בלעדי לכלכליסט
ברייט פוד הסינית הקימה נציגות בתוך משרדי תנובה בישראל
שלושה נציגים של ענקית המזון הסינית סיימו תהליך רילוקיישן לארץ ויעבדו מתוך משרדי תנובה כדי "לייצר ממשק הדוק עם הבעלים". הם ידווחו ישירות ליו"ר ברייט פוד. המהלך מגיע לאחר שב־2016 איבדה תנובה נתח שוק וספגה ירידה במכירות
חברת ברייט פוד הסינית מחזקת אחיזה בתנובה. בחלוף כשנתיים מאז רכשה את השליטה בקבוצת המזון הגדולה בישראל לפי שווי של 8.6 מיליארד שקל ונוכח ההרעה החריפה והמתמשכת בתוצאות החברה, הקימה ברייט פוד נציגות מטעמה בישראל בתוך משרדי תנובה. ל"כלכליסט" נודע כי שלושה נציגים של ברייט פוד סיימו בשבוע החולף תהליך רילוקיישן לישראל, והם ישמשו נציגי החברה הסינית בתנובה. תפקידו של הצוות, כפי שהוגדר בפני גורמים בארגון, יהיה "להגדיל את הסינרגיה ולייצר ממשק הדוק עם הבעלים".
- תנובה תצמצם בשליש את פיטורי העובדים הלא קבועים
- הפיטורים בתנובה יוצאים לדרך: 550 עובדים יפוטרו
- הגבינה עם הבית עוד בבית: הקוטג' של תנובה מחכה לרשויות סין
אחד משלושת הנציגים הוא העוזר של יו"ר ברייט דיירי, תשלובת החלב של ברייט פוד, שהוא גם יו"ר תנובה, ג׳אנג צ׳ונג'יאן, והוא אמור לפעול בצמוד למנכ"ל תנובה אייל מליס. נציגה נוספת מגיעה מהמחלקה הבינלאומית והנציג השלישי מגיע מתחום הכספים. תפקידה של היחידה המקומית יהיה לדווח באופן ישיר ליו"ר ברייט פוד. הצוות הסיני יפעל במקביל לשני נציגים נוספים של ברייט פוד בישראל, המגיעים לתנובה לכמה ימים בשבוע ומדווחים לממונים עליהם.
מדובר במי שעבדו בשנים האחרונות עם יוסי שחר, שכיהן כסגן יו"ר ונציג ברייט פוד בתנובה עד לפני ארבעה חודשים, והתפטר ככל הנראה על רקע חילוקי דעות עם החברה הבינלאומית. בעקבות עזיבתו של שחר צפויה ברייט פוד למנות סגן יו"ר חדש לתנובה, ובין השמות שעלו כמועמדים לתפקיד נמצאים השר לשעבר מתן וילנאי ויו"ר תנובה לשעבר שלמה רודב. הצבת נציגים מטעמה בישראל עלולה לאותת על חוסר שביעות הרצון של ברייט פוד מהמתחולל בתנובה.
על פי נתוני סטורנקסט, הבוחנים את המכירות בשוק הקמעונאי המבורקד, רשמה תנובה ב־2016 ירידה של 3.9% במכירות, שהסתכמו ב־5.5 מיליארד שקל. זאת בעוד מכירות השוק כולו ירדו רק ב־0.5% בלבד ל־40.8 מיליארד שקל. נתח השוק של חברת המזון הגדולה בישראל ירד בשנה החולפת ל־13.5% לעומת 14% ב־2015. מבחינת התוצאות לאורך זמן ההרעה חריפה יותר, שכן נתח השוק של תנובה בסיכום 2013, ששימש כאחד מנתוני הבסיס לרכישת החברה, עמד על 14.9%.
לאור הירידה בנתח השוק העמיקה תנובה בחודשיים האחרונים של השנה החולפת בצורה חדה וחריגה את מבצעי ההוזלות על מוצריה. בשלב הראשון החברה העניקה לחלק מהקמעונאים הנחות של עד 30% בנוסף להנחות הקבועות הניתנות להם וכך מיתנה מעט את הפגיעה. במהלך השבועיים האחרונים אף העמיקה תנובה את מבצעי ההוזלות על מוצרי החלב לשיאים שלא נראו בעבר.
ההרעה בתוצאות תנובה במהלך השנתיים האחרונות הובילה לא רק לפגיעה במעמדה של החברה, אלא לשחיקה חדה בשוויה. על פי הערכת שווי שהזמין בקיץ האחרון קונסורציום הבנקים שנתן לברייט פוד הלוואה לרכישת קונצרן המזון הישראלי, ירד שווי תנובה ב־42% ביחס לשווי שלפיו בוצעה העסקה.
בעת רכישת השליטה בתנובה מידי קרן אייפקס ומבטח שמיר בחודש מאי 2014 עמד שוויה של החברה על 8.6 מיליארד שקל.