבעיה בוערת שעד כה המדינה עדיין לא נדרשה לה כפי המצופה – הזדקנות האוכלוסייה והמשאבים הרפואיים הנדרשים כדי לטפל בה. יחד עם זאת, הוא מדגיש שוב כי היא אינה באה במקום הרפורמה הנדרשת בביטוח הסיעודי ואף הזכיר כי ראש הממשלה התחייב להוציאה לפועל בהסכמים הקואליציוניים שחתם עמו.
- ליצמן בעקבות הפרסומים על התעללות בקשישים: "לא אהסס לסגור את בית האבות בחיפה"
- ליצמן: שר האוצר הציע ביטוח סיעודי ממלכתי בחינם לשנתיים; כחלון מכחיש
- משרד הבריאות: מספרם של הסיעודיים יוכפל בתוך 25 שנה
ליצמן כתב היום (ב') מכתב שני בנושא בשבוע וחצי האחרונים לראש הממשלה נתניהו ולשר האוצר כחלון ובו הציג בפניהם "תוכנית התערבות דחופה" שנועדה לדבריו לספק "פתרון ביניים למניעת הישנות מקרים מסוג זה – וזאת במקביל לביצוע דחוף של הרפורמה בסיעוד, אשר תיתן פתרון מעמיק יותר לבעיה קשה זו, באמצעות מתן אפשרות ליותר קשישים להישאר בביתם ולא במסגרת סיעודית". לדבריו, "אימוץ מהיר של שני מתווים אלו יבטיח את שלומה של אוכלוסיית הקשישים בישראל".
כיום רשומות לפי משרד הבריאות כ-21,000 מיטות גריאטריות הפרוסות ב-800 מחלקות ובכ-300 מוסדות סיעודיים. באוכלוסייה זו מטפלים כ-8,800 עובדי סיעוד. כדי לכסות את הפערים הקיימים, מציע ליצמן בתוכנית שאותה הציג בפני נתניהו וכחלון כמה נקודות.
1. תגבור כוח אדם באמצעות העלאת התקינה: "כדי לאפשר תוספת הכרחית של תקן עובד סיעודי למחלקה נדרשת תוספת של כח אדם סיעודי", כותב ליצמן, "בכלל זה כוח אדם זר. עלות תוספת זו עומדת על כ-80 מיליון שקלים חודשים לשנה. לאור הסכום הנכבד ומצות כוח האדם, ניתן לפצל עלות זו לשתי פעימות".
במלים אחרות, ליצמן מעוניין לכל הפחות להתחיל מהלך שיגביר את כוח האדם העוסק בתחום, גם אם באופן הדרגתי שבמסגרתו תתווסף מאסה אחת בשלב הראשוני ולאחריו מאסה שנייה. כמו כן הוא מבקש תגבור נוסף של כוח אדם סיעודי זר באמצעות אישור מכסות לכ-2,400 עובדים זרים נוספים לתחום הסיעוד כשמטרתו היא שכ-3 עובדים כאלו ייקלטו בכל מחלקה. מדובר בפתרון אינסטנט שאמנם יכול לסייע בטווח זמן הקצר, אבל נשאלת השאלה אם תוספת כוח אדם מיידית שכזו תסייע בטווח זמן הארוך, וזה כלל לא ברור.
2. ליצמן מעוניין גם להעלות את שכרם של המטפלים שבדרך ניצב על שכר מינימום ומוביל לדבריו לכך ש"מרבית העובדים בתחום בוחרים בכך כברירת מחדל". שר הבריאות מעוניין למעשה לקבוע שכר מינימום ענפי כפי שנהוג במקצועות דוגמת שמירה ועבודה סוציאלית, כדי למשוך כוח אדם יותר איכותי שיראה במקצוע משהו שהוא מעבר לתחנת מעבר. התמונות האחרונות מהפרסומים אודות ההתעללויות בבתי האבות מראים שוב עד כמה איכות כוח האדם היא מדד קריטי. העניין הוא שגם כאן מדובר בהשקעה כספית: ליצמן מעוניין להעלות את שכר המטפלים בכ-900 שקל לחודש מעבר לשכר המינימום, ובעלות כוללת של כ-100 מיליון שקל.
3. שר הבריאות מבקש גם לתגבר את מנגנון הפיקוח על המוסדות באמצעות הוספה של 95 תקנים חדשים ולהכניס מצלמות מעקב למחלקות. אגב, זו אינה הפעם הראשונה שמשרד הבריאות קרא בבהילות להוסיף מצלמות מעקב למחלקות בעקבות פרסומים משנים עברו, וכלל לא ברור עד כמה הם יהיו גורם מסייע, כפי שלא באמת היו במקרים האחרונים.
בסיום מכתבו קורא שוב ליצמן לנתניהו ולכחלון לקדם במקביל לתוכנית החירום שהציג את הרפורמה הכוללת בסיעוד, והזכיר שוב את קצב הזדקנות האוכלוסייה. "מערכת הסיעוד במדינת ישראל מפוצלת וגורמת לפגיעה בקשישים. אין רצף טיפולי (הטיפול מפוזר בין קופות החולים, ביטוח לאומי, משרד הרווחה ומשרד הבריאות) והזכאות הציבורית היא נמוכה ביותר ומנתבת את הקשישים לאשפוז במקום להיות מטופלים בסביבה הטבעית שלהם, בקהילה. הרפורמה בסיעוד אליה התחייב ראש הממשלה בהסכם הקואליציוני מיועדת לפתור כשלים חמורים אלו. לאור זאת, ברצוני לשוב ולבקש את התערבותכם המיידית לצורך מתן משאבים לביצוע מהלכים דחופים אלו ובמקביל לפעול באופן מידי לביצוע הרפורמה בסיעוד".
בעקבות התחקיר על ההתעללות בקשישים הוחלט להוציא רישיון זמני בלבד ל"נאות כיפות זהב"
בתוך כך, בשימוע שנערך במשרד הבריאות למנהלי בית האבות בחיפה שבו תועדו מעשי ההתעללות "נאות כיפת זהב" הוחלט להוציא למוסד רישיון חדש זמני למשך 3 חודשים בלבד. כמו כן מהיום אסור יהיה לו לקבל חולים חדשים לבית החולים עד קבלת החלטה אחרת.
תעריף יום האשפוז יופחת בהתאם.
במהלך החודש הקרוב תוחלף הנהלת בית החולים בממלאי תפקידים אחרים שיקבעו בהסכמה עם משרד הבריאות. ההנהלה שתוחלף תכלול את שני מנהלי בית החולים, המנהלת הרפואית, האחות הראשית, מנהל העבודה הסוציאלית ומנהל מחלקה.
הפרדה בין הבעלים למנהלי המוסד, החלפת מנהל רפואי, החלפת אחות ראשת וסגניתה, עובדת סוציאלית ראשית ושאר מנהלי מקצועות הבריאות. יש להעביר לאישור המשרד את רשימת בעלי התפקידים לאישור.
בלילות יתווסף כוח עזר לכל מחלקה (ללא גריעה מהקיים בשאר המשמרות) ותוספת בכל לילה של אחות כללית שתסייר בין כלל מחלקות בית החולים ותעביר דיווח.