$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

יש מחסור? 75 רופאים ממתינים להיקלט בבתי חולים בצפון

עשרות רופאים שעברו את שלבי המיון לבתי החולים בנהריה ובצפת ממתינים שבועות ולעיתים חודשים לקליטה לעבודה. משרד הבריאות: "איוש רופאים נעשה בהתאם לכללים המקובלים"

ספי קרופסקי 07:0009.02.17

למרות שמספר הרופאים במחוז הצפון הוא הנמוך ביותר בארץ ביחס לשאר המחוזות, עשרות רופאים שעברו מיונים לבתי החולים הממשלתיים בנהריה - "המרכז הרפואי גליל" ובצפת "זיו", לא נקלטו בשל היעדר תקנים. הרופאים ממתינים שבועות ולפעמים גם חודשים מאז הראיון. ראש ארגון רופאי המדינה ד"ר נמרוד רחמימוב העביר באחרונה לראשת חטיבת המרכזים הרפואיים במשרד הבריאות, ד"ר אורלי ויינשטיין, רשימה ובה פרטיהם של 75 רופאים הממתינים לשיבוץ בשני בתי החולים הצפוניים.

 

במסמך שהגיע לידי "כלכליסט" מציין ד"ר רחמימוב העומד בראש הארגון המייצג רופאים העובדים בשירות המדינה, כי מדובר בעשרות רופאים ש"פנו לעבוד בבתי החולים בצפת ובנהריה, רואיינו על ידי מנהלי המחלקות ונמצאו מתאימים, אולם בהיעדר אישור משרדך לא נקלטו לעבודה". הוא מוסיף כי "אין צורך להכביר במילים על מצוקות הפריפריה ובראשן המחסור במיטות אשפוז והמחסור ברופאים. אודה אם תורי על קליטת הרופאים ללא דיחוי".  

 

 

סוגיית התקינה בבתי החולים הממשלתיים מעסיקה לא מעט את מערכת הבריאות, כשלרוב חוזרת ונשמעת הטענה כי היא אינה מותאמת לימינו ויש לעדכן אותה לאור משתנים דמוגרפיים דוגמת צמיחת האוכלוסייה והזדקנותה וכן כדי להיטיב עם הרופאים עצמם הקורסים תחת הנטל במחלקות, בייחוד המתמחים הנמצאים בתחילת דרכם המקצועית. התקינה עצמה מתבססת כיום על הסכמים בני עשרות שנים שקבעו את מספר הרופאים הנדרש לפי מדדי תפוקה כגון מספר מיטות במחלקה ומספר ביקורים במרפאות חוץ.

 

גם אם הנחת היסוד העולה מרשימות ההמתנה הללו היא כי מצבת הרופאים הנוכחית בכל אחד משני בתי החולים הללו מלאה, היא לא בהכרח הולמת את המצב בשטח ולראייה ניסיונותיהם של בתי החולים לקלוט כוח אדם נוסף. וגם אם לא נקודתית בזיו ובנהריה, יש להניח כי מחוז צפון משווע לרופאים פעילים בכלל. הבעיה היא שהמשמעות של הוספת תקנים היא עוד תקציב, וזה כבר מעט מסובך יותר עבור המדינה. 

בית חולים זיו בצפת בית חולים זיו בצפת צילום: אפי שריר

 

מנתונים שפרסם משרד הבריאות בסוף השנה שעברה עלה כי מספר הרופאים הממוצע לאלף נפש באזור הצפון בשנים 2013–2015 הוא 2.3, כאמור - הנמוך ביותר

בארץ. האזור שבו מספר הרופאים הגבוה ביותר הוא תל אביב, שבה 5.1 רופאים לאלף בני אדם נכון לאותן שנים. באזור ירושלים הממוצע הוא 3.8, באזור המרכז 3.4, באזור חיפה 3.3 ובאזור הדרום 3.1. הממוצע הארצי הוא 3.5 רופאים לאלף נפש, מעט מעל ממוצע ה-OECD שהוא 3.4 לאלף נפש.

 

תקציב המענקים הסתיים מוקדם מהצפוי

 

החוסר ברופאים בצפון התווסת מעט בשנים האחרונות כתוצאה מהצלחתה של תוכנית המענקים לרופאים שבוחרים לעבוד בפריפריה. לתוכנית הוקצו 637 מיליון שקל, שהיו אמורים להספיק לשמונה שנים. עם זאת, הביקוש לתוכנית היה גדול מכפי שגורמי המקצוע העריכו, כך שבתוך ארבע שנים הסתיים התקציב שאמור היה להספיק עד 2019 והמדינה נדרשה לחדש את המענקים בכל אחת מהשנתיים האחרונות. במשרדי הבריאות והאוצר ישנה כוונה עקרונית לחדש אותה גם ל־2017, אבל לא התקבלה החלטה סופית בנושא.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי הוא "אינו מעכב קליטת רופאים בפריפריה. איוש רופאים בתקני מדינה מתבצע על ידי בתי החולים בהתאם לכללים המקובלים בשירות המדינה. יצוין כי בהתאם להסכמה בין משרדי הבריאות והאוצר הוגדלו מכסות ההעסקה לרופאים במאות תקנים בשנים האחרונות. לגבי תכנית המענקים היא תלויה בהקצאת תקציב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x