יאיר שמיר לא דיווח על ניגודי עניינים כשכיהן כיו"ר התעשייה האווירית ונת"ע
כשבוע לפני שוועדת המינויים אמורה לדון פעם נוספת במינויו של יאיר שמיר ליו"ר התעשייה האווירית, נחשף כי בתקופתו הקודמת כיו"ר קידמה החברה שיתופי פעולה עם חברת "דאסו" הצרפתית שמשקיעה בקרן של שמיר, והוא לא דיווח על כך
ועדת המינויים בשירות הציבורי צפויה לדון בשבוע הבא במינויו של יאיר שמיר ליו"ר התעשייה האווירית. שמיר כיהן בעבר כיו"ר החברה במשך שש שנים וכעת מבקש שר הביטחון אביגדור ליברמן למנות אותו מחדש לתפקיד. זה יקרה אחרי שהממשלה אישרה בצעד נדיר לאחרונה את המינוי שכבר נפסל בעבר על ידי ועדת המינויים בשל זיקה פוליטית והחזירה אותו לדיון נוסף. תחקיר של עמית סגל בערוץ 2 מעלה כי מלבד הזיקה הפוליטית המינוי יעמוד בפני קושי נוסף בשל ניגודי עניינים של שמיר שעליהם לא דיווח עם מינויו ליו"ר תעשייה אווירית בקדנציה הקודמת.
- מעל לראש של ועדת המינויים: הממשלה אישרה ליאיר שמיר לכהן כיו"ר תע"א
- על אף הביקורת: הממשלה צפויה לסלול את הדרך למינוי יאיר שמיר ליו"ר התעשייה האווירית
- מבקר המדינה לנתניהו: חיים כץ בניגוד עניינים בעניין מינוי יאיר שמיר ליו"ר תע"א
ב-2005 כאשר מונה שמיר ליושב ראש התעשייה האווירית בפעם הקודמת, הוא התחייב כמקובל שלא לעסוק בנושאים שבהם עשוי להתעורר קושי אל מול עסקיו הפרטיים. שמיר כיהן במקביל גם כיו"ר קרן ההון סיכון קטליסט שבבעלותו.
בתקופת כהונתו כיו"ר תע"א בחנה החברה שיתוף פעולה עם חברת דאסו אוויאיישן והשתיים גיבשו הסכם לשיתוף פעולה לרכישת מטוסים ללא טייס. במקביל לתפקידו כיו"ר, אותו מילא בהתנדבות, המשיך לנהל שמיר את עסקיו הפרטיים, שבמסגרתם ניהל פעילות עסקית עם חברת דאסו שהשקיעה בקטליסט. דאסו לא קיימה קשרים עסקיים במשך שנים עם ישראל כחלק מאמברגו הנשק.
מימין: שמיר וליברמן. המינוי צפוי להתקל בקשיים נוספים | צילום: אוראל כהן, עמית שאבי |
טענה נוספת לניגוד עניינים עולה בהקשר של רמי כהן, בעבר מועמד ברשימת ישראל ביתנו לכנסת, מפלגה שבה כיהן שמיר כח"כ, שחשוד היום בקבלת מאות אלפי שקלים בכספי שוחד בעת היותו מנכ"ל משרד החקלאות. כהן נשכר כיועץ להפרטת תע"א בתקופתו של שמיר למרות שעל פי ערוץ 2 לא נמצאה עדות ממשית לפעילות בפועל בתפקיד והכל בתקופתו של שמיר כיו"ר. לאחר מכן הפך למנכ"ל משרד החקלאות תחת שמיר.
גם בתפקידו הנוכחי כיו"ר נת"ע, החברה שאחראית על הקמת הרכבת הקלה בתל אביב, נטען כי נפלו פגמים לכאורה בפועלו כאשר קידם כיו"ר הדירקטוריון התקשרות עם חברת קרונות סינית שנתנה הצעה זולה אך היתה חסרת ניסיון בתחום. החברה הסינית היא חברה ממשלתית. אחד המשקיעים הגדולים של קרן קטליסט היא קרן צ'יינה אברברייט, ששייכת גם היא לממשלת סין.
שר הביטחון ליברמן מתעקש בימים אלה על מיניו של שמיר למרות שהוא מכהן כרגע גם כיו"ר הרכבת הקלה ולמרות שמינוי מקביל כיו"ר של שתי חברות ממשלתיות אינו אפשרי. ועדת המינויים בשירות הציבורי כבר פסלה כאמור את המינוי בשל הזיקה הפוליטית בין שמיר לבין שר הביטחון כיוון ששמיר כיהן כשר החקלאות מטעם מפלגת ישראל ביתנו של ליברמן אך הממשלה בצעד חריג מאוד קבעה כי הזיקה הפוליטית לא מפריעה למינוי ולכן הוא צריך לחזור לועדת המינויים. שמיר הודיע כי יסיים את תפקידו בנת"ע באמצע השנה מה שלשיטתו אמור לאפשר לו את המינוי החוזר ליו"ר תע"א.
בתגובה לערוץ 2 מסר שמיר כי: "חלק מהשאלות מוכר לי. אלו היו שאלות שנשאלו באופן דיסקרטי במהלך תהליך המינוי לדירקטור בתע"א, עליהן השבתי באופן מלא וצר לי להיווכח שהשאלות ממוחזרות באמצעותכם. מהשאלות וניסוחן עולה בבירור שמדובר באסופה של חצאי אמיתות ובדיווח נטול בסיס עובדתי כלשהו ואפילו שקרים. צא לי שאתם משמשים כלי לסיכול מינויי ליו"ר תע"א תפקיד שהוצע לי על ידי שר הביטחון ושיש בכוונתי לבצע בהתנדבות ומבלי שום תמורה כלכלית כשם שאני נוהג כיו"ר חברת נת"ע וכפי שנהגתי בתפקידי כיו"ר נתיבי ישראל".
תגובת שמיר ל"כלכליסט" לא התקבלה.
מתע"א נמסר: "הקשר עם דאסו נבדק לפני כמה שנים על ידי מבקר הפנים של החברה שלא מצא ניגוד עניינים".