$
בארץ

עמלת אישור תקציב: 236 מיליון שקל

במסגרת התקציב אישרה ועדת הכספים חלוקה של 236 מיליון שקל למטרות נבחרות של כמה ח"כים. רוב הנהנים מהשלל הם אנשי הליכוד, שבניגוד לחבריהם בקואליציה לא קיבלו עד כה הקצבות מיוחדות. חלק גדול מהכספים יופנה לשירותי דת ותרבות יהודית

שחר אילן ועמרי מילמן 07:5421.12.16

הסכום הכולל של ההקצבות הקואליציוניות (הסכמים בין מפלגות הקואליציה) וההקצבות הפוליטיות (הסכמים מול ח"כ) שחולק בימים האחרונים עומד על כ־2.7 מיליארד שקל. רוב הכסף - 2.45 מיליארד שקל אושרו כהקצבות קואליציוניות בישיבת הממשלה ביום ראשון. השאר - 236 מיליון שקל ניתן במשאים ומתנים שנערכו לאחר ישיבת הממשלה ולכן הובאו שלשום בלילה לאישור ועדת הכספים כהקצבות פוליטיות.

 

הדיון בוועדת הכספים גלש אל השעות הקטנות של הלילה. בשתיים בלילה יצאו ממשרדו של יו"ר ועדת הכספים משה גפני בכירי אגף התקציבים יחד עם חה"כ בצלאל סמוטריץ', אורן חזן ומיקי זוהר בזמן שיתר חברי הוועדה ופקידי הממשלה המתינו בסבלנות במשך כשעה לסיכומים בין הצדדים. גפני, שכבר שבועות שוררת מתיחות קשה בינו לבין האוצר היה המנצח הגדול עם 80 מיליון שקל. אחריו היה יו"ר הקואליציה דוד ביטן עם 42.6 מיליון שקל. ביטן היה גם המתווך בין חברי הליכוד השונים לבין משרד האוצר במשא ומתן שהתנהל לאורך הלילה.

רכז הקואליציה בוועדת הכספים מיקי זוהר (הליכוד) קיבל בסופו של דבר 40.2 מיליון שקל, יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש (הליכוד) קיבל 32.9 מיליון שקל ויו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם (הליכוד) - 20 מיליון שקל.

 

 

מלבד גפני כל הנהנים האחרים הם ממפלגת הליכוד. הסיבה המרכזית לכך היא שבעת המשא ומתן הקואליציוני קיבלו המפלגות האחרות לא מעט. למעשה הן קיבלו פחות או יותר 8 מיליארד שקל. מי שפחות נהנה מההסכמים ההם הם חברי הליכוד. הם הרי חלק ממפלגת השלטון הנושאת ונותנת מול המפלגות האחרות כדי להקים ממשלה. שלשום הם באו חה"כ מהליכוד לגזור את הקופון שלהם. לחברי הכנסת ממפלגת כולנו אין את האפשרות לדרוש מיליונים כעת כאשר יו"ר המפלגתם הוא שר האוצר ובמפלגת ישראל ביתנו נזהרים מהכספים הקואליציוניים שסיבכו את פאינה קירשנבאום בפרשה הקרויה על שמם - פרשת ישראל ביתנו.

 

מעבר לכך, חברי הכנסת המתוחכמים יותר מנסים להעביר כספים לקהל שלהם כבר במהלך החקיקה. דוגמה לכך הוא ח"כ בצלאל סמוטריץ' והנסיונות שלו להבטיח בחקיקה הטבות ליהודה ושומרון או ח"כ עודד פורר שהצליח להגדיל את המשקל של קליטת העלייה בחישוב הכסף שיעברו מקרן הארנונה החדשה לרשויות השונות.

סערה גדולה התעוררה בוועדת הכספים כשלוועדה הוגשו סכומי ההקצבות שהובטחו לחה"כ מיקי זוהר אורן חזן ונאוה בוקר מהליכוד ללא פרוט המטרות. חבר ועדת הכספים מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני אמר בתגובה ש"זה נראה כמו שוחד, זה מריח כמו שוחד - זה שוחד פוליטי. אין לזה תקדים". חברתו לסיעה ח"כ סתיו שפיר הזהירה שזה יביא לחקירה פלילית. בסופו של דבר הוגשה לוועדה עוד לפני אישור התקציב רשימה של 41 מטרות שלהן יחלקו חברי הכנסת את הכספים.

