אושר בוועדת הכספים: חברות הפועלות בפריפריה ישלמו מס מופחת של 7.5%
זאת במקום שיעור של 9% כיום לחברות הזכאיות להטבה. הסיכום נעשה בלחץ של ראשי עיריית ירושלים וב"ש וכן של חברת מובילאיי, שצפויה להיות הנהנית המרכזית מהפחתת המס
אושר בוועדת הכספים כי שיעור המס בפריפריה ובירושלים במסגרת החוק לעידוד השקעות הון יעמוד על 7.5% במקום 9% היום. זאת במטרה שלא להפוך את הפריפריה לפחות אטרקטיבית ביחס לשיעורי המס שיקבלו כעת חברות ענק (עם מחזור פעילות של מעל 10 מיליארד שקל) על ההכנסות שלהן מקניין רוחני - גם במרכז הארץ וגם בפריפריה. עוד סוכם כי יגדלו מענקי ההשקעה בפריפרייה מ-20% ל-30%.
בהצעת הפשרה המקורית של האוצר, ביקשו להפחית את מס החברות לחברות בפריפריה הזוכות להטבות מס מ-9% ל-8%, להגדיל את מענקי ההשקעה וכן להגדיל את התקציב המועבר מהרשות לחדשנות לירושלים ובאר שבע ב-50 מיליון שקל. יחד עם הקטנת שיעור המס בחצי אחוז מהסיכום המקורי, בוטלה ההצעה להעניק מענקים מהרשות לחדשנות.
- חברי ועדת הכספים דוחפים לשינוי החוק לעידוד השקעות
- 4 השורות הנסתרות שצריכות להטריד חברות עם הטבות מס
- הטבות המס לענקיות ההייטק בישראל יובטחו לעשור
הסיכום נעשה בעקבות לחץ של ראשי עיריית ירושלים ובאר שבע, יחד עם לחץ של חברת מובילאיי שצפויה להיות הנהנית המרכזית מהפחתת המס.
הצעת החוק המקורית קבעה כי חברות הייטק ישלמו שיעור מס של 12% על ההכנסות שלהן מקניין רוחני, כאשר חברות שהיקף הפעילות הגלובלי שלהן גבוה מ-10 מיליארד שקל בשנה יהנו משיעור מס של 6% במסגרת החוק לעידוד השקעות הון.
החשש של מובילאיי וראשי הרשויות היה כי חברות ענק שיוכלו לשלם 6% במרכז, יבחרו שלא להגיע לפריפריה וירושלים ולכן הערים ייפגעו. זאת מאחר שבמסגרת החוק לעידוד השקעות הון הקיים, שיעור המס בפריפרייה עומד על 9% (לעומת 16% במרכז ולעומת 25% מס החברות לחברות שלא נהנות מהטבות מס כי אינן עומדות בקריטריונים שהמכרזי בהם הוא כי שמקור לפחות 25% ההכנסות הוא יצוא).
כאמור במטרה לרצות אותם, הורידו את המס מ-9% בפריפרייה ל-7.5%. המהלך צפוי להקטין את הכנסות המדינה, על פי הערכות ראשוניות ב-100 מיליון שקל.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, התרעם קודם לכן על ההחלטה שלא להחזיר את שיעור הטבות המס ל-12% במרכז ו-6% בפריפריה וטען כי הסיכום שנעשה אינו מספיק לעידוד הצמיחה. הוא אמר כי "אנחנו נמליץ לחברים שלנו לעזוב את הארץ וללכת למקום שטוב להם אישית. אי אפשר לעבוד ככה", ויצא בזעם מהדיון. בתגובה ענה לו הממונה על התקציבים אמיר לוי "אני לא חושב שאין בתקציב הזה כלום לעידוד צמיחה, זה מרוחק מהמציאות, קידמנו מהלכים כמו חקיקת ה-BEPS, הפחתת מס החברות ב-2% והשקעה של מיליארדים בתשתיות". בהמשך הדיון השיב גפני את ברוש לדיון.
יו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן אמר כי "אנחנו פועלים כבר מספר חודשים כדי לחזק את תעשיית ההייטק הישראלית, שתפעל לפתח ולהביא ידע מתקדם לישראל ולאפשר לנו להיות תחרותיים מול המדינות המתקדמות בעולם. כל החוק תכליתו להביא מחקר ופיתוח ישראלי ולא רק ייצור. החקיקה המתקדמת שתאושר בהסדרים תביא אלפי מקומות עבודה איכותיים בשכר גבוה לכלל הארץ ובכלל זה לפריפריה, לבאר שבע, חיפה וירושלים".