יוגב הכריז על יציאה למכרז נבחרת הדירקטורים החדשה, למרות התנגדות האוצר
מסיבת העיתונאים של מנהל רשות החברות הממשלתיות, מתקיימת הבוקר למרות שאתמול הורה מנכ"ל האוצר שי באב"ד לבטלה, בנימוק שהיא לא תוכננה או תוזמנה מול דוברות משרד האוצר
"קראנו לכם לפה כדי להציג את נבחרת הדירקטורים השלישית של 2017. היום יוצאים למכרז נוסף של הנבחרת כמו שתוכנן מראש וזאת על רקע של שלוש שנים של נבחרת שכבר קיימת" - כך אמר הבוקר (ב') מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב. הדברים נאמרו בתדרוך עיתונאים בתל אביב. התדרוך מגיע יממה בלבד לאחר שמנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הורה לעצור אותה, בנימוק שהיא לא תוכננה או תוזמנה מול דוברות משרד האוצר.
- שי באב"ד ביטל את מסיבת העיתונאים של מנהל רשות החברות; אורי יוגב: האירוע יתקיים כמתוכנן
- הפרמטר החדש לבונוס: שיעור הנשים בתפקידים בכירים
נבחרת הדירקטורים היא מאגר של מועמדים לחברוּת בדירקטוריון של חברות ממשלתיות, שנוצרה כחלק מרפורמה ברשות החברות הממשלתיות. מאגר זה נועד לאתר באופן שוויוני, פומבי ותחרותי מועמדים ראויים לדירקטוריונים של החברות הממשלתיות.
יוגב הסביר שהמתודולוגיה של רשות החברות לפיה יהיו גורמים מקצועיים שיאיישו את המשרות לא ממש יושמה בישראל, ורק ב-2014 יצאה הנבחרת הראשונה לדרך, ואחריה שנייה בשנת 2015. "ישראל עברה במכה אחת ממצב של חוסר ניהול של חברת ממשלתיות או ממשל תאגידי לסביבה של מדינות כמו צרפת ניו זילנד או דרום קוריאה".
לגבי חוקיות המהלך, הדגיש יוגב כי תפקידה של רשות החברות הממשלתיות הוא לייעץ לשרים. "אנחנו מגשרים בין שורה של אנשים לבין השרים והכל במטרה להביא את החברות לסטטוס של חברות נקיות ומובילות", הוא מסביר.
לפי יוגב, עד ה-20 בפברואר יתפרסם "קול קורא" להגשת מועמדות לפי קריטריונים קבועים וידועים מראש. "במהלך חודש מרץ יבדקו תנאי הסף ואז נבדוק אותם על פי קריטריון קשיח ואחר כך נעבור במהלך פסח לסבב של ראיונות. נפרסם את רשימת השמות לציבור, כדי שכולם יידעו וכדי שתהיה בקרה נוספת של התהליך. נבדוק כישורים ונסתמך על דיווחי האנשים עצמם. לאחר ששר יבחר דירקטור אז תבחן זיקה פוליטית לפני השיבוץ שלו בפועל. ועדת המינויים תבחן את הכל ותאשר או לא", אומר יוגב, וכל זה אמור להסתיים עד הקיץ הקרוב.
יוגב טוען שמשרד האוצר, לפחות ברמת המנכ"ל באב"ד ועוזריו השונים, היו מעורבים בקביעת הקריטריונים השונים. "אחד מאנשי האוצר הגיע מעולם ההייטק והיו לו המון הערות על שיטת הגיוס, ואת חלקן קיבלנו. גם בגיוס הקריטריונים השונים היו שורת דיונים כולל ביני לבין מנכ"ל האוצר וגובשו המשקולות השונים לקביעת נבחרת הדירקטורים החדשה, ואני מודה להם על הסיוע וההרתמות.
"קיימנו מכרז מסודר ופומבי (אדם מילא - ל"ג וא"נ) שיקיים את הליך המיון. הנבחרת היא מאגר לשרים ועבורם. הייתי שמח שהשרים יפסיקו למנות דירקטורים אבל כרגע רק נותנים להם בחירה רחבה יותר. לשרים יש השפעה מלאה לעשות את המדיניות שהם רוצים בחברות, שכן בכל מקרה הם זקוקים לאישור השר בכל מני תחומים לרבות הנפקות שונות", אמר יוגב.
לגבי הוראתו של באב"ד לבטל את מסיבת העיתונאים אמר יוגב: "מדובר באי הבנה שאני מקווה שתוסדר". הוא סירב להתייחס לשאלה האם יפתחו נגדו בהליך משמעתי. "נמשיך בהתמקצעות ובניקיון של החברות הממשלתיות. אין לי דרך להנגיש את המידע לציבור בצורה אחרת. לציבור מגיע חשמל, מים ומתנ"סים זולים וטובים יותר. בשבוע הבא נפרסם נתונים על כמה הצליחו כל החברות הממשלתיות".
בהתייחסו למה שקרה בתעשייה האווירית עם מינוי יאיר שמיר ליו"ר, לכאורה מעל לראשו, או עצירת הנפקת התעשייה הצבאית אמר יוגב: "התנהגויות כאלה יילכו ויפסקו. בתעשייה האווירית יש 10 נציגים כולם מהציבור. אני חושב שיצטרכו להפסיק בעתיד עם 'תואמי הנבחרת' מטעם השרים השונים ואני מסופק עד כמה ההליך הזה חוקי. שר מסוים יכול להגיש מועמדות כלשהי כאשר אותו אדם עובר שאלון וראיון כמו כולם".
יוגב התייחס לבדיקה שנעשית מצד מבקר המדינה על נבחרת הדירקטורים ועל הבדיקה האישית כלפיו: "אכן יש הליך ביקורת של מבקר המדינה על רשות החברות, הליך ביקורת מבורך מבחינתנו. עד כמה שידוע לי אנשי מבקר המדינה תומכים בהליך נבחרת הדירקטורים ועדיין בודקים דברים מסויימים. עדיין לא ראיתי טיוטה שלה אבל מברך על הביקורת. במקרה של תעשייה אווירית ביקורות המדינה עזרו לטפל בתופעות שם. לגבי הטענות כלפי, עד היום לא נשאלתי על ידי אף גוף מוסמך משהו קונקרטי לגבי אישית".