דוראד כבולה בחוזה גז, ומזהירה שעדכון תעריף החשמל יזעזע את איתנותה הפיננסית
החברה מבהירה ל"כלכליסט" שהתשואה שלה להון היא "רק" 5%, כך ששינוי בתעריף יוביל אותה לרישום הפסדים כבר בינואר הקרוב; הרווח הנקי של דוראד ברבעון השלישי עלה ב-7% לכ-32 מיליון שקל
עדכון תעריפי החשמל לתחנות כוח פרטיות מאיים לזעזע את האיתנות הפיננסית של תחנת הכוח דוראד. כך עולה מדו"חות החברה שפורסמו במסגרת דו"חות קבוצת הבנייה והאנרגיה לוזון, שמחזיקה שם 18.75%.
- יו"ר קצא"א: לעצור את מכירת חלקה של המדינה בדוראד
- רשות החשמל נגד הגדלת מכסות ייצור חשמל ממים
- הראשון להרוויח מההסכם עם טורקיה
דוראד סיימה את הרבעון השלישי של 2016 ברווח נקי 31.83 מיליון שקל, לעומת כ-29.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, עלייה של כ-6.8%. אולם לקראת סופם של הדו"חות ישנה פסקת אזהרה שבה רומזת החברה שככל שהרגולציה תחליט להוריד לה את תעריפי הייצור הדבר יפגע בה עד רמת הרווח הנקי שהתחנה רושמת.
לפי דוראד "ביום 13 באוקטובר 2016 פרסמה רשות החשמל שימוע בעניין עדכון תעריפים. במסגרת הפרסום עודכנו תעריפים שונים ובכללם גם תעריף רכיב הייצור המשמש את החברה כבסיס לגבייה מלקוחותיה ואשר אליו צמוד מחיר הגז. התאם לפרסום עשויה רשות החשמל להפחית, בכפוף לשימוע, את רכיב הייצור בכ-8%".
דוראד היא תחנה פרטית, והיא "גונבת" לקוחות מחברת החשמל תוך הענקת הנחה על תעריך החשמל הרשמי שלהם ובשיעור שנע על פי ההערכות בין 6% ל-9%. ולכן, השורה התחתונה מבחינת דוראד היא אחת: "להערכת החברה, להפחתת התעריף כאמור לעיל תהיה, ככל שיתקבל השימוע, השפעה שלילית מהותית על תזרימי המזומנים של החברה, הרווחים שלה ויחסי הכיסוי שלה והחל מתחילת 2017 היא עשויה שלא לעמוד ביחסי הכיסוי לחלוקה. יודגש כי החברה לא צופה שלא תוכל לעמוד ביחסי הכיסוי להפרה כמתחייב מהסכמי המימון שלה".
במילים אחרות ככל שהשימוע יתקבל, דוראד אולי תוכל לעמוד בהחזר ההלוואות שלה, אולם בכל הנוגע לרווחים לא ברור כמה ישאר מהם. דוראד עצמה מבהירה בתגובה לפניית "כלכליסט" שהתשואה שלה להון היא "רק" 5%, כך ששינוי בתעריף יוביל אותה לרישום הפסדים כבר בינואר הקרוב.
בשוק חופשי דוראד הייתה יכולה לצמצם אולי את המכה על ידי שיפור תנאי חוזה הגז שלה, מאחר שהגז הוא הדלק לייצור חשמל ומהווה כ-60% מעלויות התפעול של תחנת הכוח. אבל דוראד מוסיפה ש"מחיר הגז של החברה כבר מעודכן למחיר הרצפה המינימלי האפשרי" זאת כיוון שהיא כבולה בחוזה מול מונופול מוצהר (מאגר תמר) ל-16 שנה.
בנק הפועלים ודויטשה יפסיקו לממן?
ההערה של דוראד בדו"חות אינה מפתיעה את מי שמצוי בנבכי משק החשמל. לפני כשבועיים חשף כלכליסט שבנק הפועלים ודויטשה בנק הגרמני פנו כל אחד בנפרד לרשות החשמל והזהירו שככל שיתקבל השימוע הם יתקשו לממן הקמה של תחנות כוח חדשות.
אולם המכה הרגולטורית החדשה שדוראד מזהירה מפניה עלולה שלא רק לעצור את הקמת תחנות הכוח החדשות אלא גם "לסנדל" את הקיימות שכבר פועלות בשטח.
הליך גישור בפרשת ניפוח העלויות נכשל
נושא נוסף שדוראד מציינת בדו"חות שלה הוא עדכון בשלל הפרשות שאפפו את הקמת התחנה, שכללו בין השאר תביעות של בעלי השליטה אחד נגד השני עם האשמות על "ניפוח עלויות" לכאורה של עשרות עד מאות מיליוני שקלים. ביהמ"ש טרם פסק בנושא וביקש את תגובת הצדדים להתפתחות.
ומה לגבי דוראד עצמה? זו סיימה כאמור את הרבעון ברווח של כ-31.83 מיליון שקל. הכנסות החברה ירדו מ-673 ל-613 מיליון שקל (מכרו פחות חשמל) אולם למזלה של תחנת הכוח מחיר הגז שלה ירד ועמו צנחו עלויות האנרגיה בכ-28% והסתכמו רק בכ-134 אלף שקל. אלו הובילו לרישום רווח תפעולי של כ-114.2 מיליון שקל, זאת לעומת כ-110.4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, גידול של כ-3.5%.
הוצאות המימון גדלו במעט בשל משיכת כספים מהגופים המממנים לתפעול התחנה, ואלו הסתכמו בכ-71.73 מיליון שקל, עלייה של כ-2.6% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי הסתכם כאמור בכ-31.83 מיליון שקל.