 

יו"ר מפלגת יש עתיד יאיר לפיד אמר אתמול ש"את כל הכסף הזה יקחו חברי הכנסת ויחלקו למתפקדים שלהם, לחברי המפלגה ולמי שסידרו להם את הג'וב". מצד אחד ללפיד יש את הזכות לבקר את השיטה כי יש עתיד לא לקחה הקצבות קואליציוניות אך מהצד שני הבית היהודי כן קיבלה כספים קואליציוניים משר האוצר יאיר לפיד.

יו"ר ועדת הכספים משה גפני (מימין) ושר האוצר משה כחלון. חוץ מגפני כל שאר הנהנים הם מהליכוד יו"ר ועדת הכספים משה גפני (מימין) ושר האוצר משה כחלון. חוץ מגפני כל שאר הנהנים הם מהליכוד צילום: עומר מסינגר, אלכס קולומויסקי

 

אורן חזן - בבוקר מוחה, בלילה מצטרף

 

על דבר אחד נציגי מפלגת כולנו ונציגי הליכוד בוועדת הכספים - חה"כ של הליכוד קיבלו הרבה פחות הקצבות פוליטיות ממה שדרשו. ח"כ זוהר ביקש אתמול להבהיר כי הוא אינו מתבייש במעשיו. "שיהיה ברור שאני גאה בזה שהבאתי כסף לפריפריה, להתיישבות ולחיזוק היהדות. שלא יצא שאני מתנצל", אמר. הוא גם מגדיר את הסכום שקיבל כעלוב ומסביר: "אגף התקציבים לא היה מוכן לפרוץ את הסכומים של השנה הקודמת". ח"כ זוהר אף טוען שיש צביעות בזה שאנשי כולנו מתנגדים להקצבות פוליטיות כשהם מקבלים את התקציבים לנושאים שקרובים לליבם פשוט כי שר האוצר מהמפלגה שלהם.

 

בישיבת ועדת הכספים ביום שני בוקר עוד תקף ח"כ חזן בחריפות את ח"כ זוהר על הכספים שקיבל. "מכרתם את הציבור. עד עכשיו אני מנסה להבין בכמה כסף קנו אותך. סוגרים דילים בחדרי חרדים", אמר לזוהר. "אתה בושה למפלגה. אני גאה לומר שהשגתי כספים לפריפריה", השיב לו זוהר. בלילה כבר קיבל חזן 10 מיליון שקל לחלוקה לפי ראות עיניו. חזן אמר שהחליט לקחת את הכסף אחרי שהבין שהרוב של הקואליציה ברור ו"אין משמעות לאצבע שלי". רשימת ההקצבות שלו אגב בולטת לטובה בכך שהיא מיועדת בעיקר למטרות חברתיות: בתי חולים בפריפריה, טיפול בנפגעי הלם קרב, ניצולי שואה ועיוורים.

 

אורן חזן אורן חזן צילום: עומר מסינגר

 

במחנה הציוני מנסים להיכנס לחגיגה

 

במהלך הלילה נערכו משאים ומתנים עם אנשי המחנה הציוני וח"כ סמוטריץ' מהבית היהודי על הקצבות שיועברו לבקשתם. המחנה הציוני התבקש להוריד בקשות לרביזיה וההסתייגויות שהגישו דבר שיזרז את אישור התקציב בוועדה. בתמורה ביקשו במחנה הציוני הקצבות למערכת האומנה, תנועות נוער, גרעינים קהילתיים והכשרת מורים. ח"כ מיכל בירן מהמחנה הציוני מסרה בתגובה ש"הובלנו את המאבק בתקציב אבל בשעות הלילה המאוחרות ניסינו למזער נזקים. לא קיבלנו שוחד פוליטי כמו מיקי זוהר". במחנה הציוני טענו שזו יכלה להיות תמורה ראויה לויתור על שעה פיליבסטר. את הסיכום סיכל ח"כ מיקי לוי מיש עתיד שלא היה מוכן להצטרף אליו.

 

סמוטריץ' דרש 90 מיליון שקל תוספת תקציב לאבטחה במזרח ירושלים, אבל נאלץ להסתפק בהבטחות. לדבריו, לא מדובר בבקשת סכומים לחלוקה אלא בדרישה לפתור בעיה. "אני לא אוהב את החגיגה הזו", אמר. "אני לא פראייר אבל יש בה משהו לא יפה. זה נראה רע מאוד שח"כ מקבל כסף ומחלק. לא רוצה שזה יהיה כתוב עלי". בסופו של דבר כל מה שהשיג בליל אישור התקציב הוא שיחת טלפון עם מנכ"לי משרד ראש הממשלה והאוצר וראש אגף תקציבים שהבטיחו שהנושא יוסדר. הוא מסכים שהוא יצטרך עוד להלחם על ההקצבה.

