$
משפט

ביהמ"ש לא מאמין ביכולת של א.דורי

רשמת המחוזי בת"א הטילה עיקול של 8.9 מיליון שקל על חברת הבנייה בעקבות עיכוב במסירת דירות: "הצורך להבטיח התביעה ע"י עיקולים מוצדקת משפטית"

אמיתי גזית 09:3220.02.17

עיקול בהיקף של 8.9 מיליון שקל הוטל ביום חמישי על חברת הבנייה א.דורי. רשמת בית המשפט המחוזי בתל אביב נועה גרוסמן, קיבלה בהחלטתה את בקשת התובעים – קבוצת רכישה המונה 63 איש – לעקל לחברה את הסכום כדי להבטיח להם פיצויים בשל עיכוב של שנה וחודשיים במסירת הדירות בפרויקט מגדלי תל אביב.

עמוס לוזון עמוס לוזון צילום: דנה קופל

 

פיצויים על עיכוב במסירת דירה אינם חריגים, הם מעוגנם בחוק המכר דירות, וקבוצות רכישה כמו במקרה זה דואגות בדרך כלל להוסיף סעיף כזה לחוזה עם הקבלן. אלא שהחלטת גרוסמן לעקל נכסים של א.דורי היא ביטוי של חוסר אמון ביכולת החברה לשלם את הפיצויים אם וכאשר תידרש לכך.

 

"עיקולים הם לא הסטנדרט, מטילים אותם רק כשיש חשש אמיתי להברחת נכסים, העדפת נושים או שהחברה חדלת פירעון", אומר ל"כלכליסט" עו"ד אלי אשל, ראש מחלקת מקרקעין במשרד עורכי הדין אשל, אשלגי, רוזנט.

 

גרוסמן הבהירה בהחלטתה שהשתכנעה כי קיים סיכון שא.דורי לא תוכל לשלם את הפיצויים. "אין לומר כי איתנותה הפיננסית של א.דורי היא כזו שיש להימנע מהטלת עיקול על נכסיה עקב כך", כתבה גרוסמן ופירטה: "א.דורי צמצמה משמעותית את הפרויקטים הרווחיים שבניהולה ויצאה מהם, אינה עושה שימוש בציוד הנדסי שלה ומשאילה אותו (במקרה הטוב) לחברה אחרת. א.דורי מכרה חברה בשליטתה כדי להחזיר הלוואה, היא אינה בעלת נכסים משמעותיים למעט נכס בבני ברק, המשועבד ואינו בעל משמעות כלכלית נזילה ומיידית. לפיכך הצורך להבטיח תביעה זו על דרך הטלת עיקולים, נחוצה ומוצדקת משפטית ועובדתית".

 

קבוצת הרכישה המיוצגת על ידי עו"ד איתמר כהן, חתמה באוקטובר 2010 על הסכם עם א.דורי לפיו היתה צריכה למסור דירות בינואר 2014, 32 חודשים אחרי קבלת היתר הבנייה. בפועל הדירות נמסרו במרץ 2015. על פי ההסכם א.דורי אמורה לפצות על איחור של עד 3 חודשים לפי חישוב של 500 דולר לחדר, ואם העיכוב ממושך מ־3 חודשים הפיצוי מוכפל ל־1,000 דולר לחדר. על פי נוסחה זו הגיעו חברי הקבוצה למסקנה כי הפיצוי המגיע להם הוא כ־9 מיליון שקל.

 

ב־15 בינואר השנה הגישה הקבוצה את התביעה לעיקול, זאת מחשש שמצבה הכלכלי הרעוע של א.דורי לא יאפשר לה לשלמו.

 

בשנה שעברה גזית גלוב מכרה את השליטה בא.דורי לעמוס לוזון תמורת 9.7 מיליון שקל בלבד, וזאת בעקבות הפסדים שהצטברו לכ־350 מליון שקל. כעת מחזיק לוזון ב־78% מא.דורי, כשהשאר מוחזק בידי חברת אדלטק. א.דורי היא בעלת השליטה בחברת דורי בנייה (חברה מבצעת).

 

הגירעון של א.דורי נבע מתמחור שגוי של פרויקטים רבים במשך שנים, ועל אף שגזית גלוב הזרימה לה כ־700–800 מיליון שקל כדי שתכסה את החובות לנושיה. רק בתשעת החודשים הראשונים של 2015 הפסידה דורי בנייה 180 מיליון שקל, ושרפה מזומנים בהיקף 163 מיליון שקל באותה תקופה. כדי להימנע מעיקול טענה א.דורי כי בשנת 2016 צמצמה את הפסדיה והם עמדו על 34 מיליון שקל, לעומת 180 מיליון שקל בשנת 2015.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x