$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

שאול אלוביץ' במו"מ עם מזרחי טפחות לדחיית חוב

יורוקום נדל"ן, שבבעלות מלאה של אלוביץ', נדרשת לפירעון חוב של 85 מיליון שקל עד סוף שבוע הבא. הבנק, יחד עם גופים מוסדיים, מוכן לדחייה, אך מציב תנאים שבעל השליטה לא מוכן לקבל. יתרת ההלוואה עומדת על 320 מיליון שקל

גולן חזני 07:0921.12.16

שאול אלוביץ' מנהל מגעים לדחיית חוב עבור הלוואה שנטלה חברת יורוקום נדל"ן שבבעלותו המלאה. בשבועות האחרונים מתנהל משא ומתן אינטנסיבי מול קונסורציום של מלווים בראשות בנק מזרחי טפחות. ל"כלכליסט" נודע כי יורוקום נדל"ן הודיעה למלווים כי אין בידיה הסכום הדרוש של 85 מיליון שקל לפירעון תשלום קרן שאמור להתבצע עד סוף 2016, כלומר סוף השבוע הבא. 

יורוקום נדל"ן, חברה־אחות של יורוקום, ביקשה דחייה בת 9-6 חודשים בתשלום. הגופים המוסדיים ומזרחי טפחות מוכנים להעניק לה את הדחייה, ובימים האחרונים הציבו את תנאיהם: אלוביץ' ישלם 15 מיליון שקל מהסכום במזומן עד סוף החודש, כ־40 מיליון שקל נוספים עד סוף פברואר 2017, והיתרה, כ־30 מיליון שקל, עד סוף יוני 2017 או עד סוף דצמבר 2017, תלוי בעסקה המתגבשת למכירת חלל לוויינים, שבה מחזיקה יורוקום 64.3%. כמו כן יורוקום תשלם 3 מיליון שקל עמלת דחייה, והריבית על יתרת החוב תעלה מ־7.5% ל־9% בשנה.

 

יורוקום טענה כי במחצית הראשונה של 2017 צפויים לה תקבולים מפרויקט העיר הלבנה וייתכן שתושלם עסקת חלל. אולם, המלווים העמידו דרישות נוקשות. הם הציעו לאלוביץ' למכור את חלקה של יורוקום נדל"ן בפרויקט לשותפיו, כך שיפרע את התשלום בתמורה שיקבל.

 

אלוביץ' לא מסכים לתנאים האלה, ובשבוע וחצי שנותרו עד מועד התשלום ינסה להגיע לפשרה. בימים הללו עשוי אלוביץ' לנסות ולמחזר את החוב כולו, אולם ספק אם יצליח בפרק זמן כה קצר.

 

אלדד פרשר מנכ"ל מזרחי טפחות אלדד פרשר מנכ"ל מזרחי טפחות צילום: עמית שעל

 

מימוש קרקעות יקרות כדי לעמוד בפירעונות

בשנת 2014 נטלה יורוקום נדל"ן את ההלוואה, שעמדה על 800 מיליון שקל. המלווים כללו את מזרחי טפחות, כלל ביטוח, אלטשולר שחם, פסגות ומנורה מבטחים. ההלוואה נועדה לפרוע חובות קודמים של אלוביץ' ושל יורוקום.

 

לאורך השנתיים שחלפו פרעה יורוקום כ־450 מיליון שקל מהסכום באמצעות מימוש קרקעות יקרות שבהן החזיקה. ב־2015 מכרה החברה מגרש בגבעתיים לרוני מאנה ולגיא בלושינסקי תמורת 151 מיליון שקל. בתחילת 2016 מכר אלוביץ' לג'ורג' חורש ולחברת תדהר מגרש ב־266 מיליון שקל. המגרש ממוקם בגבול גבעתיים־תל אביב, ונועד לבניית מגדל בן 72 קומות. הסכומים המתקבלים ממכירת הקרקעות הם ברוטו וחייבים במס, כך שהמחיר נטו נמוך יותר.

 

יורוקום פרעה במרץ תשלום שהיה גדול בכ־150 מיליון שקל מזה שהיתה אמורה לפרוע. בהסכמת אלוביץ' ולדרישת המלווים, נגרע הסכום מהתשלום של 2019 ולא של דצמבר הנוכחי. לטענת המלווים, ההקדמה היא עניינו של אלוביץ' ויש בה יתרונות עבורו.

 

יתרת ההלוואה עומדת לעת עתה על 320 מיליון שקל, והיא מיועדת להיפרע עד סוף 2019. יורוקום נדל"ן אמורה לקבל תשלומים עתידיים ממכירת דירות בפרויקט העיר הלבנה ופרויקט מידטאון בתל אביב, שבו היא שותפה עם קנדה ישראל ואלקטרה.

 

בנוסף אמורה קבוצת יורוקום לקבל 480 מיליון שקל ממכירת חלל לוויינים. יורוקום מנהלת מגעים עם שינווי הסינית למכירת חלל, אבל משרד המדע הציב בפניה מכשול כשהמליץ שלא לאשר את העברתה לידיים זרות. גם ללא הקושי שהערים משרד המדע, המשא ומתן עם הסינים לא מגיע לכדי הסכמות.

 

יורוקום לא מצליחה ליהנות מהדיבידנדים שמחלקת בזק (בה היא מחזיקה כ־10% בשרשור), משום שאלה נעצרים במעלה הפירמידה, בחברות בי־קום ואינטרנט זהב.

שווי מניות אלוביץ' בחלל צנח בחצי מיליארד שקל

 

יורוקום עומדת בכל אמות המידה הפיננסיות שנקבעו בהסכם ההלוואה מ־2014, כולל יחס החוב לשווייה, שעומד על 52%, ויחס הון עצמי למאזן. שווי נכסיה עולה על היקף ההלוואה ובידי המלווים יש ביטחונות טובים בדמות מניות חלל לווינים, ערבות של יורוקום תקשורת והכנסות מפרויקטי הנדל"ן.

 

אלוביץ' ספג מכה קשה כששווי מניותיו בחלל צנח בתוך שנה וחצי ביותר מחצי מיליארד שקל, לאחר היעלמות הלוויין עמוס 5 והפיצוץ בעת שיגור עמוס 6. עם זאת, הפנייה למלווים היא תקדימית מבחינתו. עד היום פרעו החברות שבשליטתו את חובותיהן בזמן.

 

שאול אלוביץ' שאול אלוביץ' צילום: יובל חן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x