ליצמן מחדש את מאמציו ליישם את הרפורמה בסיעוד: "המצב בלתי נסבל"
שר הבריאות פנה לרה"מ ושר האוצר והזהיר: "אנחנו מפקירים את האוכלוסייה שהקימה את המדינה, שילמה כל השנים מסים והיום לא מקבלת את הסיוע הבסיסי ביותר מן המדינה"; לפי הערכות הרפורמה תעלה 2–3 מיליארד שקל בשנה
שר הבריאות יעקב ליצמן חידש היום (ה') את מאמציו להוציא את הרפורמה בסיעוד לדרך לאחר תקופת רגיעה מסוימת, אולם לא ברור עדיין עד כמה רחוק הוא יסכים ללכת.
- משרד הבריאות: מספרם של הסיעודיים יוכפל בתוך 25 שנה
- כך זנח ליצמן את האיומים וויתר על ביטוח סיעודי ממלכתי
- ליצמן: "אצור 'מלחמת עולם' כדי שביטוח סיעוד ממלכתי יעבור"
ליצמן שיגר מכתב בנושא לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר משה כחלון ובו הוא קורא להם "לקיים דיון דחוף בנושא, ולראות כיצד אנו יכולים לקדם ביחד את הרפורמה בסיעוד ולהוציא לפועל את המחויבויות הקואליציוניות למען אוכלוסיית הקשישים".
איש אינו חולק על נחיצותה של הרפורמה בסיעוד וישנה הסכמה שהמהלך חשוב, הכרחי ואף קריטי. הבעיה היא שהרפורמה יקרה מאוד, ולפי התחזיות תעלה 2–3 מיליארד שקל בשנה. ליצמן כבר ניסה לקדם אותה בקדנציה הקודמת שלו, אך ללא הצלחה, ובנוכחית דאג לכלול אותה בהסכמים הקואליציוניים.
כעת הוא שוב רומז על הכלים העומדים לרשותו במידה ולא יצליח להוציא את הרפורמה לדרך, אולם סביר להניח ששר הבריאות עדיין רחוק מאוד מלאיים באופן מפורש על שלמות הקואליציה. נכון לעכשיו ההתקדמות היחידה שנרשמה במסגרת הניסיונות להוציא את הרפורמה היקרה לדרך, היא הקמת צוות בין משרדי של האוצר והבריאות שיבדוק את היתכנותה.
במכתב כותב עוד ליצמן כי "המטופלים הסיעודיים בקהילה זוכים במקרה הקשה ביותר ללא יותר מ-3 שעות סיוע ביום ונדרשים להשלים אלפי שקלים בכל חודש. מעבר לכך, בני המשפחה המטפלים נאלצים לעזוב מקומות עבודה, להפחית אחוזי משרה ונמצאים בקבוצת סיכון גבוהה לדיכאון. כיום הסיבה המרכזית למעבר של חולים סיעודיים מהקהילה לאשפוז – היא השחיקה של בן המשפחה המטפל".
לדבריו, "באשפוז הסיעודי רק 70% מהאוכלוסייה מקבלים אשפוז סיעודי ציבורי. הם נדרשים להשתתפויות עצמיות גבוהות שלהם ושל ילדיהם. בנוסף המוסדות לאשפוז סיעודי מתמודדים עם קשיים תקציביים וקשיי כ"א, אשר מביאם לכך שבחלק מהמוסדות ניתן טיפול לא ראוי לאותם קשישים. מדובר במצב בלתי נסבל, אנחנו מפקירים את האוכלוסייה שהקימה את המדינה, שילמה כל השנים מסים והיום לא מקבלת את הסיוע הבסיסי ביותר מן המדינה".
מספר בני 75 ומעלה ב-2039 יעמוד על 811 אלף
רק בסוף ינואר פרסם משרד הבריאות נתונים על הזדקנות האוכלוסייה בישראל ועל מערך הסיעוד. מנתוניו עולה כי בתוך 25 שנה אוכלוסיית בני ה־75 ומעלה תכפיל את עצמה ותעמוד על 811 אלף ב־2039.
בנוסף, תוחלת החיים עלתה בשנתיים בעשור האחרון. עוד עולה מהנתונים כי הוצאת המדינה על מבוטח מעל גיל 75 עומדת על 23 אלף לשנה, לעומת 5,500 שקל למבוטח ממוצע. כמו כן, עלות צריכת התרופות של אדם מעל גיל 65 עומדת על 1,700 שקל לשנה לעומת 650 שקל בלבד לאדם צעיר יותר.
בישראל מוגדרים כ־200 אלף בני אדם כסיעודיים, שנכון ל־2013 הוא המספר הגבוה ביותר במדינות ה־OECD, ביחס לגודל האוכלוסייה. בנוסף, ההוצאה הלאומית על כך עולה על 13 מיליארד שקל בשנה, ועל ביטוח סיעודי פרטי עמדה ב־2015 על 3.4 מיליארד שקל, פי שישה מב־2003, אז עמדה על 541 מיליון שקל.
הרפורמה עתידה לתת פתרון לכל אלו. בין השאר, היא תכלול הבטחת כיסוי בהיקף ראוי למבוטחי הביטוח הסיעודי למשך שנים; הגברת יעילות המערך הסיעודי באמצעות הגדלת שעות הטיפול הניתנות למבוטחים; שיפור של מנגנוני הטיפול הסיעודיים בתוך הקהילה ובמוסדות האשפוז; והקטנת הנטל על משקי הבית. בנוסף, היא עתידה להגמיש את הקריטריונים לזכאות כדי למנוע מצבים שבהם גמלאים מקבלים תוספת פרישה זעומה שבעקבותיה מתבטלת זכאותם לקבלת טיפולים.