$
בארץ

הביטוחים הסיעודיים: סלינגר נכשלה במבחן העצמאות הראשון שלה

רק שלשום חגגה הממונה על שוק ההון את העצמאות החדשה של הרשות ממשרד האוצר, והכריזה כי הארכת הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים אינה אופציה. אלא שכבר באותו ערב התקפלה, והודיעה יחד עם שר האוצר ויו"ר ההסתדרות על דחייה לסוף 2017

רחלי בינדמן 06:5624.11.16

חודשים מנסה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר לשדר לציבור שניתוקו ממשרד האוצר של אגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון, שבראשו היא עומדת, והפיכתו לרשות עצמאית, הם בשורה גדולה, שתבטיח את עצמאותה של הממונה ותנתק אותה מהשפעות פוליטיות. אלא שכבר במבחן העצמאות הראשון של הרשות שיצאה לדרך בתחילת נובמבר נראה שהיא נחלה כישלון חרוץ.

 

שלשום ערכה רשות שוק ההון כנס ראשון שבא לחגוג את עצמאותה. סלינגר נשאה דברים כשגולת הכותרת שלהם היתה התייחסותה למשבר הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים הנעשים במקומות העבודה. סלינגר הבהירה כי כוונתה לבטל אותם בסוף 2016 עומדת בעינה, חרף הודעתו שבוע קודם של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן על סכסוך עבודה במשק על רקע הכוונה להותיר, לטענתו, מיליון מבוטחים ללא כיסוי ביטוחי. סלינגר אמרה בכנס כי "לא ניתן להמשיך במתכונת הקיימת היום של ביטוחים קולקטיביים קצרי טווח". "דחיית הקץ" אמרה - והתכוונה לבקשות שהופנו אליה לאפשר הארכת הביטוחים בשנה נוספת - "אינה אופציה. ההיסטוריה הוכיחה כי התעלמות מהבעיות של מוצר ביטוחי עלולה להביא לפגיעה חמורה בציבור המבוטחים".

 

דורית סלינגר ואבי ניסנקורן דורית סלינגר ואבי ניסנקורן צילום: אוראל כהן, עמית שעל

  

מאז הכריז ניסנקורן על סכסוך העבודה, מתדרכים אנשי רשות שוק ההון וגם בכירים באוצר את כלי התקשורת ומסבירים להם מדוע הארכת הביטוח בשנה נוספת אינה פתרון. להפך, היא רק מסבה נזק למבוטחים שישלמו על שנה נוספת שבמהלכה רק יהיו מבוגרים יותר ומצבם הרפואי עלול להחמיר באופן שיקשה עליהם למצוא ביטוח חלופי עם ביטול הקיים. סלינגר ניסתה לשדר בשבוע האחרון כי היא עצמאית לחלוטין ותקבל החלטה במנותק מהשיקולים הפוליטיים של שר האוצר.

 

והנה, במקביל מסדרת סלינגר העצמאית לשר האוצר משה כחלון ולמשרד האוצר שקט של שנה מניסנקורן ומאיומי השבתת המשק שלו, שממש לא באו להם טוב בעיתוי הנוכחי. אבל כמובן שאין לכך שום קשר, נכון?

 

משה כחלון, שר האוצר משה כחלון, שר האוצר צילום: אלעד גרשגורן

 

תחושה קשה של דז'ה וו מתעוררת כאשר נזכרים כי בדיוק לפני שנה איים ניסנקורן בהשבתת המשק בדיוק מאותה הסיבה. גם אז שלפו באגף שוק ההון באוצר פתרון שלפיו המבוטחים שייפלטו מהביטוח הסיעודי הקבוצתי יוכלו להצטרף ללא חיתום רפואי לביטוח של קופות החולים (זאת אומרת, ללא בדיקה והשפעה של מצבם הרפואי), אם כי בתמורה לכיסוי ביטוחי מופחת ובעלות גבוהה משמעותית. סלינגר ואנשיה הסבירו אז כי הם מאריכים את הביטוח הקבוצתי בשנה רק מכיוון שהם יודעים שביולי 2016 תיכנס לתוקף רפורמה של הפיקוח ביחס לביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים של קופות החולים שיהפוך את כל הביטוחים הללו לאחידים באופן שיאפשר למבוטחים לעבור מקופה לקופה מבלי לאבד את הכיסוי. והנה, שוב דחייה ושוב פתרון חדש.

