ועדת הפנים אישרה את הצעת החוק שתייקר את המים לחקלאים רבים
ההצעה שאושרה לקריאה שנייה ושלישית מבקשת לתקן את המצב כיום לפיו חלק מהחקלאים משלמים 3 שקלים לקוב מים וחלקם 1.4 שקלים לקוב מים ולייצב את המחיר על 1.81 בתוך חמש שנים. הלובי החקלאי מתנגד
מחיר המים השפירים לחקלאות יתייצב על מחיר של 1.81 שקל לקוב בתוך חמש שנים. כך עולה מהצעת חוק המים, שסיימה ועדת הפנים להכין אתמול לקריאה שנייה ושלישית. עם זאת, ההצבעה על הצעת החוק תתקיים רק עוד שבועיים ונראה שעד אז ימשיך הלובי החקלאי במאבקו נגד ההצעה. משמעות הדבר היא הורדת מחיר המים עבור חלק קטן מהחקלאים, אך העלאת מחירם עבור מספר גדול יותר של חקלאים.
- שר החקלאות הבריז מכנס המועצות האזוריות; החקלאים יצאו להפגין וחסמו כבישים
- בעקבות הזינוק במחיר המלפפונים: נפתחו מכסות יבוא פטורות ממכס
- איך קורה שהחקלאי מפסיד על קילו פלפלים שעולה לכם 10 שקלים?
כיום ישנו אי שוויון ניכר בין החקלאים במחירי המים שהם משלמים. מתוך 1.25 מיליארד קוב שנמכרים לחקלאות, 250 מיליון קוב נמכרים על ידי מקורות במחיר של 3 שקלים לקוב, מתוכם 130 מיליון קוב נמכרים לחקלאים שקונים את כל המים שלהם במחיר זה ועוד 120 מיליון קוב מים נמכרים לחקלאים שקונים חלק מהמים במחיר זול יותר וחלק במחיר המלא. יתר החקלאים קונים מים במחיר ממוצע של 1.40-1.50 שקל לקוב, אבל יש ביניהם כאלה שמשלמים גם 80 אגורות לקוב.
על פי הצעת החוק ירד מחיר המים המקסימלי לחקלאים בשתי פעימות. הראשונה ב-1 בינואר הקרוב ל-1.98 שקל לקוב והשנייה בעוד שנתיים ל-1.81 לקוב.
לעומת זאת מחיר המים עבור חקלאי שמשלם פחות מ-1.81 שקל לקוב כיום יעלה ב-5 פעימות. הראשונה, תוספת של 26 אגורות ב-1 בינואר הקרוב ואחריה תוספת של 17 אגורות בכל שנה עד למחיר המלא.
אחת הסיבות העיקריות לכך שחלק מהחלקאים היו מחירי מים זולים במיוחד היא אגודת המים החקלאיות שהקימו מפעלי מים עצמאיים. החלקאים טוענים שהמחיר בפועל יקר בהרבה בשל ההשקעות בתשתית וכן שהחוק מהווה הלאמה בפועל של האגודות.
יו"ר ועדת הפנים של הכנסת ח"כ דודי אמסלם מהליכוד אמר ש"מחירי המים צריכים להיות שווים. לא יכול להיות שחקלאי אחד ישלם תעריף שונה במאות אחוזים מחקלאי אחר, כששניהם צריכים בסוף למכור תפוח לרשת השיווק. איך ייתכן שאחד משלם 2.5 קל לקוב והשני 80 אגורות?".
ראש מועצת שדות נגב, תמיר עידאן, אמר: "אותנו דפקו כל השנים. כולם צריכים לשלם מחיר שווה. התאחדות החקלאים לא מייצגת אותי בעניין הזה".
לעומת זאת יו"ר השדולה החקלאית בכנסת ח"כ איתן ברושי דרש להוריד את המחיר למי שמשלם 3 שקלים לקוב, בלי העלאה למשלמים פחות. זאת על ידי תקצוב מהמדינה של 200-300 מיליון שקל. "האוצר לא לוקח אחריות", הוא אומר. "מים זה לא משאב שנועד למלא את הקופה".
אתמול הפגינו החקלאים בגן הוורדים מול הכנסת כנגד מחירי המים ובין היתר כנגד חוק המים החדש והשליכו ארגזים של תוצרת חקלאים מול הכנסת. זאת, לאחר מסע רכבים, טנדרים, משאיות ואוטובוסים מצפון ומדרום הארץ, אשר שיבשו את התנועה בכבישים במשך כמה שעות. הם דרשו להוריד את מחירי המים ולבטל את ההיבטים בחוק המים שהם רואים כהלאמת אגודות המים החקלאיות.
ראש מועצת לב השרון ויו"ר מרכז המועצות האזוריות עמיר ריטוב, אמר ש"הממשלה ממשיכה באופן עקבי לגזור גזירות מרחיקות לכת על הענף שיובילו לחיסולו".