רשות המסים קיבלה מידע על עשרות אלפי ישראלים מגופים פיננסים בארה"ב
רשומות שהתקבלו מהאמריקאים כוללות מגוון פרטים הנוגעים לבעלי חשבון תושבי ישראל. הרשות תבחן ותמיין את המידע ותשווה לדיווחים של אותם ישראלים לרשויות המס
זאת לאחר שבמהלך החודשים נובמבר ודצמבר העבירה רשות המסים נתונים לגבי חשבונות בבעלות תושבי או אזרחי ארה"ב, כפי שזוהו ודווחו על ידי המוסדות הפיננסיים בישראל לשנים 2014 ו –2015.
הסכם ה-FACA (Foreign Accounts Tax Compliance Act) מסדיר את העברת המידע מהגופים הפיננסיים בארץ (בנקים, גופים מוסדיים, קרנות נאמנות וכו') לרשות המסים האמריקאית, ה-IRS. ההסכם קובע כי העברת המידע נעשית באמצעות רשות המסים הישראלית שמרכזת את המידע המועבר אליה על החשבונות של אזרחים אמריקאים ומעבירה אותו לרשות המסים האמריקאית. ההסכם לא מחייב את הגופים הפיננסיים האמריקאים להעביר את המידע לישראל אולם בהמשך לחתימה הושגו הסכמות גם על העברת גומלין של מידע פיננסי מרשות המס האמריקאית לישראלית ביחס לחשבונות בנק של ישראלים בארה"ב, שכעת הוכיחו את עצמם. רשות המסים מציינת כי בהמשך לקבלת המידע כעת היא צפויה לקבל מידע אוטומטי מרשות המסים האמריקאית, מדי שנה, כחלק מהמגמה העולמית להרחבת השקיפות וחילופי המידע בין רשויות המס.
לדברי רשות המסים "הרשומות שהתקבלו מהאמריקאים כוללות מגוון פרטים הנוגעים לאותם בעלי חשבון תושבי ישראל וכן פרטים הנוגעים לאותם חשבונות. רשות המסים תבחן ותמיין את המידע ותשווה לדיווחים של אותם ישראלים לרשויות המס. בתהליך מיון המידע יזוהו אלה מבין הלקוחות שבהתנהלותם השוטפת מול הרשות כללו דיווח על החשבונות וכן, אלו שדווחו על קיום החשבון במסגרת הליך הגילוי מרצון".
החוק היום קובע כי תושב ישראל רשאי לנהל חשבון בנק בחו"ל אך עליו לדווח לרשות המסים על ההכנסות שהופקו בו (כמו ריבית, דיבידנד או רווחי הון).
ההסכם נחתם בסוף יוני 2014 בין ממשלת ישראל לממשלת ארה"ב והביא לחתימה ובמהלך שנת 2016 חתמה היחידה למיסוי בינלאומי ברשות המסים כרשות מוסמכת על הסכם ליישום הסכם ה- FATCA עם ה- IRS האמריקאי.
במקביל להעברת המידע בין רשות המסים האמריקאית לישראלית נעשה מהלך רחב יותר של העברת מידע על חשבונות המנוהלים במדינות זרות. זאת במסגרת הסכם ה – CRS (Common Reporting Standard) הקובע חילופי מידע אוטומטיים בין רשויות שהמדינות שלהן יחתמו על ההסכם המולטילטרלי שמקדם ה-OECD.