3,500 תיקים: הפרוטוקולים של ילדי תימן נחשפים
אחרי עשרות שנים, כל אחד יכול לקרוא את מסקנות החקירות בנוגע לגורל ילדי תימן. 210 אלף מסמכים הועלו לרשת, ובהם גם תיקי אימוץ
אחרי מחאה ציבורית ותקשורתית ובעקבות לחץ של משפחות רבות, פורסמו היום (ד') באתר הארכיון הלאומי 3,500 תיקים הכוללים 210 אלף מסמכים העוסקים בפרשת היעלמותם של ילדי תימן. באתר ניתן לחפש אלפי ילדים שגורלם נחקר, להיכנס לתיקים האישיים, ולבחון היכן נקברו ומהי סיבת הפטירה.
- הנגבי: נתניהו לא קשור לדיונים שאני מקיים על הפרדה מבנית בבזק
- הנגבי רמז על תמיכתו בממשלת אחדות: "הן יותר אפקטיביות ולא נתונות לסחיטה"
- הנגבי טורף את הקלפים: מחזיר את דו"ח ועדת פילבר לשולחן
הפרשה הסעירה את המדינה מאז שנות ה-60 והשנה הטילה הממשלה על השר צחי הנגבי לפתוח את הפרוטוקולים של הוועדה הממלכתית, ועדת כהן-קדמי, ולהעלותם לאינטרנט. לפרסום שותפים גם הגנז ד"ר יעקב לזוביק והיחידה לחופש המידע במשרד הפרסום, והוא כולל את כלל מסמכי הוועדות שעסקו בפרשה. תחת חוק הגנת הפרטיות חלק מהפרטים שכוללים מידע אישי - מושחרים.
שלוש ועדות קמו לבדיקת פרשת ילדי תימן. הוועדות בדקו 1,033 מקרים ומתוכם קבעה ועדת כהן-קדמי, שמסקנותיה פורסמו בשנת 2001, ש-972 תינוקות נפטרו ו-56 מקרים נותרו עלומים. הוועדה דחתה את הטענה לפיה הייתה חטיפה ממסדית של ילדים, אבל הגיעה למסקנה שבאותה תקופה הייתה "מסירה מזדמנת של תינוקות לאימוץ מבתי תינוקות ובתי חולים" ואולי יש בהם להצביע על גורל הילדים.
חקירת תיקי האימוץ נחשפים כעת ושופכים אור גם על הליכי האימוץ בישראל בשנות ה-50, אולם שמות הילדים מוסתרים על פי החוק. כך באחד מהתיקים מסופר על ילדה שנולדה ב-1950 ש"סודרה בבית התינוקות על ידי לשכת הסעד טבריה". נכתב בתיק ש"האם נעלמה וכל המאמצים למצוא אותה עלו בתוהו". איזה מאמצים נעשו? על פי המסמך פורסמה מודעה בעיתון דבר.
במקרה אחר, תינוקת הובאה על ידי אמה לבית תינוקות ורק לאחר שנה נעשו ניסיונות למצוא את ההורים שלא הגיעו לבית התינוקות, אך הם לא נמצאו בבית העולים. כמו במקרה הקודם גם הפעם פורסמה מודעה בעיתון דבר. בשנת 1954 ילדה אחרת נמסרה לאימוץ לידיהם של זוג ניצולי שואה, וזאת לאחר שנטען שאם הילדה עזבה את הארץ והאב אינו ידוע. הילדה הגיעה למשפחה על ידי מתווך פרטי שגם הוא עזב את הארץ וההורים לדבריהם לא יודעים דבר על עברה של הילדה או זהות הוריה. פקידת הסעד כתבה בתיק: "לא מתקבל על הדעת שהמבקשים קיבלו את הילדה בלי אישור לידה או חומר אחר המעיד על זהותה".