$
בארץ

בעלי הבית של חיפה כימיקלים: מהגרים ופילנתרופים שנתבעו בידי הנשיא דונלד

האחים ג'ולס ואדי טראמפ, ששולטים בחיפה כימיקלים, הם אנשי עסקים יהודים־אמריקאים שמחזיקים בנכסים בהיקף של מיליארדי דולרים. בארה"ב מכנים אותם The Other Trump, כדי להבדיל אותם מנשיא ארה"ב

גולן חזני 08:2413.02.17
האחים ג'ולס ואדי טראמפ, ששולטים בחיפה כימיקלים, הם אנשי עסקים יהודים־אמריקאים שמחזיקים בנכסים בהיקף של מיליארדי דולרים. הקבוצה שהקימו לפני 45 שנה פועלת ממיאמי ומתמקדת בעסקי נדל"ן, קמעונאות והייטק. בארה"ב מכנים אותם The Other Trump, כדי להבדיל אותם מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ שאף תבע אותם בעבר על השימוש בשם המשפחה. תבע והפסיד.

 

השניים נולדו בדרום אפריקה וב־1960 היגרו יחד עם אביהם ויליאם להולנד ובהמשך לארה"ב. הם ירשו מאביהם רשת חנויות קטנה שהפכה תחת ידיהם לאימפריה. בניגוד לנשיא ארה"ב, האחים שומרים על עמימות ופרופיל תקשורתי נמוך, אך גם הם נמשכים מדי פעם בפעם לאור הזרקורים, גם משום שהם מחזיקים בסוכנות הדוגמנות עלית שיושבת במנהטן ושייצגה בעבר את קלאודיה שיפר וסינדי קרופורד.

 

מימין סטפני טראמפ בעלה ג'ולס טראמפ, מיס תבל לשעבר אלכסנדרה מילס ואד טראמפ שולטים בחיפה כימיקלים מימין סטפני טראמפ בעלה ג'ולס טראמפ, מיס תבל לשעבר אלכסנדרה מילס ואד טראמפ שולטים בחיפה כימיקלים

 

ההשתלטות המתוחכמת על חיפה כימיקלים

 

ב־2001 רכשו האחים 45% מחברת TRI של משפחת גנגר שמחזיקה בחיפה כימיקלים, באלגו, בפלאנט פרודקטס ונצ'ורוס תמורת 230 מיליון דולר. ב־2008 השתלטו על החברה בעסקה מתוחכמת, תוך שהם דוחקים את רגלי אריה גנגר מ־TRI באמצעות רכישת מניות של בנו שגיא שנדחק לפינה. לאחר שהשתלטו על החברה ועלו לאחזקה של כ־90% מינו את נדב שחר לעמוד בראשה.

 

לפני כשנה העמידו האחים את חיפה כימיקלים על המדף תמורת 1.3 מיליארד דולר. קרן פרמירה האירופית וקרן סינית הביעו התעניינות, אך נסוגו בסופו של דבר בשל המחיר הגבוה שהרתיע אותן. לפי ההערכות, החברה נמצאת על המדף גם כיום.

 

משקיעים, פילנתרופים ועם קשר ישראלי

 

העסקה לרכישת TRI לא היתה העסקה הראשונה של האחים טראמפ בישראל. מוקדם יותר ב־2001 רכשו השניים 52% ממניות חברת האחזקות גמול הציבורית. המניות נקנו מבנק הפועלים וקרנות הפנסיה של ההסתדרות תמורת 300 מיליון שקל לפי שווי חברה של 600 מיליון שקל.

 

שנתיים לאחר מכן יצאו האחים מההשקעה בחברה כשמכרו את המניות שלהם לאיל יונה בסכום זהה, שכיסה את ההלוואה שקיבלו מבנק הפועלים לרכישת המניות. למעשה, יונה נטל על עצמו את ההלוואה וכך רכש את השליטה בחברה. כלומר, האחים יצאו ללא רווח או הפסד מההשקעה בגמול.

 

בעבר התעניינו האחים בהשקעה בחברת אירופה־ישראל שהיתה בשליטתו של מוטי זיסר אז. אולם העסקה הזו לא יצאה אל הפועל.

 

בנוסף, האחים משקיעים לא מעט בפילנתרופיה. השניים נמנים על התורמים הגדולים של בית איזי שפירא, שנקרא על שם בן דודם איש העסקים איזי שפירא, כבר שנים ארוכות. דרכם הגיע נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, שנחשב למקורב אליהם, לאחד מאירועי ההתרמה שערך בית איזי שפירא בבנייני האומה ב־2005.

 

כמו כן, ב־2011 הקימו האחים את קרן טראמפ לשיפור איכות הוראת המתמטיקה והמדעים בישראל. לשם כך הקציבו האחים לקרן 150 מיליון דולר על פני עשור.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x