החשבת הכללית באוצר האריכה הפטור ממכרז לשראל לשנתיים
מיכל עבאדי-בויאנג'ו, שמנהלת זה זמן רב מאבק נגד החברה, אפשרה למשרד הבריאות לרכוש עבור בתי החולים הממשלתיים באמצעות חברת שראל תרופות וציוד רפואי בלבד
חודש לפני שהיא מסיימת את תפקידה, האריכה היום (ג') החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו את הפטור ממכרז לשראל, חברה פרטית הרוכשת תרופות וציוד רפואי עבור מרבית בתי החולים הממשלתיים.
- האוצר משיב אש לליצמן: "נתקלנו באפס שיתוף פעולה בעניין שראל"
- ליצמן נגד האוצר: ההחלטה בעניין שראל - סיכון חיי אדם
- למרות שמתחה נגדה ביקורת, החשכ"לית שוב פטרה את שראל ממכרז
עם זאת, החשבת, שמנהלת זה זמן רב מאבק נגד החברה, אפשרה פטור מוגבל בלבד המחריג חלק מהשירותים שבעבר סיפקה החברה לבתי החולים וכן התנתה את מתן הפטור בהוצאת 20% מהשירותים שהיא מספקת למכרזים חיצוניים לשנתיים.
במסגרת הארכת הפטור הנוכחית, בעלות של 2.2 מיליארד שקל לתקופה של שנתיים, מאפשרת למעשה החשבת למשרד הבריאות לרכוש עבור בתי החולים הממשלתיים באמצעות חברת שראל תרופות וציוד רפואי בלבד. בכל הנוגע לרכש של ציוד משקי, ציוד ניקיון וחיסונים – מוצרים שנרכשו בעבר על ידי שראל עבור בתי החולים, היא דורשת הגשת בקשות פטור נפרדות. יש לציין כי מוקדם יותר השנה כבר יצא מכרז לרכש חיסונים שלא דרך שראל, לראשונה זה שנים.
עבאדי-בויאנג'ו טוענת זו תקופה ארוכה ששראל מתנהלת בחוסר שקיפות ובהיעדר פיקוח, וכי מכיוון שהיא שחקנית כמעט בלעדית בשוק הרכב עבור בתי החולים הממשלתיים – המחירים שהיא מציעה אינם תחרותיים וניתן למצוא מחירים טובים יותר דרך מכרזים. לאור זאת, החשבת התנתה את הארכת הפטור הנוכחי בתכנית שבמסגרתה עד ספטמבר 2017 יידרש משרד הבריאות להוציא 10% מהשירותים שמספקת שראל למכרזים חיצוניים ו-10% נוספים בספטמבר 2018. נכון להיום בתי החולים הממשלתיים, בייחוד הקטנים והבינוניים, תלויים מאוד ביכולות של שראל לספק להם ציוד וכל החלטה אחרת מלבד הארכת הפטור הייתה מציבה אותם וגם את משרד הבריאות בבעיה גדולה.
במכתב שצירפה להחלטת הפטור שטחה השבת עבאדי-בויאנג'ו את טענותיה נגד החברה והבהירה כי "לאחר כמעט שש שנות אישורי פטור ממכרז בממשלה, ואלפי פיטורים שעברו תחת עיני הבוחנת, אוכל לסכם כי במקרה חריג כמו זה המונח לפני – טרם נתקלתי". לדבריה, היא נתקלה "במצב בלתי סביר, חריג וייחודי שבו משרד הבריאות בוחר לפעול בניגוד להנחיית החשב הכללי בתחומי סמכותי על פי דין. חמור מכך, משרד הבריאות, בהתנהלותו, מנע ומונע בחינה או יצירת חלופה לחברת שראל. המשרד עשה ועושה כל שביכולותו לטרפד את החלטות ועדת הפטור והחשבת הכללית לרבות הערמת קשיים בלתי סבירים על העברת מידע שהועבר אליו על ידי החברה – לאגף החשב הכללי כשמידע זה היה בידיו".
"על אף האמור לעיל", כותבת החשבת, "בוצעה באגף החשב הכללי עבודת מטה מקצועית תוך התייעצות עם מומחים. ממצאי העבודה מראים כי בהחלט ניתן לתחר חלק מן השירותים הניתנים על ידי החברה, בתחומים מסוימים והכל ללא פגיעה בבריאות הציבור, תוך השגת יעדי יעילות וחיסכון ושמירה על העיקרון המרכזי לפיו רכישות הממשלה מתבצעות במרכז".
בתגובה למתן הפטור המוגבל שיגר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מכתב למנהלי בתי החולים הממשלתיים ובו טענות קשות כלפי אגף החשב הכללי. במכתב פירט המנכ"ל את הפעולות שמבצע המשרד במטרה לייעול תחום הרכש שיכלול, בין השאר, הקמת גוף בקרה והעברת נתוני רכש מלאים למשרדי האוצר והבריאות. "לצערי", כותב בר סימן טוב בהמשך המכתב, "לא מצאנו בצד השני פרטנר לשיח מקצועי וענייני. המטרה נקבעה על ידם מראש – פירוק הלכה למעשה של חברת 'שראל' באמצעות הוצאת חלק מהרכש לביצוע נפרד, כפי שבא בסופו של דבר לידי ביטוי בהחלטת ועדת הפטור... ללא הצדקה מקצועית ומבלי שיש תשתית לוגיסטית לכך. הלכה למעשה – אין כל אפשרות מעשית לבצע החלטה זו ולשמור על התפקוד התקין של המערכת. אנו נמשיך לפעול מתוך מחויבותנו העליונה לתפקודם התקין של בתי החולים לטובת המטופלים. לא נסכים להטלת סיכון, ולו הקטן ביותר, על בריאות הציבור ושלום החולים וזו כמובן גם הנחייתנו לכם".
מחברת שראל נמסר: "אנו עומדים מאחורי תגובת משרד הבריאות. המשרד, השר ומנכ"ל משרד הבריאות אחראים על בריאות הציבור והצלת חיי אדם. אין ספק שהמגמה של החשבת הכללית מזה שנים היא להרוס את חברת שראל ולגרום נזק לציבור החולים ולבתי החולים. נמשיך לפעול בתיאום עם שר הבריאות, המנכ"ל והנהלת משרד הבריאות ועם לקוחותינו בתי החולים, ונפעל בהתאם. אנו דוחים מכל וכל את ההחלטה של החשבת הכללית.
נעמוד בקשר מתמיד עם המשרד על מנת להמשיך ולספק את התרופות והציוד הרפואי לאורך כל השנה. גם היום, כשהחשבת הכללית שיתקה את בתי החולים מבחינה תזרים המזומנים עם חובות של מאות מיליוני שקלים לשראל, תוך עיכוב ופגיעה בתשלומים לשראל, ממשיכה שראל לספק בעיקר תרופות מצילות חיים, כי האחריות שלנו לאספקת תרופות וציוד רפואי לציבור החולים, גדולה יותר מגחמות לפגוע בחברה ובמערכת הבריאות בישראל".