$
בארץ

פרסום ראשון

הרפורמה במכון התקנים: תחום הבנייה נדחה לשנת 2021

גורמים המקרובים לנושא מסבירים שענף הבנייה הוא כיום מהרווחיים עבור מכון התקנים, ולכן דחיית פתיחת התקינה בענף לתחרות נדחתה לסוף התהליך על מנת לשמור על המכון מקריסה

אסנת ניר 16:3807.12.16

הרפורמה במכון התקנים: בהמשך למתווה שגובש בין האוצר להסתדרות לגבי הרפורמה שתפתח את תקינת מוצרי היבוא לתחרות ותצמצם את יוקר המחיה, מתברר כי פתיחת שוק תקינת היבוא בענפי הבנייה, שצפויה להוזיל את עלויות הדיור עבור הציבור, תידחה ל-2021.

 

 

כפי שפורסם אתמול, שבירת המונופול תיעשה בהדרגתיות ב-4 פעימות עד 2021, על פי קבוצות מוצרים בהתאם למועדים מוגדרים. משרד האוצר פרסם רק את שתי הפעימות הראשונות בתהליך, אך מה שלא פורסם עדיין הן הפעימות השלישית שתהיה בדצמבר 2019, והרביעית ב-2021 שתכלול בין היתר את ענפי הקרמיקה, עמידות מבנים ובטיחות אש. גורמים המקרובים לנושא מסבירים שענף הבנייה הוא כיום מהרווחיים עבור מכון התקנים, ולכן דחיית פתיחת התקינה בענף לתחרות נדחתה לסוף התהליך.

 

אולם תצוגה של מוצרי קרמיקה לבנייה אולם תצוגה של מוצרי קרמיקה לבנייה צילום: עמית מגל

 

גורמים המעורבים בתהליך אומרים כי כבר הוכח שהמעבדות הפרטיות בתחום הבניין הרבה יותר יעילות, אך כחלק מהפשרה בין האוצר להסתדרות ומכון התקנים, רצו להשאיר בידי מכון התקנים היבט רווחי שימנע ממנו לקרוס. גורמים אחרים המעורבים מספרים כי המתווה נועד ליצור איזון ופשרה בין הצדדים וכחלק ממנה, הוסכם לשמר ענפים מסוימים בידי מכון התקנים עד לשלב מאוחר יותר ברפורמה, על מנת לשמור על המכון מקריסה. יש לציין כי בחלק מענפי הבניין כבר קיימת היום תחרות למעבדות מכון התקנים, כמו בתחום הבטון והבלוקים.

 

בעל מעבדה פרטית בענף הבניין אומר כי פתיחת התקינה בענפים אלו בתחום הבניין יכולה להוזיל את עלות הדיור לציבור. כך, עלותה של דירה שמוערכת ב-800,000 שקל תפתח  בכ-30 אלף שקל על ידי פתיחת בדיקות האיכות למעבדות פרטיות. בנוסף, טוען בעל המכון כי כמעט ואין היום מפעלי ברזל בישראל וכ-90% מהשימוש בבניין בברזל היום מסתמך על יבוא. גורמים באוצר טוענים מנגד כי ענף הבנייה כבר פתוח ברכיבים מסוימים ממנו לתחרות וכי ישנם מספר מפעלי ברזל היום בארץ.

 

על פי המתווה, שבירת המונופול תיעשה בהדרגתיות, על פי קבוצות מוצרים בהתאם למועדים מוגדרים, כשתחילה יפתחו לתחרות מוצרי צריכה. כך לדוגמה, ב-2017 ייפתחו לתחרות בדיקות יבוא של מוצרים כגון מוצרי חשמל "לבנים" (מכונות כביסה, מקררים, מדיחי כלים ועוד), אלקטרוניקה בידורית, כלי עבודה ומצברים. ב- 2018 מעבדות יוכלו לבצע בדיקות עמידה בתקן גם למוצרים מיובאים המשתייכים לתקשורת סלולרית, חיתולים, תנורי אפיה, מיקרוגלים, מטהרים ומסנני מים, עגלות ילדים, חיתולים, מוצרי ניקוי ועוד. הפעימה השלישית שתהיה בדצמבר 2019 תכלול את ענפי האנרגיה- מזגנים (מערכות חימום, ציוד משרדי, טקסטיל, עץ וחלונות) וצעצועים.

 

הפעימה הרביעית תכלול את ענפי הכימיה של מזון ומים, מוצרי צריכה כמגהצים ומיקרוגלים, רכב למעט אופניים חשמליים, מתקני משחקים, וכאמור קרמיקה, עמידות מבנית ובטיחות אש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x