$
בארץ

התוכנית לפיתוח כלכלי של הצפון בהיקף של 15 מיליארד שקל אושרה בישיבת הממשלה

מרבית הכסף ייפרס על פני מספר רב של שנים, וחלק ממנו הוא הסטה של התקציבים - שניתנו עד כה לאזורים אחרים. הסעיף לגבי העברת מכון וולקני לצפון שעורר מחלוקת, הוסר מההחלטה

אסנת ניר 15:1208.01.17

התוכנית הממשלתית לפיתוח כלכלי של אזור הצפון אושרה היום (א') בממשלה פה אחד. במסגרת התוכנית יושקעו כ-15 מיליארד שקל על ידי משרדי הממשלה וקרן קיימת לישראל בפיתוח כלכלי של אזור הצפון ולשיפור רמת החיים. הסעיף שעורר מחלוקת, שקידם משרד החקלאות, המתייחס להעתקת מכון וולקני לצפון, הוסר מהחלטת הממשלה עקב חילוקי דעות בין משרדים.

 

התוכנית מוערכת ב-15 מיליארד שקל שקל, למרות שהגידול בתקציב הנוכחי הוא "רק" 12 מיליארד שקל, ממספר סיבות. קודם כל מאחר שמרבית הכסף שיוקצה לתשתיות בכלל, ייפרס על פני מספר רב של שנים. התוספות התקציביות נוספות מתחלקות על פני השנתיים הבאות שכן התקציב הוא דו שנתי. בין 2017 ל-2018 יהיה גידול של 17 מיליארד שקל ובנוסף חלק מהתוספות בתוכנית הזו הן "הסטה" של התקציבים. כלומר כספים שניתנו עד כה לאזורים אחרים (בעיקר לנגב וליהודה ושומרון ויועברו כעת לצפון).

 

היקף ההשקעה הכספי המשמעותי ביותר, כ-12 מיליארד שקל, יוקצה להשקעה בתשתיות תחבורה כרכבת קלה בין חיפה לנצרת, הארכת קווי המטרונית מחיפה לערים הסמוכות ושדרוג והרחבה של כבישים. למעלה מ-800 מיליון שקל יוקצו לפרויקטים בחינוך, לאור הפערים ברמת החינוך וההשכלה הגבוהה בין מחוז הצפון לשאר חלקי המדינה. בין היתר הגדלת שעות ההוראה במחוז הצפון, הגדלת ההשקעה בחינוך בלתי פורמאלי, הגדלת תקציבי בינוי בתי הספר והגדלת מכסות הסטודנטים במחוז הצפון.
נתניהו וכחלון נתניהו וכחלון צילום: אמיל סלמן

 

נתניהו אמר באירוע השקת התוכנית הכלכלית לפיתוח הצפון כי "לפני כמה שנים, ואתם חבריי השרים זוכרים את זה, אנחנו אמרנו, ואני אמרתי בדרום, 'תקנו דירות - לא רק בבאר שבע, תקנו דירות גם בדימונה, בירוחם, תקנו דירות'. יש כאלה ששמעו, ועשו, ויש כאלה שלא עשו", אמירה שהכתה גלים וגררה תגובות רבות

 

כ-650 מיליון שקל יוקצו בשנתיים הקרובות לפעילות עסקית כמשיכת חברות, מענקים להגדלת הפריון בתעשייה ובמסחר, תקציב ייעודי לתמיכה בעסקים קטנים ובינוניים ומענקים לעידוד התיירות והתשתיות בגז הטבעי והפסולת. במטרה לחזק את הרשויות המקומיות והאשכולות, יוקצו כ-230 מיליון שקל למענקי פיתוח לרשויות חלשות וסיוע לפעולות שונות לחיזוק השלטון המקומי בצפון.

 

מעל ל-900 מיליון שקל יוקצו למערכת הבריאות והרווחה- בינוי מחלקות כלליות, פסיכיאטריות או גריאטריות, תוכנית לאומית לקיצור תורים, תקצוב פרויקטים ייעודים כדוגמת המרכז השיקומי בבית חולים פוריה ועוד.

 

בנוסף להשקעות הממשלתיות, יוקצו 400 מיליון שקל על-ידי הקרן הקיימת לישראל לטובת פרויקטים בתחום עידוד פעילות המחקר, בינוי מעונות סטודנטים, תשתיות בתחום התיירות, פרויקטים תומכי דיור ובינוי במערכת הבריאות.

 

במסגרת ההחלטה, סוכם גם על הקמת מספר צוותי עבודה לקידום צעדים אסטרטגיים כהעתקת מחנות צה"ל למחוז הצפון, בחינת העתקת חברות ממשלתיות בעלות אופי טכנולוגי למחוז הצפון והקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו מסר כי: "הממשלה נותנת כאן מענה לצרכים רבים בצפון הארץ. באישור התוכנית אנו עושים צעד נוסף בביטול המושג פריפריה. פיתוח מקומות עבודה וחדשנות יגרמו לצעירי האזור להישאר ואנו מקווים שצעירים מהמרכז יעברו צפונה".

 

שר האוצר, משה כחלון: "אסור לנו שהריחוק ממרכז הארץ ימשיך להוות ביטוי לפערים בשירותים הניתנים לאזרחים. אי אפשר לדבר במושגים של חברה אחת בלי לפתור אחת ולתמיד את הקשר שבין הריחוק מהמרכז ובין עומק הפערים החברתיים. אחרי שנים של השקעה במרכז ובנגב - הגיע זמן צפון".

 

התוכנית שמתבססת על עבודה כלכלית המצביעה על פערים משמעותיים בנתוני התעסוקה והשכר של מחוז הצפון ביחס לשאר חלקי המדינה הוגשה לאחר דיונים אינטנסיביים בחודשים האחרונים שהובילו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, וסגנית הממונה על התקציבים שירה גרינברג, ביחד עם משרדי הנגב והגליל והכלכלה והתעשייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x