$
דעות

דעה

פוליטיזציה מסוכנת במינוי שופטים לביהמ"ש העליון

כוונתה של שרת המשפטים להסתפק ברוב רגיל נועדה להגדיל את כוחה של הנציגות הפוליטית בוועדת הבחירה, ולמנות לבית המשפט העליון שופטים "שיהיו בראש שלנו", ובכך תיגרם פגיעה אנושה בעצמאות המערכת

דוד בר-אופיר 12:0503.11.16

הרוחות המנשבות מלשכת שרת המשפטים צריכות להדאיג כל אדם שעצמאות הרשות השיפוטית חשובה בעיניו. השרה הנכבדה מבקשת לשנות את החוק ולמנות שופטים לבית המשפט העליון ברוב רגיל (של חמישה מחברי הוועדה) לעומת רוב של שבעה המקובל כיום ובכך לפגוע ביכולתם של שופטי בית המשפט העליון להתנגד למינויים שאינם ראויים בעיניהם. ובמילים אחרות: כוונתה של שרת המשפטים נועדה להגדיל את כוחה של הנציגות הפוליטית בוועדת הבחירה, ולמנות לבית המשפט העליון שופטים "שיהיו בראש שלנו", ובכך תיגרם פגיעה אנושה בעצמאות המערכת.

 

איילת שקד איילת שקד צילום: דור מנואל

 

קשה יהיה לשמור על עצמאותם של שופטים שיהיו חייבים את המינוי שלהם לפוליטיקאים, אבל זו ככל הנראה כוונתה של השרה. שיטת המינויים באמצעות ועדת בחירה נוהגת בישראל במשך שנים רבות, והיא נועדה למנוע פוליטיזציה של מינויי שופטים וביחוד של שופטי בית המשפט העליון. אולם קיימים היום כוחות פוליטיים בכנסת ובממשלה המבקשים לפגוע בסמכויות בג"ץ ולהפחית מכוחו כדי למנוע ביקורת בג"צית על פעולותיהם. כנראה שניתן, לדעתה של שרת המשפטים, להשיג מטרה זו על ידי בחירת שופטים מתאימים "שיבינו" את מה שנדרש מהם, ולא יפריעו לפעולות הממשל הפוליטי. ובזה ייסתם הגולל על ביקורת שיפוטית שבלעדיה רשויות המנהל יעשו ככל העולה על דעתן ללא זיקה לשמירה של זכויות חוקתיות ועל האיזונים הנדרשים בניהול מדינה.

 

קיימת חשיבות רבה לכך שלשופטי בית המשפט העליון יהיה משקל יתר בבחירת שופטים, בכל הערכאות, מכיוון שיש להם ניסיון שיפוטי רב ויכולת מקצועית להעריך יכולות שיפוטיות של המועמדים בכל הערכאות. בדיוניה של ועדת הבחירה לא נפל פגם כלשהו, לאורך שנים רבות, שמצדיק רפורמה מרחיקה לכת לעומת המצב הקיים. אני מדגיש כי אין בדברי אלה כוונה להטיל דופי במועמדותם של שני השופטים הנכבדים שמועמדותם לבית המשפט העליון עומדת על הפרק.

 

הכותב הוא שופט מחוזי (בדימוס) דוד בר-אופיר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x