התייקרות תעריף החשמל: הגז מקרטע, חברת החשמל נתקעה עם פחם והצרכן ישלם
רשות החשמל החליטה לייקר את תעריף החשמל מינואר ב־3.7% בשל זינוק חד במחירי הפחם. כאשר שוק הגז תלוי בצנרת גז בודדת עם חוזה יקר מול שותפות תמר והממשלה לא מעודדת שימוש באנרגיות מתחדשות, התלות בפחם ממשיכה לעלות ביוקר
מליאת רשות החשמל בראשות היו"ר ד"ר אסף אילת החליטה אתמול לעדכן את תעריף החשמל ולהעלות אותו בשיעור של 3.7%. ההתייקרות מיוחסת לזינוק חד של כ־45% במחירי הפחם, במיוחד ברבעון האחרון של השנה, כך שבינואר הקרוב מחיר החשמל הביתי יתייצב על כ־55.3 אגורות לקילוואט שעה, זאת לעומת כ־53.3 אג' לקילוואט שעה היום (כולל מע"מ). ההתייקרות התקבלה בהפתעה מכיוון שלפני החגים יצא שימוע עם כוונה להוריד את התעריף בכ־0.8%.
- מכה לכיס: תעריף החשמל יעלה בינואר ב-3.7%
- מועצת המים תדון מחר בהורדת תעריף המים ב-14% בתחילת 2017
- ה"בשורה" של רשות החשמל ליום כיפור: הוזלה זניחה בתעריף החשמל
עוד מציינים ברשות החשמל כי סיבה משנית לעליית התעריף היא גידול בהיקפי יכולת הייצור המשקית, שעלתה בכ־370 מיליון שקל בהשוואה לאשתקד, גורם שייקר את עלויות התחזוקה.
הזינוק במחיר הפחם לא הותיר לרשות החשמל ברירה אלא לעדכן את תעריף החשמל למעלה. חלקם של הדלקים בעוגת התעריף הוא כשני שליש, ולאיש בישראל אין שליטה על מחירי הפחם בעולם – אם הם עולים לחברת החשמל יקר יותר לרכוש פחם והיא חייבת לקבל פיצוי באמצעות התשלומים של הלקוחות. אשתקד נרשמה ירידה של 18% בתעריף שיוחסה אז לירידת מחיר הפחם.
כאן מזדקקים כל כשלי משק החשמל והגז לנקודה שמשפיעה בסופו של יום על כיסו של האזרח. חברת החשמל הקימה את תחנות הכוח הפחמיות שלה לפני 30 שנה ויותר, ורק השנה שר האנרגיה יובל שטייניץ העז להודיע שבתחילת העשור הבא ייסגרו חלק מהן. לכאורה, תחת גילויי הגז במאגרי תמר ולוויתן, או בהינתן רצון אמיתי לעודד אנרגיות מתחדשות, חברת החשמל לא היתה צריכה בכלל להשתמש בפחם ולעבור יחד עם המשק לדלקים נקיים וזולים.
מה שקרה בפועל הוא שחברת החשמל חתמה על חוזה גז עקום ויקר מול שותפות תמר, מונופול רשמי שהצליח לאשר חוזה עם מחיר בסיס גבוה ועם שתי התייקרויות אוטומטיות במחיר (אחת למדד המחירים לצרכן האמריקאי, השניה תוספת אחוז למחיר הגז כל שנה עד 2021). כך שחברת החשמל נתקעה בין הפטיש לסדן, כלומר גם עם תחנות פחמיות וגם עם חוזה גז יקר. לרוע מזלם של האזרחים רשות החשמל הישנה, רשות החברות וממשלת ישראל אישרו את חוזה הגז הזה, לא עודדו שימוש באנרגיות מתחדשות וגם לא עודדו פיתוח של מאגרי גז חדשים או צנרות הולכה מהים לחוף. וכך יצא שחוזה חברת החשמל קובע במתווה הגז, ורק תביעה אזרחית עיקשת מנסה לקזז ממחיר הגז כמה עשרות אחוזים בדרך להוזלת תעריף החשמל.
מי שמתח ביקורת אתמול על הנושא היה יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, שאמר בכנס מכון האנרגיה כי הוא רוצה לפתוח את חוזה הגז של חברת החשמל ולהוריד את המחיר כבר כעת ולא ב־2021. לטענתו, הוא משלם 25% יותר מהמתחרים שלו (תחנות כוח פרטיות, שמשלמות 4.7 דולר ליחידת אנרגיה לעומת כ־5.9 דולר שחברת החשמל תשלם מינואר). גורמים בשותפות תמר הגיבו בביטול ואמרו ש"רון טל יכול לשכוח מזה", מה גם שמחיר הגז והחוזה מולם קובעו במסגרת מתווה הגז תחת פסקת היציבות החדשה, כלומר שלא פותחים חוזים קיימים.
הבשורה המעודדת לשוק היא יציבות רגולטורית חדשה – יו"ר המליאה אילת הודיע שהוא לא יגע בתעריף הייצור עד דצמבר 2017, לאור השינויים במבנה המשק בשנים האחרונות. הכוונה היא שייצור החשמל הפרטי הגיע כבר ל־30% ותעריף החשמל אינו תלוי רק בחברת החשמל. הרשות מתעתדת ליישם מתודולוגיה חדשה המותאמת למבנה השוק הנוכחי, ואשר תביא לידי ביטוי את חלוקת העלויות בין השחקנים במשק באופן מיטבי.
תחנות הכוח הפרטיות ספגו מכה פחותה מזו שציפו לה
רשות החשמל הודיעה אתמול גם על הפחתה בשיעור של כחצי אחוז ברכיב הייצור של תחנות הכוח הפרטיות. משמעות ההחלטה היא הכרה בעלויות ייצור נמוכות יותר, דבר שמקזז מההכנסות של התחנות הפרטיות. במקור שקלה הרשות להוריד את רכיב הייצור בצורה חדה יותר של כ־8%, כך שחלק מהגורמים בענף אמרו אתמול שמדובר ב"רע במיעוטו".
השימוע שיצא לפני החגים התייחס גם אל התחנות הפרטיות. מי שהגדילה להזהיר מהשימוע היא תחנת הכוח הפרטית של דוראד, שבדו"ח לרבעון השלישי של 2016 ציינה ש"להערכת החברה, להפחתת התעריף תהיה, ככל שיתקבל השימוע, השפעה שלילית מהותית על תזרימי המזומנים של החברה, הרווחים שלה ויחסי הכיסוי שלה והחל מתחילת 2017 היא עשויה שלא לעמוד ביחסי הכיסוי לחלוקה". מקורבים לחברה אמרו אתמול שעדיין תיתכן פגיעה בהכנסות אבל לא ברור בשלב זה בכמה.
הירידה המינורית בתעריף רכיב הייצור כיווצה מאוד את הפגיעה ממנה חששו בחברות שמחזיקות בתחנות הכוח פרטיות – מה שבא לידי ביטוי בעלייה של המניות בסיכום יום המסחר. כך המניה של חברת האחזקות קנון הולדינגס המחזיקה 100% בזרוע האנרגיה בחברת איי.סי.פאואר הוסיפה לערכה אתמול 3.84% ואלומיי קפיטל – המחזיקה ביחד עם לוזון 18.75% בתחנת הכוח הפרטית דוראד – עלתה ב־1.22%.
קנון מחזיקה בתחנת הכוח OPC שבמישור רותם ותחנה זו היוותה נתח של כמעט 17% מהכנסות חברת איי.סי.פאואר, כך שיש לה השפעה משמעותית על התוצאות הכספיות של קנון.