ערכים לחוד ותקציב לחוד: משרד הביטחון מסרב להעביר 10 מיליון שקל לתנועות הנוער
המשרד מסתייג מהמלצות ועדה שקבעה בשנה שעברה כי משרדי הביטחון, האוצר והחינוך יעבירו 30 מיליון שקל לטובת מימון מתנדבי שנת שירות בצופים, הנוער העובד והלומד ותנועות אחרות וטוען: "הכסף שעבר בשנה שעברה היה העברה חד פעמית"
רגע לפני סוף השנה מגיעה המחלוקת על התמיכות לתנועות הנוער לשיאה, זאת בעקבות סירוב של שר הביטחון, אביגדור ליברמן, להעביר 10 מיליון שקל עבור מתנדבי שנות השירות. מדובר בתקציב עליו הסתמכו התנועות למימון המתנדבים שלהם שעושים שנת שירות בתנועות נוער כמו הצופים, הנוער העובד והלומד, בני עקיבא והשומר הצעיר וכן ארגונים כמו "אחרי" או "מרכז מעשה", שפועלים בעיקר בפריפריה.
- השר אריאל: "נדרוש מהשירות הלאומי 100% שקיפות ו-100% בקרה"
- בצל החשד להונאה: עמותות שירות לאומי יוכפפו לביקורת החשכ"לית
- עמותות השירות הלאומי יקבלו תקנים כרגיל חרף החקירה נגדן
הציפייה של תנועות הנוער ושל משרדי החינוך והאוצר היא כי משרד הביטחון יקצה 10 מיליון שקל מתקציב התמיכות שלו למטרה זו, לאחר ששני המשרדים האחרים עשו זאת.
לפני כשנה וחצי איימו תנועות הנוער שלא ייפתחו את השנה אם לא ייקבלו את התוספת התקציבית שהובטחה להם על ידי ועדה שעסקה בנושא.
הוועדה שישבו בה נציגי משרד האוצר, החינוך והביטחון ביחד עם נציגי ארגוני ותנועות הנוער המליצה בתחילת שנה שעברה, בין היתר, כי לתקציב הקיים של 25 מיליון שקל שניתן היום ל-32 גופים הקולטים בני נוער לשנת שירות בטרם גיוסם, יתווספו עוד 30 מיליון שקל ממשרדי החינוך, האוצר והביטחון. כלומר, 10 מיליון מכל משרד. המלצה ממנה הסתייג משרד הביטחון.
בסופו של דבר משרד החינוך והאוצר העבירו 20 מיליון שקל בשנה שעברה והשנה לארגונים, אולם משרד הביטחון דבק בסירובו. בעקבות לחץ של אגף תקציבים, סביב הדיונים על הסכם הכולל על תקציב הביטחון, הסכימו בשנה שעברה להעמיד מתקציב התמיכות 10 מיליון שקל לשנות השירות. אולם לא סיכמו מה יקרה בשנה הבאה.
כעת שר הביטחון ליברמן מסרב להמשיך את המימון שניתן בשנה שעברה בטענה שדובר על מהלך חד פעמי.
הסירוב של משרד הביטחון להמלצה הנוגעת למימון נובע מכך שלטענתם לא מדובר בארגונים הקשורים לצבא ולכן אין זה נכון לבסס עליו את התמיכות בהם. לטענת המשרד התמיכות מגיעות לישיבות הסדר בהן התלמידים הם למעשה חיילים או למכינות קדם צבאיות שפועלות עם הצבא. זאת למרות שמשרד הביטחון הוא הגוף המאשר את תקני שנות השירות לארגונים השונים.
כנגד טענת משרד הביטחון מציגים הארגונים את נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהועברו על ידי משרד הביטחון לפיהם 74% ממתנדבי שנת שירות משרתים בתפקידי לחימה, לעומת 41% בכלל צה"ל, 31% מהמתנדבים משרתים כמפקדים זוטרים, לעומת 11% בכלל צה"ל 13% משרתים כקצינים, לעומת 4.1% בכלל צה"ל.
ממשרד הביטחון נמסר כי "הכסף שהועבר בשנה שעברה לתנועות הנוער מתקציב הביטחון היה העברה חד פעמית, שהמשרד הסכים לה ומראש הגדיר אותה כזו. ואפילו נעשה בצורה כזו שההעברה לא תהיה ישירות מהמשרד ולכן הטענה פשוט משוללת יסוד. משרד הביטחון מעביר מאות מיליוני שקלים מתקציבו למטרות חברתיות ועושה זאת גם השנה".
יוסי מלכה, מנכ"ל ארגון מרכז מעשה, אמר ל"כלכליסט" כי: "למפעל השנת שירות תרומה ענקית לפריפריה הגיאוגרפית והחברתית במדינת ישראל ותרומה משמעותית ביותר לצבא הגנה לישראל משום שבוגרי שנת השירות מתנדבים בהמוניהם ליחידות קרביות ותפקידי פיקוד וקצונה ומכאן החישובת הערכית שמחייבת את משרד הביטחון להיות שותף למפעל החשוב הזה. ללא תקצוב משרד הביטחון מספר המתנדבים יקטן באופן דרמטי".