בית המשפט דחה את הבקשה לצו ביניים של זכייני הפיס - מכונות המזל לא ישובו לפעול
השופט ציין כי הוא סבור כי פיצוי כספי עשוי לייתר את הצורך בהכרעה וראוי כי הצדדים יבחרו בדרך זו. השופט הורה לאוצר להשיב לעתירה על מתן תקופת מעבר תוך 45 יום, זאת במידה והצדדים לא יגיעו להסכמות
בית המשפט העליון השיב היום לעתירת זכייני הפיס ודחה את הבקשה לצו ביניים שיאפשר את המשך פעילות מכונות המזל עד להכרעה בנושא. השופט דנצינגר ציין כי הוא "סבור כי פיצוי כספי אכן עשוי לייתר את הצורך בהכרעה ובעתירה, וראוי כי הצדדים יעשו מאמץ לילך בדרך זו".
- זכייני הפיס: "ללא פיצוי הוגן עבור מכונות המזל - נקרוס"
- המו"מ בין משרד האוצר וזכייני מפעל הפיס על ביטול מכונות המזל תקוע
- האוצר מציע לכל זכיין הפיס פיצוי של 30 אלף שקל על השבתת מכונות המזל
השופט קיבל את טענת הזכיינים, כי עד ליום ה-31.12.2016 לא קיבלו הודעה רשמית על הפסקת פעילות מכונות המזל והגרלת הקינו, זאת בעוד באוצר טענו בהתחלה כי החלטת הממשלה בנושא בחודש אוגוסט היתה למעשה כהודעה רשמית.
השופט הורה למשרד האוצר להשיב לעתירה על מתן תקופת מעבר תוך 45 יום ולאחר מכן ייקבע מועד לעתירה בהקדם, זאת במידה והצדדים לא יגיעו להסכמות.
כעת יושבים הצדדים במטרה להגיע להסכמות על הפיצויים. בעוד שבאוצר רוצים לפצות בכ-39 אלף שקל על כל חודש בממוצע, הזכיינים דורשים פיצוי של כ-69 אלף שקל. עוד במחלוקת - נושא העמלות שייקבלו. עד היום קיבלו הזכיינים 7% מההכנסות שלהם ועל פי המודל החדש יקבלו עמלה של 7% רק על סכום של עד 1.2 מיליון שקל בשנה. בין 1.2 ל-2 מיליון שקל יקבלו עמלה של 6.2% ועל הכנסות גבוהות יותר יקבלו עמלה של 6%. החל מ-2019 על הכנסות הגבוהות מ-2 מיליון יקבלו עמלה של 5% בלבד.
עוד במחלוקת נושא העמלות שייקבלו. עד היום קיבלו הזכיינים 7% מההכנסות שלהם ועל פי המודל החדש יקבלו עמלה של 7% רק על סכום של עד 1.2 מיליון שקל בשנה. בין 1.2-2 מיליון שקל יקבלו עמלה של 6.2% ועל הכנסות גבוהות יותר יקבלו עמלה של 6%. החל מ-2019 על הכנסות הגבוהות מ-2 מיליון יקבלו עמלה של 5% בלבד.
העתירה של זכיניי הפיס הגיעה בעקבות החלטת האוצר להפסיק לחלוטין את פעילות מכונות המזל וצמצום משחקי הקינו כך שיפעלו רק באשכולות סוציו אקונומיים של 1-4 ורק 8 פעמים ביום במקום 24 פעמים ביום, כפי שפעלו עד עתה. לאחר סיום תקופת ההיתר, עתרו זכייני מפעל הפיס, באמצעות עו"ד רות ברק, לבג"ץ נגד שר האוצר, משה כחלון ומפעל הפיס, וביקשו מתן צווים על תנאי וצו ביניים לקבלת תקופת התארגנות ומעבר של שנה עד להפסקה מוחלטת של פעילות מכונות המזל והגרלות הקינו.
בעתירה אף צוין כי הגבלות קודמות של מפעל הפיס הביאו את הזכיינים שמפעילים את מכונות המזל והגרלות הקינו להפסיק מכירה של מוצרים אחרים כמו מזון או ממתקים כך שעסקיהם נשענו עד היום אך ורק על ההגרלות של מפעל הפיס. לטענת הזכיניים הפסקת הגרלות הפיס מהווה אפלייה לעומת הפסקת מירוצי הסוסים שמפעיל הטוטו. למרות הצהרות האוצר כי הימורי המירוצים ייפסקו הדבר עוד לא הוכרע כאשר ברקע עומדת שאלת הפיצויים לחברה הבריטית BGI המנהלת את ההימורים בארץ.