רשות המסים דורשת מפוסט־דוקטורנטים לשלם מס על מלגות, באקדמיה זועמים: "פגיעה במחקר"
ועדת המדע דנה אתמול בשאלה אם על פוסט דוקטורנטים לשלם מס הכנסה. לפי החוק מלגות פטורות ממס, אך לפי הפרשנות של רשות המסים מדובר בחוקרים לכל דבר. ועד ראשי האוניברסיטאות: "המיסוי יגרום לחוקרים לנטוש את האקדמיה בישראל"
השאלה אם פוסט־דוקטורנטים צריכים לשלם מס הכנסה הסעירה אתמול את ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת שבראשה עומד ח"כ אורי מקלב. פוסט־דוקטורנטים מקבלים מלגה ולא משכורת, אך לפי הפרשנות של רשות המסים, עליהם לשלם מס הכנסה משום שהם בפועל חוקרים לכל דבר ועובדים כתף אל כתף עם חוקרים מהמניין שמקבלים משכורת רגילה ומשלמים עליה מס. לטענת נציגי האקדמיה שנכחו בדיון פוסט־דוקטורנטים לא צריכים לשלם על המלגות מס.
לטענת נציגי המועצה להשכלה גבוהה, הם פנו לפני כשנה בנושא לרשות המסים כדי לפתור את הסוגיה, אולם הרשות לא השיבה לפניותיהם ורק בעקבות פנייה מצדם למשרד האוצר נקבע דיון בנושא ליום ראשון הקרוב בהשתתפות נציגי רשות המסים ונציגי אגף תקציבים באוצר.
שלומית גרי, סגנית הנשיא ומנכ"לית מכון ויצמן, שבו יש כיום 600 פוסט־דוקטורנטים, אמרה ל"כלכליסט" כי המשמעות של הפרשנות של רשות המסים מבחינת המוסדות היא פגיעה הרסנית במדה, משום שמלכתחילה ישנו קושי בהבאת סטודנטים לישראל. "אנחנו נלחמים במוסדות בעולם ומשקיעים מאמצים בלהביא אותם לפה מאוניברסיטאות כמו סטנפורד והרווארד". לטענתה ולטענת יתר נציגי האקדמיה, עבודת הפוסט דוקטורנטים היא "לא עבודה כי אם התוצר השולי של העשרת המחקר. זה תהליך הלימוד. לומדים במעבדה ומבצעים מחקר". גרי הוסיפה כי "פוסט דוקטרט הוא דבר קצוב לשנתיים־שלוש. לכן המלגות לא מהוות מסלול עוקף מס־הכנסה, שכן הוא קצוב בזמן לתקופת לימודים מוגדרת".
לפי גרי, הפרשנות של רשות המסים מציבה את המוסדות בפני בעיה קשה יותר: "מרבית המימון למלגות מגיעה מתורמים ומארגונים. רוב הארגונים הם בינלאומיים ורוב התורמים הפרטיים הם אמריקאים. כשהם מבינים שהמדינה שולחת יד למלגות, זה מרחיק אותם".
ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג תקף את רשות המסים ואמר כי "אנו מוחים נגד בריחת המוחות ומודאגים ממצב המדע והמחקר בישראל. רשות המסים פועלת לפגוע במחקר המדעי ובחוקרים הצעירים. במעבדות הישראליות יש כיום מחסור אקוטי של חוקרים משתי סיבות. אחת — רוב הישראלים טסים לעשות פוסט־דוקטורט בחו"ל. השנייה — מסיבות היסטוריות לא השכלנו להביא פוסט־דוקטורנטים מחו"ל כפי שקורה למשל באירופה, שם החוקרים עוברים ממדינה למדינה. עם השנים ממשלת ישראל הבינה את הדבר הזה וקיבלה החלטות אמיצות. הכספים שעל הפרק לא יפתרו את הבעיות הכלכליות של המדינה, אך הם יחסלו את המחקר ויפגעו בכלכלה הישראלית לדורות".
מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר כי "מדינת ישראל יורה לעצמה ברגל. מדיניות המיסוי החדשה של רשות המסים על מלגות פוסט־דוקטורנטים מהווה סכנה גדולה למחקר המדעי במערכת ההשכלה הגבוהה ולתעשיית ההיי טק בישראל. בעוד זרוע אחת של המדינה משקיעה כספים בניסיון להחזיר לארץ חוקרים, הזרוע השניה של המדינה מבריחה ופוגעת בחוקרים שבחרו להישאר בארץ. המדינה מנסה להרוויח מס מחוקר שנשאר בארץ ומקבל מלגה מינמלית למחייה. מדובר במלגה זעומה. המיסוי הופך אותה לאפסית. מצב זה יגרום לעוד חוקרים לנטוש את האקדמיה הישראלית".