$
בארץ

נתניהו: "לפני כמה שנים אמרתי 'תקנו דירות בדרום'; עכשיו אני אומר את זה לצעירים בצפון"

ראש הממשלה אמר את הדברים באירוע להשקת התוכנית לפיתוח הצפון בהיקף של 15 מיליארד שקל. במסגרת התוכנית: רכבת קלה בין חיפה לנצרת, מטרונית בחיפה, מענקים וחממה ביוטכנולוגית

עמרי מילמן 18:3226.12.16

"לפני כמה שנים, ואתם חבריי השרים זוכרים את זה, אנחנו אמרנו, ואני אמרתי בדרום, 'תקנו דירות - לא רק בבאר שבע, תקנו דירות גם בדימונה, בירוחם, תקנו דירות'. יש כאלה ששמעו, ועשו, ויש כאלה שלא עשו" - כך אמר היום ראש הממשלה בנימין נתניהו באירוע השקת התוכנית הכלכלית לפיתוח הצפון. הוא הוסיף: "עכשיו, אחרי התוכנית המרהיבה שהוצגה כאן היום בהובלת חבריי השרים, אני אומר לכל תושבי הצפון הצעירים במיוחד. תקנו דירות, תשקיעו בגליל, תשקיעו בגליל זה העתיד".

 

צילום: עידו ארז, ynet

 

במסגרת התוכנית שפרסמו היום (ב') שר האוצר כחלון ושר הפנים ופיתוח הפריפריה, הנגב והגליל אריה דרעי, הציגו כמה מהתקציב הנוכחי, שאושר בשבוע שעבר, יופנה לפיתוח הצפון. עיקר ה-15 מיליארד שקל יופנו לתשתיות (כ-12 מיליארד שקל) ובעיקר לתחבורה ציבורית וכבישים. כך למשל מתייחסת תוכנית הצפון לתוכניות משרד התחבורה להקים רכבת קלה בין חיפה לנצרת בעלות של כ-5.5 מיליארד שקל, ולהקמת המטורנית בחיפה שתעלה כ-2 מיליארד שקל. שני מהלכים אלו רק אושרו בתקציב הנוכחי ולכן יעברו בין חמש לשבע שנים (אם לא יהיו עיכובים) עד שנראה אותם בפעילות. מבחינת תשתית מתוקצבים גם שדרוג והרחבה של כבישים בצפון בניהם כביש 65, כביש 85, כביש 71 ועוד.

 

התוכנית מוערכת ב-15 מיליארד שקל שקל, למרות שהגידול בתקציב הנוכחי הוא "רק" 12 מיליארד שקל, ממספר סיבות. קודם כל מאחר שמרבית הכסף שיוקצה לתשתיות בכלל, ייפרס על פני מספר רב של שנים. התוספות התקציביות נוספות מתחלקות על פני השנתיים הבאות שכן התקציב הוא דו שנתי. בין 2017 ל-2018 יהיה גידול של 17 מיליארד שקל ובנוסף חלק מהתוספות בתוכנית הזו הן "הסטה" של התקציבים. כלומר כספים שניתנו עד כה לאזורים אחרים (בעיקר לנגב וליהודה ושומרון ויועברו כעת לצפון).

 

נתניהו נתניהו צילום: אלכס קולומויסקי

 

סביב עידוד התעשייה והמסחר בצפון, התקציב שאושר אמור לכלול כלים בהיקף של 600 מיליון שקל - על פני שנתיים (כך שכל התקציבים בפועל הם כחצי לשנה הקרובה). בין הכלים גם הגדלת המענקים הניתנים לפריפריה לפי חוק עידוד השקעות הון, מ-20% ל-30% מגודל ההשקעה- שסוכמו בעקבות לחץ של התעשייה לקבל שיעורי מס דומים לאלו שניתנו לחברות ההיי טק.

 

עוד בתוכנית: הקצאה של 150 מיליון שקל מתוכניות קיימות של משרד הכלכלה לטובת הצפון (על חשבון הנגב ויהודה ושומרון) - 90 מיליון שקל למסלול קליטת עובדים בשכר גבוה באזורי עדיפות לאומית ו-60 מיליון שקל עבור תמריצים לעובדים מאוכלוסיות עם שיעור תעסוקה נמוך. בנוסף, יוקצו 60 מיליון שקל לתוכנית שתעודד פיריון לתעשייה המסורתית בצפון ו-44 מיליון שקל לפעילות של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים.

 

בתחום המחקר והפיתוח (מו"פ), הרשות לחדשנות תקים חממה ביוטכנולוגית בעלות של 30 מיליון שקל וכן יוגדלו מענקי מחקר ופיתוח בתעשייה המסורתית ל-40 מיליון שקל. בנוסף, מכון מיג"ל שבצפון יקבל 25 מיליון שקל (במקום 20 מיליון שקל) בכל אחת מהשנים הבאות.

 

צעד נוסף שמתוכנן, אולם טרם נעשתה עליו עבודת מטה, הוא הקמת מכון למחקר מזון שישים דגש על הקשר בין תעשיית המזון שחלק גדול ממנה ממוקם בצפון לבין פעילות מחקרי, וחקלאית. הקמה של מרכז כזה תוקצה ב-15 מיליון שקל.

 

בתחום התיירות, כחלק מהגידול בתקציב יוקצו 110 מיליון שקל לעידוד התיירות והקמת חדרים.

 

בתחום ההשכלה הגבוהה חלק מהגידול בתקציב החינוך יופנה לצפון - 330 מיליון שקל על פני שנתיים עבור חינוך בלתי פורמלי (כחלק מהמעבר לחינוך דיפרנציאלי) וכן תוספת בינוי כיתות לימוד וגנים גידול של 300 מיליון שקל.

 

המכללות בצפון יקבלו, כחלק מהתקציב שכבר אושר להשכלה הגבוהה לשנים הבאות, 40 מיליון שקל עבור בינוי וכן תוספת של 500 תקנים של סטודנטים.

מתוך התוספות שמשרד הבריאות קיבל, 930 מיליון שקל ילכו לאזור הצפון - בעיקר לתחום הבינוי וכלים לקיצור תורים כמו הכנסת מכשירים או משרות רופאים.

 

שר האוצר, משה כחלון אמר כי "אסור לנו שהריחוק ממרכז הארץ ימשיך להוות ביטוי לפערים בשירותים הניתנים לאזרחים. אנחנו נחושים להביא את אותם הסטנדרטים שמקובלים במרכז הארץ גם לצפונה. אי אפשר לדבר במושגים של חברה אחת בלי לפתור אחת ולתמיד את הקשר שבין הריחוק מהמרכז ובין עומק הפערים החברתיים."

 

השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל והפנים, אריה דרעי: "אזור הצפון יקבל בשנים הקרובות עזרה במיליארדי שקלים מהממשלה בכל התחומים, כדי שהאזור היפה ביותר בארץ יתחזק וישגשג. אני משוכנע שההשקעות הגדולות יהפכו את הצפון לחזק ופורח הרבה יותר".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "מה שעשינו בדרום נעשה בצפון ואנחנו מתכוונים לזה. אנחנו רוצים לראות זוגות צעירים מהגרים לצפון. אנחנו רוצים שהם יבנו כאן את העתיד. והעתיד זה מגורים ותעסוקה, זה שילוב של תשתיות יחד עם יוזמה ושוק חופשי. זה מה שייצור את התקווה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x