הממשלה אישרה: קיצוץ של 1.2 מיליארד שקל בתקציב לצורך מתן תוספות לדתיים וחרדים
קיצוץ של מאות מיליוני שקלים במשרדי הביטחון, החינוך והבריאות יסייע בעיקר לחינוך החרדי והממלכתי דתי, כמו גם להתנחלויות ולגרעינים תורניים. במקביל אמור הקיצוץ לממן גם את דחיית פתיחת התאגיד ואת פינוי עמונה. במהלך ישיבת הממשלה על הקיצוץ הטיחה השרה שקד בשר גלעד ארדן: "שקרן, הדיבור שלך נגוע"
הממשלה אישרה הערב קיצוץ רוחבי של 1.2 מיליארד שקל בתקציב. המרוויחות הגדולות מהקיצוץ הן מהמגזר הדתי והחרדי.
ויכוח חריף התפתח בישיבת הממשלה בין השר לביטחון פנים גלעד ארדן לשרת המשפטים אילת שקד סביב הקיצוץ הרוחבי והתוספות הקואליציוניות. ארדן האשים את שרי הבית היהודי ש"דאגתם רק לסקטורים שלכם. אני לא מבין למה המשרד שלי צריך להיפגע". בין היתר, טען שבגלל התוספות הקואליציוניות לא יוכל להוציא לפועל את התוכניות לשיפור הביטחון בירושלים ולהוספת שוטרים ערבים. השרה אילת שקד קראה לו בתגובה "שקרן" ו"הדיבור שלך נגוע". לאחר הויכוח השלימו השניים במסרים בטוויטר.
המרוויחים הגדולים: החינוך החרדי והחינוך הממלכתי-דתי
בראש רשימת המרוויחים נמצא החינוך החרדי, עם תוספת תקציב של 300 מיליון שקל ב־2017, ועוד 320 מיליון שקל בשנה שאחריה. מתוך התוספות תקבל מעין החינוך התורני של מפלגת ש"ס 64 מיליון שקל ועוד 81 מיליון שקל ב־2018; החינוך העצמאי של אגודת ישראל יקבל קרוב ל־100 מיליון שקל בכל שנה; 80 מיליון שקל יועברו לתלמודי תורה ב־2017 ועוד 84 מיליון שקל ב־2018.
במקביל, החינוך הממלכתי־דתי, שמקבל גם היום את התקציב הגדול ביותר במערכת החינוך, יהנה מתוספת של 115 מיליון שקל בכל אחת משנות התקציב. חלק מהתקציבים יתרמו גם להתנחלויות ולבית היהודי, והבולטים בהם הם 48 מיליון שקל לחטיבה להתיישבות, 34 מיליון שקל לגרעינים תורניים ו־2 מיליון שקל לוועד המקומי חברון. נושאי התפוצות, שקרובים מאוד ללבו של שר החינוך והתפוצות נפתלי בנט, יקבלו תוספת של 81 מיליון שקל ב־2017, ועוד 99 מיליון שקל בשנה שאחריה.
עוד אמור לממן הקיצוץ הוצאות שנוספו לאחר אישור התקציב בממשלה כמו למשל הרחבת הסיכומים הקואליציוניים, מענק השתלבות עבודה, תעסוקת עובדים פלסטיניים בישראל, תחילת הקמת התאגיד והשארת רשות השידור עד סוף אפריל והקמת מבני מגורים חלופיים לתושבי עמונה ועופרה.
- בדרך לקיצוץ רוחבי: למשרד האוצר חסרים עוד כמיליארד שקל
- בתום דיון שנמשך כל הלילה - ועדת הכספים אישרה את חוק מיסוי הדירה השלישית
- בחסות חוק ההסדרים: גפני מתערב בתקציבי הוות"ת כדי להבטיח את הבטחת ההכנסה לאברכים
הקיצוץ בגובה 1.25% מהתקציב של 2017 יחול על בסיס התקציב - כלומר לא חד פעמי לתקציב אחד אלא קיצוץ קבוע בתקציב. עם זאת, כרגיל הקיצוץ לא חל על שכר וחוזים חתומים.
מוקדם יותר באוצר שקלו לדחות את אישור הקיצוץ לאור המחלוקת שהתעוררה סביב מס על דירה שלישית ודרך אישורו בוועדת הכספים. אולם בסופו של דבר, לאחר שהתברר כי לא צפוי דיון נוסף בנושא מס על דירה שלישית החליטה הממשלה לאשר את הקיצוץ.
כאמור, למרות שמס על דירה שלישית אושר בשישי בבוקר בוועדת הכספים, היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון, התריע כי הליך האישור לא היה תקין, מאחר שהדיון התחיל בחמישי בלילה, לאחר שהגיע נוסח חדש לאישור הוועדה שלא קיימה על הנושא דיון רציני לפני כן.
הדבר הביא לכך שיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ביקש מיו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני לקיים דיון נוסף. אולם גפני סירב לעשות זאת, וטען כי עמדת יו"ר הכנסת והיועץ המשפטי הייתה צריכה לבוא בטרם תחילת הדיון, ביום חמישי בלילה.
בקואליציה החליטו לבחון האם באמת יתקיים דיון נוסף בנושא, שבסופו הוחלט כי לא יהיו שינויים נוספים בחוק.
הבג"ץ בדרך
מפלגות האופוזיציה מתכוונות להגיש עוד השבוע עתירה לבג"ץ נגד חוק מס דירה שלישית לפני אישור החוק במליאה בקריאה שנייה ושלישית. ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) אמר שהוא מחכה לרגע שבו יהיה דיון להצבעה על החוק בקריאה שנייה ושלישית. נראה שהחשש האמיתי בקואליציה הוא מפיליבסטר שיגרור את הדיון לאורך כל השבוע. "אין מצב שבג"צ לא יפסול את החוק הזה אחרי חוות הדעת של היועץ המשפטי איל ינון. אחר כך תגידו שמתערב לכנסת. הקואליציה חושבת שהיא יכולה לעשות מה שרוצים לדרוס כל החוקים הוכללים", אמר רוזנטל.
בינתיים מתחמקים בכירי הכנסת מעיסוק בנושא. אחרי שיו"ר ועדת הכספים משה גפני אמר שלא ינהל את הדיון המחודש ענה יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ש"אין תקדים לכך שיו"ר הכנסת קובע את זהות העומד בראש ועדה".
יו"ר הקואליציה דוד ביטן אמר ש"לא עשינו שום דבר חריג". לדברי ביטן, "אם חוק דירה שלישית לא בסדר, כל החוקים בחוק ההסדרים לא בסדר. הבאנו ברגע האחרון תיקונים לכל החוקים. האופוזיציה השתתפה בדיון של קרן ארנונה עם הרבה יותר תיקונים ברגע האחרון".
דיון קשה התפתח סביב דברי ח"כ מיקי לוי מיש עתיד שח"כ רחל עזריה היא "המעודדת של כחלון". רחל עזריה דרשה התנצלות. היא אמרה שזו התבטאות קבועה של אנשי יש עתיד והדבר אומר שזה נמצא בדף המסרים של המפלגה. לוי סרב להתנצל והציע שעזריה תגיש תלונה לוועדת האתיקה.