 

סלינגר נאלצה לרדת מהעץ

 

הרי מה למעשה אומרת סלינגר כעת? לדידה, הפתרון של העברת המבוטחים לביטוח של קופות החולים אינו מספק ומציע כיסוי ביטוחי נמוך מדי. אבל עכשיו היא חושבת שמצאה פתרון טוב באמת. היא אומרת: אנחנו נבנה מודל של ביטוח קבוצתי ארוך טווח עם כיסוי גבוה יותר וזה באמת יפתור את הבעיה של המבוטחים, ולכן שווה לדחות עוד שנה את הביטול המתבקש של הביטוח הנוכחי והלא טוב.

 

 

איפה היו סלינגר ואנשיה בשנה האחרונה? מדוע רק עתה נזכרו להציג לניסנקורן את המודל החדש שלהם וגם זאת רק לאחר שאיים בהשבתת המשק? מדוע חיכו לרגע האחרון? נראה כי למרות נחישותה של סלינגר לבטל את הביטוחים, היא נכנעה ללחצים ונאלצה לרדת מהעץ.

 

קשה גם שלא לדמיין מה יקרה בשנה הבאה. סלינגר תציג את המודל שלה שיוכיח שכסף לא נופל מהעצים וכדי לקבל כיסוי ארוך טווח צריך לשלם יותר, הרבה יותר. במקום עשרות השקלים בחודש שמשלמים היום המבוטחים, הם יצטרכו לשלם מאות שקלים בחודש כדי להבטיח כיסוי לכל החיים.

 

ישלמו יותר, יקבלו פחות

 

ניסנקורן אמר השבוע מפורשות שזה לא מקובל עליו להקפיץ את הפרמיות למבוטחים, ולכן הוא גם התנגד לפתרון של צירופם לביטוח של קופות החולים. מה קרה לו פתאום שהוא מסכים למודל החדש של סלינגר? ניסנקורן ודאי מבין שהביטוח ארוך הטווח יעלה יותר כסף, אבל הוא רוצה לנכס לעצמו הישג פוליטי נוסף לקראת הבחירות להסתדרות במאי 2017.

 

 

במסגרת הישיבה שקיימו ניסנקורן, סלינגר, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד וסגן שר האוצר איציק כהן שעות ספורות לפני ההכרזה על הדחייה, הוא הסביר כי הוא רוצה לראות את האוצר נותן משהו מהכיס שלו לטובת העניין. אבל מה יקרה אם האוצר לא ימצא עוד שנה מקור תקציבי רלבנטי? האם ניסנקורן יסתפק במודל חלופי יקר פי עשרה מהמודל הקיים? או שישבית שוב את המשק? ומה תעשה אז סלינגר? הממונה התחייבה בשיחה עם "כלכליסט" כי אין לה שום כוונה לאשר דחייה נוספת, אלא שאם הפעם היא הסכימה לדחייה - מי אמר שלא תהיה לחיצה שוב למול שיקולי תקציב ופוליטיקה.

 

ככל הנראה סלינגר, שלה עוד שנתיים עד תום הקדנציה, מעוניינת למשוך זמן. אולי היא מקווה שניסנקורן, לאחר שיבטיח לעצמו קדנציה נוספת, יהיה פחות לוחמני ויותר קשוב. אולי היא מצפה שבאוצר אכן ימצאו מקור תקציבי למימון ולו של חלק מהעלות הנוספת, כאשר גם שר הבריאות יעקב ליצמן הצהיר כי מדובר בעניין שעומד בראש סדר עדיפויותיו. סביר להניח שדווקא החושים הפוליטיים שהצליחה לפתח בשלוש שנות הקדנציה שלה, הם לא רעים וייתכן מאוד שזו אכן תהיה הדחייה האחרונה. אבל בשורה התחתונה, מבוטחי הביטוח הסיעודי יצטרכו להתמודד עם עולם חדש שבו כדי לקבל כיסוי הולם הם יצטרכו לשלם יותר והרבה.

 

המנצח הגדול של המערכה הוא ניסנקורן שרשם לעצמו עוד נקודת זכות בקרב ועדי העובדים כמי שסידר להם הארכה נוספת של ביטוח, אף שגם הוא מבין שהוא "בלוף", ואף על פי שלא הצליח לחלץ שום הבטחה מהאוצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x