איש עסקים מוכר נחקר בחשד למתן שוחד בגיניאה בהיקף של עשרות מיליוני דולרים
המשטרה הגיעה להסכמה עם סנגורו של איש העסקים הפועל בתחום הכרייה והיהלומים, כי הוא ישוחרר למעצר בית. על פי החשד, הוא שילם יחד עם מעורבים נוספים - ישראלים המתגוררים בחו"ל - שוחד לעובדי ציבור בכירים בגיניאה, בתמורה לקידום ענייניהם העסקיים שם
המשטרה עיכבה הבוקר (ב') לחקירה איש עסקים ישראלי מוכר בחשדות למתן שוחד לעובד ציבור זר בגיניאה ולהלבנת הון. המשטרה וסנגורו, עו"ד יובל ששון, הגיעו להסכמות לפיהן הוא ישוחרר למעצר בית. ההסכמות יובאו לאישור בית המשפט השלום בראשון לציון.
על פי החשד, שילמו איש העסקים הישראלי ומעורבים נוספים, ישראלים המתגוררים לרוב בחו"ל, שוחד בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לעובדי ציבור בכירים בגיניאה, בתמורה לקידום ענייניהם העסקיים שם. איש העסקים שעוכב לחקירה פועל באזור אפריקה בתחום הכרייה והיהלומים.
הבוקר עיכבה כאמור יחידה ארצית של משטרת ישראל את איש העסקים הישראלי בחשד למעורבותו בפרשה וערכה חיפוש בביתו ובמשרדיו.
- לראשונה: חברה ישראלית נקנסה על מתן שוחד של חצי מיליון ד' למנכ"ל משרד הפנים בממלכת לסוטו האפריקאית
- הח"כ לשעבר אמנון כהן, שנחקר בחשד לקבלת שוחד, שוחרר למעצר בית
- שנתיים מאסר בפועל לראש עיריית אור יהודה לשעבר שהורשע בשורת עבירות מין ושחיתות
החשד נגד איש העסקים נוגע לעסקה למכירת זכויות כרייה של מתכות בגיניאה. הוא התעורר לאחר שחברה בינלאומית שאליה הוא קשור קיבלה לידיה בעשור הקודם את השליטה במכרה גדול במדינה כמעט ללא עלות. על פי החשד, תמורת קבלת הזכויות שילמו גורמים בחברה שוחד לעובדי ציבור בגיניאה. בהמשך החברה שאליה קשור איש העסקים הישראלי מכרה את הזכויות במכרה לחברה מדרום אמריקה תמורת מיליארדי דולרים.
לפני כשנתיים, הרשויות בגיניאה שללו חלק מהזכויות של החברה הבינלאומית במכרה המדובר בטענה שגורמים מטעמה שילמו שוחד לפקידים בממשלה. החברה מצדה הגישה תביעות נגד הממשלה בנושא למוסדות בינלאומיים. במקביל, החלה חקירה בינלאומית של הפרשה בחשד לביצוע עבירות שוחד והלבנת הון, ורשויות האכיפה בשווייץ חקרו בכירים בממשל בגיניאה.
החקירה מנוהלת במשותף על ידי רשויות אכיפה בארה"ב, שווייץ, גיניאה וישראל, זאת במסגרת המאמץ הבינלאומי בהובלת ה-OECD כנגד תופעת השוחד לעובדי ציבור זרים ברחבי העולם. היא מלווה מראשיתה על ידי פרקליטות תל אביב (מיסוי וכלכלה) וגורמי פרקליטות המדינה.
על פי הודעת המשטרה, לאור החשד למעורבות הישראלים ולהיבטים הנגזרים מפעולתם הפלילית לכאורה בחו"ל ונוגעים לישראל, היא ניהלה בתיאום עם הרשויות בחו"ל חקירה סמויה שביססה את החשדות, זאת בהמשך לחקירה הגלויה שנוהלה בחו"ל ולממצאי שורת פעולות חקירה שבוצעו במסגרתה.
צפויים נחקרים נוספים בפרשה.
החוק בארץ לא אסר על הצעת שוחד לעובדי ציבור זרים
עד שנת 2008 החוק בארץ לא אסר על חברות או אזרחים ישראליים להציע ולתת שוחד לעובדי ציבור זרים לשם קידום פעילותם בחו"ל. עם זאת, בעקבות ביקרות חריפה של ה-OECD בנושא ואמנות שונות של האו"ם שעליהן חתמה ישראל, במסגרת המאבק בשוחד של עובדי ציבור זרים בעסקאות בינלאומית, תוקן חוק העונשין כך שרואים במי שנותן שוחד לעובד ציבור במדינה זרה, כמבצע עבירה גם בישראל. ביום חמישי האחרון הוטל לראשונה בישראל קנס של 2.5 מיליון שקלים על חברת ניפ גלובל, לאחר שהורשעה בקידום עסקיה בממלכת לסוטו שבאפריקה באמצעות תשלומי שוחד לעובדי ציבור.
שר לשעבר בגינאה נעצר בחשד שקיבל שוחד של 8.5 מיליון דולר לתאגיד סיני
בשבוע שעבר נעצר בניו יורק שר המכרות והגיאולוגיה לשעבר של גינאה מוחמד תיאם בחשד שקיבל שוחד של 8.5 מיליון דולר בתמורה להענקת זכויות השקעה במכרות במדינה לתאגיד סיני.
תיאם, בעל אזרחות אמריקאית, נעצר ביום שלישי שעבר בביתו במנהטן. הוא הופיע באותו היום בבית המשפט, שפסק כי יישאר במעצר בלי אפשרות לשחרור בערבות. תיאם שימש כשר בין 2010-2009. החשד הוא שהשתמש בחשבונות בנק שפתח בהונג קונג כדי להלבין כספים, בהם השתמש לרכוש נכס בשווי 3.75 מיליון דולר במדינת ניו יורק, ולממן בתי ספר פרטיים לילדיו.
הכסף שהולבן התקבל מתאגיד סיני, שחתם עם תיאם על מזכר הבנות להקמת מיזם משותף עם גינאה. הסינים העבירו לחשבון של תיאם בהונג קונג שלושה תשלומים, שניים מהם בגובה של כ-3 מיליון דולר ואחד בגובה של כ-2 מיליון דולר.