התנגדות בליכוד לדרישות השבת של החרדים: "חשש מהתחזקות יש עתיד"
המפלגות החרדיות דורשות שהממשלה תחליט ביום ראשון על סגירת הפיצוציות והמינימרקטים בתל אביב בשבת - לקראת הדיון בג"ץ
בליכוד מתנגדים לדרישת המפלגות החרדיות שהממשלה תחליט על סגירת הפיצוציות ומינימרקטים בשבת. זאת, מחשש שהחלטה כזו תחזק עוד יותר את נסיקתה של יש עתיד בסקרים.
- ביהמ"ש ידון מחר בסגירת 21 עסקים בת"א שפתוחים בשבת
- הפסידו בעליון: בעלי המכולות בירושלים יחויבו לסגור בשבת
היום התקיימה פגישה בין מזכיר הממשלה צחי ברוורמן והשר יריב לוין לשר אריה דרעי מש"ס ויו"ר ועדת הכספים משה גפני מיהדות התורה אך לא הושגו הסכמות. ההכרעה תדחה כנראה לרגע האחרון. ככל הידוע כרגע אין הצעת פשרה שיכולה לגשר על הפערים. משבר העבודות ברכבת בשבת היה אחד הגורמים שחיזקו את יש עתיד ובסביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו חוששים משידור חוזר.
ביום ראשון אמורה הממשלה לקבוע את עמדתה בנושא חוק השבת של תל אביב. זאת, כדי לאפשר לפרקליטות המדינה להגיש את עמדת המדינה לדיון בבג"ץ בנושא זה שקבוע ל-23 בחודש. עיריית תל אביב עתרה לבג"ץ נגד הממשלה על שאינה מאשרת את חוק העזר שלה המאפשר פתיחת 160 פיצוציות ומינימרקטים בשבת.
לקראת הישיבה שלחו אתמול ראשי המפלגות החרדיות מכתב לנתניהו ובו הם דורשים שהממשלה תדחה את חוק העזר, כלומר תחליט בעצם על סגירת הפיצוציות והמינירקטים בתל אביב. לטענתם, "לא עולה על הדעת כי ממשלת ישראל, בוודאי בהרכבה הנוכחי, תיתן את ידה לפגיעה בשבת". על המכתב חתומים ראשי המפלגות החרדיות הגדולת דרעי מש"ס, שר הבריאות יעקב ליצמן וגפני מיהדות התורה). במפלגות החרדיות טוענים כי הוצע גם ליו"ר הבית היהודי שר החינוך נפתלי בנט לחתום עלה מכתב אך הוא סירב. טרם התקבלה תגובתו.
במשך עשרות שנים היו המינימרקטים בתל אביב פתוחים בניגוד לחוק העזר והעירייה עשתה הון מרישום קנסות. החוק החדש דרוש לאחר שב-2013 הורה בג"ץ לעירייה לסגור את החנויות או העביר חוק עזר חדש, שיתיר את פתיחתן. מה שיצר את הבעיה לממשלה הוא החובה ששר הפנים יחתום על חוקי עזר. שרי הפנים שקדמו לדרעי התחמקו מקבלת החלטה בנושא חוק העזר החדש של תל אביב. דרעי עצמו דרש שתתקבל החלטה של הממשלה כולה ולא שלו בלבד. הממשלה הקימה ועדת מנכ"לים אלא שזו הציעה מספר חלופות ולא הגיע לפתרון מוסכם.
במכתב ראשי הסיעות מצוין כי הממשלה תדון ביום ראשון בחוק השבת החדש של תל אביב. "אין ביכולתנו ובכוונתנו להיות שותפים לפגיעה בכבודה של שבת וברמיסתה כפי שעולה מחוק העזר האמור", כותבים דרעי, ליצמן וגפני. "לפיכך הננו דורשים כי ממשלת ישראל תקבל החלטה ברורה וחד משמעית בדבר אי אישורו של חוק העזר".
עוד נאמר במכתב כי "אין חולק שהמצב החוקי הקיים אינו מאפשר פעילות מסחר בשבת. ניסיון להיתלות ולהכיר במצב הקיים שנוצר בחטא על ידי מפרי חוק אשר פתחו עסקים לאורך השנים תוך הפרה בוטה של חוק העזר ופגיעה בצביונה של השבת לא רק שאין לו כל בסיס, אלא יש בו כדי ליתן שכר למפרי חוק".
חבר מועצת עיריית תל אבי מיקי גיצין ממרצ אמר בתגובה: "במקום לקבל את ההחלטה הדמוקרטית של מועצת עיריית תל אביב על חוק העזר,שוב נקבעת מדיניות הממשלה על ידי קיצוניות דתית ותרגילים פוליטיים. לא נקבל מציאות בה תל אביב תהפוך לבני ברק או בית שמש".
גם במפלגת כולנו הקואליציונית מתנגדים לדרישת המפלגות החרדיות. ח"כ רחל עזריה אמרה ש"ראשי המפלגות החרדיות חייבים להבין שאי אפשר להמשיך בקו של הכל או כלום, כי בסוף מי שמפסיד זה שומרי השבת". לדבריה, "יש סטטוס קוו ובו עד היום פעלו מרכולים בשבת בתל אביב בצורה מצומצמת, אם פותחים את הדיון אז צריך לדון בכלל על מעמד השבת בישראל". היא האשימה את ש"ס ויהדות התורה כי הן גורמות לכך ש"במקום שהשבת תהיה מילה נרדפת לשלום ומנוחה היא הופכת לזירת מאבקים ומלחמות".