 

תופעה מעניינית היא הסכום הממשעותי שהוקדש על ידי חברי הכנסת לפיתוח חופים - 26 מיליון שקל. יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם העביר למטרה זו את כל 20 המיליון שקל שהשיג במשא ומתן מול האוצר. אחת השאלות שהעלתה רשימת ההקצבות הפוליטיות היתה העובדה שח"כ נאוה בוקר הקדישה 6 מה־10 מיליון שקל שקיבלה למטרת "ניקוז כינרת". מבוקר אי אפשר היה להשיג אתמול הסבר לדבר אך בליכוד הסבירו שמדובר בכסף למטרת שיקום חופים בכנרת.

 

הדרך של הכסף אל אנשי השטח של המפלגה

 

פרסום ההקצבות הפוליטיות מעורר סערה זה שנה שנייה, מאז החליטו הממונה על התקציבים אמיר לוי והמשנה ליועמ"ש אבי ליכט על הנוהל שנועד להסדיר את העברות הכספים הקואליציוניים כך שלא ניתן יהיה לעשות בהם שימוש בעייתי. הנוהל קובע כי הכסף אותו מתחייבים באוצר להעביר למטרות עליהם סיכמו עם חברי הכנסת, עובר למשרד הממשלתי לסעיף התקציבי הרלבנטי ולא לגוף ספיציפי. שם הכסף מנוהל באופן מלא על ידי המשרד עצמו המחליט כיצד להקצות את הכספים ברמה המקצועית. למרות זאת שום דבר לא מבטיח שאותו חבר כנסת שדרש את התוספת לא יפעיל לחצים או יגיע לסיכומים עם השר הרלבנטי כדי שהכסף שהשיג יגיע למטרות ולאנשים אליו הוא רוצה שיגיע. בנוסף בכל זאת ישנן גם תוספות שהובטחו למטרה שמקדם גוף ספיציפי, אולם אלו נדרשות לעבור כעת את אישור משרד המשפטים שאמור לוודא כי לא נעשת פה העברת כספים בעייתית.

 

שקיפות זה כואב: היועמ"ש חייב לפרסם את ההסכמים

 

עד כמה שזה יישמע מוזר, מופע ההקצבות המביש בוועדת הכספים בלילה שבין שני לשלישי נחשב בעיני רבים לשיפור. פשוט כי עד לקדנציה הנוכחית כספי ההקצבות הפוליטיים היו נשמרים בסוד ומתפרסמים רק כהדלפות לתקשורת.

 

מי ששינה את התמונה היה היועץ המשפטי הקודם לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין שפרסם לאחר הבחירות האחרונות הנחיות המחייבות פרסום של הקצבות שנסגרות במשא ומתן פוליטי. כל הקצבה שנסגרת עד תחילת אישור התקציב בכנסת מוגדרת כהקצבה קואליציונית ומחייבת אישור של הממשלה. כל הקצבה שמושגת במהלך אישור התקציב בכנסת מוגדרת כהקצבה פוליטית וחייבת אישור של ועדת הכספים. כך זוכה הציבור לשתי מנות של רשימות הקצבות קואליציוניות בתוך שבוע: אחת שמאחוריה מפלגות והשנייה שמאחוריה חברי כנסת.

 

העובדה שמתפרסמות רשימות מסודרות של ההקצבות והמטרות שלהן היא תוצאה של הדרישה להגברת השקיפות. כך אנחנו מקבלים את התמונה המלאה של שוק התקציב וממנה עולה כי שקיפות יכולה גם לכאוב.

 

היבט מעניין של חובת הפרסום הוא שהיא הופכת את לוח הזמנים התקציבי להרבה יותר נוקשה. רשימת ההקצבות הפוליטיות חייבת להימסר לחברי הכנסת בתחילת ישיבת ועדת הכספים המאשרת את התקציב. ביום שני נדחתה ישיבת ועדת הכספים מהבוקר לערב בשל התארכות המשא ומתן עם חברי הכנסת על הסכומים שיקבלו. בניגוד לעבר, אי אפשר היה לנהל משא ומתן במקביל לישיבה. כל זמן שהסכום לא נסגר, אי אפשר היה להתחיל לאשר את התקציב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x