אלשיך נגד אורנשטיין בתיק פישמן: "רשות המסים חיבלה בהסדר נושים"
השופטת בדימוס ורדה אלשיך ביקרה את היענותו של נשיא המחוזי אורנשטיין להסדר הנושים. עוד אמרה כי תמיד עדיף לשתף את פושט הרגל בהליך מאשר לנהל אותו נגדו
"רשות המסים, בגלל הרצון להמשיך בגבייה, חיבלה בהסדר נושים בתיק פישמן", אמרה הבוקר (ה') השופטת בדימוס ורדה אלשיך וביקרה בעקיפין את היענותו של הנשיא איתן אורנשטיין למהלך. השניים השתתפו בכנס חדלות פירעון של לשכת רואי החשבון שהוקדש להצעת החוק המקיפה להסדרת חדלות הפירעון.
אלשיך התייחסה לכך שלפני כחודשיים פישמן הגיש הצעת הסדר נושים, לפיה הוא מתחייב לשלם כ-88 מיליון שקל, אך רשות המסים התנגדה להצעה. אורנשטיין נתן לפישמן צו כינוס נכסים ומינה את עו"ד יוסף בנקל כמנהל המיוחד.
- ילדיו של פישמן לביהמ"ש: "המנהל המיוחד מנסה לערבב בינו לצאצאיו שאינם בפשיטת רגל"
- המנהל המיוחד לנכסיו של פישמן יבדוק אילו נכסים רשומים על שם נכדיו
- המנהל המיוחד: לזמן לביהמ"ש את בני משפחת פישמן - "מתחמקים בשיטתיות"
"מעמד רשות המסים בחוק המוצע, מנציח ומעמיק את הפליית הנושים. לא ראיתי שום סיבה שכאשר יש הליך בבית משפט, יש לרשות זכות להמשיך בהליכים", פתחה אלשיך והוסיפה: "לא נוח לי שאתה הנשיא אורנשטיין, יושב כאן, תסגור את האזניים, אבל פישמן זו דוגמא מצויינת. היו כל מיני כוונות טובות מצד הצדדים לתיק, אבל הרשות, בגלל הרצון להמשיך בגבייה חיבלה בהסדר נושים. היא עמדה על רגליים אחוריות ועשתה כל מיני קפנדריות בניגוד לדעתם של רוב הנושים. ולמה? בגלל חוב של 18 מיליון". "180 מיליון", תיקנו אותו. "זה התחיל ב-18", התעקשה אלשיך ואמרה שתמיד עדיף לשתף את פושט הרגל בהליך מאשר לנהל אותו נגדו.
אלשיך התייחסה לכוונת החוק להגדיר חדלות פירעון במבחן התזרימי שפירושו שבעל חוב של 25 אלף שקל יוכל להכניס את החברה לחדלות פירעון אם חובו לא ייפרע תוך 90 יום. "מבחן תזרימי זה אסון", תקפה אלשיך, "אין חברה שעל ציר הזמן לא ניתן לומר עליה שהיא חדלת פירעון. ולמה 90 יום? אם ביום 93 צריך להיכנס סכום אדיר שספק איחר לשלם? להגדיר חדלות פירעון זו סכנת נפשות לכל חברה. תשאירו את שיקול הדעת לבית המשפט".
בהקשר זה סיכמה אלשיך בסיפור נוסטלגי: "בתיק אפריקה ישראל אמר לי פרופ' אמיר ברנע: פספסת את הזדמנות חייך - להגדיר מהי חדלות פירעון. עניתי לו: מה נפל עליך, בכוונה. ברחתי מזה כמו משריפה".
רשות המסים בתגובה: "החוב של אליעזר פישמן לרשות המסים, כפי שנקבע בפסק דין חילוט של בית המשפט העליון עומד על 200 מיליון שקל קרן חוב המס בדין קדימה. החוב לא עמד מעולם על 18 מיליון שקל. רשות המסים מיצתה את כל תהליכי הגבייה המקובלים ונתנה הזדמנויות רבות לפריעת החוב בטרם פנתה לבית המשפט בבקשה להליך פירוק".