פיץ' העלתה את דירוג האשראי של ישראל ל-A פלוס עם תחזית יציבה
בכך חברת הדירוג הבינלאומית "יישרה קו" עם חברות הדירוג האחרות - מודי'ס ו-S&P. האנליסטים של פיץ': "המערכת הפוליטית המקומית צפויה להיות סוערת". בפיץ' צופים כי האינפלציה תגיע לחלק התחתון של טווח היעד אשר עומד על 1%-3% בשנת 2017
חברת דירוג האשראי הבין לאומית פיץ' (Fitch) העלתה היום (ו') את דירוג האשראי של מדינת ישראל על החוב במטבע חוץ לרמה של A+ עם תחזית יציבה. כעת ישראל מדורגת באותו דירוג אשראי בשלוש חברות דירוג האשראי הבינלאומיות הגדולות - S&P, מודי'ס ופיץ'.
- יש לנו ארץ נהדרת: ישראל במקום ה-18 בדירוג המדינות הטובות למגורים של האו"ם
- יו"ר ועדת הכספים: "חוק ההסדרים לא כולל מנועי צמיחה"
- כחלון: "עד סוף הקדנציה נפתור את בעיית הנדל"ן של הזוגות הצעירים"
פיץ' ציינה כי החשבונות החיצוניים של ישראל המשיכו להתחזק. מדינת ישראל ממשיכה לרשום עודף בחשבון השוטף בכל שנה משנת 2003, ובשנת 2015 רשמה שיא עם עודף של 4.6% מהתוצר. החשבון השוטף הוא מאזן מסחרי (יצוא פחות יבוא) ועוד העברות חד צדדיות. כך שעודף בחשבון השוטף אומר בפועל שיש יותר כניסת מט"ח מיצוא ומהעברות (כלומר סיוע אמריקאי במקרה של ישראל) מאשר יבוא.
כרגיל סיכונים פוליטיים ביטחוניים וגיאופוליטיים ממשיכים להגביל את דירוג האשראי של ישראל. חברת הדירוג ציינה כי פיגועי יחידים תכופים המשיכו להתרחש בעוצמה משתנה מאז ספטמבר 2015. פיגועים אלו משקפים את חוסר ההתקדמות בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. לדעת חברת הדירוג, הסיכויים לקיום תהליך שלום ריאלי נותרו קלושים.
האנליסטים של פיץ' צופים כי דירוג האשראי של ישראל ימשיך להיות מוגבל על-ידי סיכונים גיאופוליטיים, אך פרופיל הדירוג שלה הוכיח חסינות אל מול עימותים תקופתיים וזעזועים פוליטיים על פני פרק זמן ממושך.
לדבריהם המלחמה המתמשכת בסוריה מהווה סיכון לישראל ולמדינות שכנות נוספות אשר עלולות להשפיע על ישראל, אם כי ההשלכות הישירות של עימות זה על המדינה היו זניחות עד כה.
לגבי הפוליטיקה המקומית ציינו כי המערכת הפוליטית המקומית צפויה להיות סוערת, ולהרכיב ממשלות שעשויות לא לסיים קדנציה מלאה. לדעת חברת הדירוג גם הקואליציה הנוכחית של 66 חברי כנסת בעלת רוב צר ויחסים פוליטיים פנימיים עלולים לגרום לפילוג ולהוביל לבחירות חדשות בפתאומיות.
בפיץ' מעריכים כי הקלה מתמשכת בסיכונים הפוליטיים והביטחוניים יביאו לשיפור בפרופיל הדירוג של מדינת ישראל.
חברת הדירוג מתייחסת גם למשק הגז ומציינת כי פיתוח נוסף של משק הגז יספק תמיכה נוספת למאזן החיצוני של ישראל. הפקת הגז בשדה 'תמר' משנת 2013 הפחיתה את הצורך ביבוא גז טבעי. עוד מתייחסים לאישור מתווה הגז ביולי האחרון שנתן ״אור ירוק״ להמשיך בפיתוח שדה הגז הגדול 'לוויתן'. ההחלטה הסופית לגבי ההשקעה הצפויה טרם נעשתה, אך מספר חוזי אספקה כבר נחתמו. הפקת הגז מתוכננת לשנת 2020.
חברת הדירוג מציינת לחיוב את השיפור ביחס החוב הממשלתי לתוצר. יחס החוב הציבורי לתוצר ירד מרמה של 95.2% בשנת 2003 לרמה של 74.6% בשנת 2007 ועד ל-63.9% בסוף 2015.
חברת הדירוג מציינת כי למרות הירידה ביחס החוב הציבורי לתוצר, המימון הציבורי של ישראל עודנו מהווה נקודת חולשה ביחס למדינות המדורגות בדירוג דומה. התקציב הדו-שנתי לשנים 2017-2018 הינו מרחיב וחברת הדירוג צופה כי החוב הממשלתי לתוצר יוותר ברמה דומה בשנים 2016-2018 מאשר שתימשך מגמת הירידה. הקטנת יחס החוב תוצר לדברי החברה תוכל להביא לשיפור הדירוג.
האנליסטים מציינים כי צמיחת התוצר בישראל דומה לזו של מדינות הייחוס, אך האטה בשנים האחרונות. בשנים 2012-2015 עמדה הצמיחה השנתית בממוצע על 3.1%, בהשוואה ל-4.5% בשנים 2004-2011. ההסבר נעוץ במספר גורמים וביניהם גידול איטי באוכלוסיית גיל העבודה, כוח העבודה ביעילות נמוכה, האטה בסחר העולמי ואתגרים הנוגעים למידת התחרותיות. בתגובה לכך, הממשלה מבקשת להחיל רפורמות מבניות כדי לשפר את מידת היעילות בשווקים מסוימים ואת הסביבה העסקית בכללותה, כמו גם לעודד ההשתתפות בכוח העבודה.
הדוח התייחס לאינפלציה שנותרה שלילית בשנת 2016 בשל מחירי סחורות נמוכים, התחזקות המטבע המקומי (במיוחד כנגד היורו), הורדת מחירים ואמצעים שננקטו על מנת לעודד תחרות. בפיץ' צופים כי האינפלציה תגיע לחלק התחתון של טווח היעד אשר עומד על 1%-3% בשנת 2017.
האנליסטים מציינים לטובה את המוסדות ומערכת החינוך המפותחים של ישראל שהביאו ליצירת כלכלה מפותחת ומגוונת. מדד הפיתוח האנושי והתוצר לנפש הינם גבוהים משמעותית מהחציון של מדינות הייחוס והסביבה העסקית מקדמת ומעודדת חדשנות, בפרט בקרב מגזר ההיי-טק. עם זאת, אינדיקטורים הקשורים ל'עשיית עסקים' כפי שהם נמדדים על ידי הבנק העולמי ירדו מתחת למדינות הייחוס של ישראל.