ראש ממשלה בחקירה: מהחוקר הפסיכולוג ועד לכוורת של נתניהו
אחרי ימים ארוכים של ניסיונות תיאום, חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה הגיעו אתמול בשעות הערב למעון ראש הממשלה ברחוב בלפור שבירושלים. כמה שעות לפני כן, בישיבת סיעת הליכוד, הוא נשמע בטוח: "לא יהיה כלום כי אין כלום"
הפסיכולוג שחוקר את נתניהו
על חקירת ראש הממשלה בנימין נתניהו מופקדת היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) של המשטרה. מי שמעורב בכל פרטי החקירה כבר כמה חודשים ומוביל אותה אסטרטגית הוא תת־ניצב כורש ברנור, שמונה לעמוד בראש יאח"ה לפני כשנה.
ברנור, בן 50, הוא לא אחד שצמח מלמטה. הוא התגייס למשטרה ב־1996 לאחר שלמד פסיכולוגיה ומשפטים, ועשה את רוב שירותו ביחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל). אחד התפקידים המשמעותיים שבהם שירת היה ראש מפלג פשיעה מאורגנת ביאחב"ל, והוא נחשב למקורב למפכ"ל הקודם יוחנן דנינו. לפי בכיר לשעבר במשטרה, ברנור הוא "קצין משטרה כמו שקצין צריך להיות: חכם, אסטרטג ורואה את התמונה הגדולה". על פי עו"ד יאיר רגב, לשעבר ראש מפלג החקירות ביאחב"ל ומפקדו בעבר של ברנור, אין מתאים ממנו לעמוד בראש חקירת נתניהו. "הוא יודע לבור את המוץ מהתבן", טוען רגב. "יש אנשים שפוחדים להעיד, בטח במצב של חקירת ראש ממשלה. לברנור יש המומחיות למקד את החקירה ולדעת לשלוף את המידע שנחקר לא תכנן לתת, ללחוץ על נקודות החולשה ולדעת מתי להרגיע".
נעמי צורף ותומר גנון
בלשכה כבר רגילים
הכוורת הנחקרת של רה"מ
חלק מאנשי הכוורת המקצועית שמקיפה את ראש הממשלה הסתבכו בשנים האחרונות בשלל פרשות. הראשון היה נתן אשל, ראש הסגל ב־2010—2012, לאחר שגורמים בלשכת ראש הממשלה פנו ליועמ"ש ומסרו לו מידע שלפיו הטריד מינית עובדת. בעקבות חקירת משמעת הוסכם על הסדר טיעון ואשל הורחק לצמיתות. גיל שפר, ראש הסגל שהחליף אותו, הסתבך בפרשה בעלת אופי מיני שהובילה להמלצה להעמידו לדין. על פי החשדות, הוא ביצע לכאורה מעשים מגונים באשה שהסיע ברכבו.שפר אף נחקר באזהרה בפרשת המעונות, במסגרתה נמצאה תשיתת ראייתית נגד סמנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר עזרא סיידוף, החשוד במרמה והפרת אמונים. בכירה אחרת שהמשטרה המליצה להעמיד לדין היא היועצת פרח לרנר, החשודה כי העבירה מידע פנימי לבעלה היועץ האסטרטגי אבי לרנר, תוך הפרת הסכם ניגוד עניינים. בימים אלה מתקיימת חקירה גם נגד ארי הרו, ראש הסגל של נתניהו ב־2014, החשוד בקבלת שוחד ובמכירה פיקטיבית של חברת ייעוץ פוליטי כדי לעמוד בהסכם ניגוד עניינים.
תומר גנון
הניסיון מול החוקרים
עוד חקירה מצטרפת לאוסף
החקירה הנוכחית נגד ראש הממשלה היא ממש לא הפרשה הראשונה במסגרתה נחקר. ב־1997 נחשפה פרשת פרשת בר־און־חברון, שבמסגרתה עלה חשד כי נתניהו התכוון למנות לתפקיד היועמ"ש את רוני בר־און בתמורה לתמיכת ש"ס בהסכם חברון, בעוד בר־און מבטיח לאריה דרעי עסקת טיעון שתחלץ אותו מהרשעה עם קלון. בתום חקירה, המשטרה המליצה להעמיד לדין את נתניהו באשמת מרמה והפרת אמונים, אך היועמ"ש החליט שלא להגיש כתבי אישום. ב־1999 נחשפה פרשת עמדי, במסגרתה עלה החשד כי נתניהו, רעייתו שרה וקבלן ההובלות אבנר עמדי ניסו להוציא במרמה כספים בסכומים ניכרים ממשרד ראש הממשלה. במהלך החקירה נחתם הסכם עד מדינה עם עמדי והמשטרה סברה כי ישנן ראיות נגד נתניהו, אך היועמ"ש ופרקליט מחוז ירושלים החליטו לסגור את התיק. ב־2006 נחקר נתניהו באזהרה במסגרת פרשת יעקב כץ, בחשד כי סקרים שביצע עבורו איש משרד החינוך שולמו מכספי המשרד, אךהמשטרה החליטה כי לא נמצאה תשתית להעמדה לדין.
נעמי צורף