עכשיו זה רשמי: ועדת הפנים אישרה את הפחתת תעריפי המים ב-14.5%
לאחר אישור רשמי של רשות המים, מחיר מכסת המים הראשונה יירד מכ-7.7 לכ-6.6 שקלים לקוב; מחיר המים השפירים לחקלאות יתייצב על מחיר של 1.81 שקלים לקוב בשתי פעימות
מדובר ביישום הבטחה קואליציונית של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר הפנים אריה דרעי להוזלת המים ותעריפי התחבורה הציבורית, כאשר האחרונים כבר הוזלו בתחילת 2016. המהלך היה אמור להיות מיושם כבר החודש אבל בשל עיכובים פרלמנטרים הוא ידחה לחודש הבא.
לפיכך, לאחר אישור רשמי של רשות המים, מחיר מכסת המים הראשונה יירד מכ-7.7 לכ-6.6 שקלים לקוב.
לפי המתווה מחיר המים השפירים לחקלאות יתייצב על מחיר של 1.81 שקלים לקוב בשתי פעימות. בפעימה הראשונה שתחל השנה המחיר יירד ל-1.98 שקלים ובעוד שנתיים לכ-1.81 שקלים. המחיר לחקלאים שיצטרכו לשלם מחיר גבוה יותר יעלה ב-5 פעימות, תוספת של 26 אגורות השנה ולאחר מכן תוספת של 17 אגורות בכל שנה.
כיום מתוך 1.25 מיליארד קוב שנמכרים לחקלאות, 250 מיליון נמכרים במחיר של 3 שקלים לקוב על ידי מקורות, מתוכם 130 מיליון קוב נמכרים לחקלאים במחיר זה של 3 שקלים. 120 מיליון קוב המים הנותרים נמכרים לחקלאים שקונים חלק מהמים במחיר זול וחלק במחיר זה. יתר החקלאים קונים מים שמופק באופן פרטי (מיליארד הקוב הנותרים) במחירים זולים משמעותית של 1.40-1.50 שקל לקוב, ואף פחות מ-70 אגורות לקוב. מחירי המים הזולים מתאפשרים בזכות אגודת מים חקלאיות שהקימו מפעלי מים עצמאיים.
הגורמים המעורבים הסכימו כי מחירי המים לחקלאות צריכים לרדת אך חילוקי דעות עלו על המתווה להוזלה. ארגוני החקלאים (מלבד התאחדות המושבים) טענו כי האוצר קידם מתווה שמחזק את מונופול מקורות ומבטל את התחרות במשק המים. לטענתם הבעיה במתווה של משרד האוצר היא שהוא אמנם מוזיל 250 מיליון קוב מים יקרים שמופקים היום על ידי מקורות, על חשבון מיליארד הקוב הזולים שמופקים על ידי המתחרים- אגודות המים, מהלך שילאים את מפעלי המים הפרטיים ויבטל את התחרות. המים שמסופקים על ידי המתחרים מסופקים במחיר הוגן לדבריהם, משום שהמחיר בפועל יקר בהרבה בשל ההשקעות בתשתית, עלויות הקרקע היקרות יותר והצרכים השונים של גידולים חקלאיים באזורים שונים. בשל הפער לדבריו, דרש ח"כ איתן ברושי להוריד את המחיר מבלי להעלות למשלמים פחות, על ידי תקצוב מהמדינה של 200-300 מיליון שקל.
השר דרעי, בירך על אישור החוק בועדת הכספים לרבות נציגי שס בועדה ח״כ יצחק ועקנין ויו״ר הוועדה דוד אמסלם. דרעי: ״אני מאושר שהצלחנו להעביר את ההנחות על תעריפי המים לשכבות החלשות בחקיקה בכנסת. המשמעות שיהיה מאד קשה לבטל את החוק ולכן התעקשנו שההנחות יועגנו בחוק. ההנחה על המים וההנחות על תעריפי התחבורה הציבורית, אוטובוסים ורכבות, יחסכו לכל משפחה מהעשירונים התחתונים כ-300 שקלים לחודש. הבטחנו במערכת הבחירות לסייע לאלה שיש להם פחות ואנחנו מקיימים״.
נשיא התאחדות האיכרים והחקלאים, דובי אמיתי: "אני מברך על ההחלטה להוזיל את מחירי המים השפירים, המסופקים על ידי מקורות, שהאמירו לגבהים שאיתם לא ניתן לקיים חקלאות. עם זאת, צר לי על שהאוצר בחר שלא להכניס את היד לכיסו אלא להכניס את היד לכיסי החקלאים- אחד על חשבון השני- על מנת לממן את המהלך ובנוסף ביטל את הפיקוח הפרלמנטרי של חברי הכנסת על מחירי המים". יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ איתן ברושי הוסיף: "מהרגע הראשון סברתי שיש לפצל את החוק ולהפריד בין החקלאים לצרכנים. מדובר בחוק בעייתי והאוצר לא מסבסד את הורדת המחירים לחקלאות כפי שדרשנו, אך למרות זאת הצלחנו להכניס לחוק שינויים משמעותיים".