בית המשפט המחוזי הוציא צו הקפאת הליכים לאורתם סהר
עו"ד שאול ברגזון ורו"ח יזהר קנה מונו לנאמנים - יגישו דו"ח ראשוני על מצב חברת הבנייה עד 13 בנובמבר; לדברי השופט, חסר מידע מהותי לגבי מצב הפרויקטים של החברה
נשיא בית המשפט המחוזי בת"א, איתן אורנשטיין, הוציא הערב (ד') צו להקפאת כל ההליכים המשפטיים נגד חברת הבנייה והתשתיות אורתם סהר הנדסה והחברה הבת שלה מליבו בנייה. החובות והתחייבויות החברות עומדים על למעלה ממיליארד שקל. אורנשטיין מינה את עו"ד שאול ברגזון ואת רו"ח יזהר קנה לנאמנים להקפאת ההליכים, והורה במקביל על הקפאת הסמכויות של מנכ"ל החברה, אמיר נחום, והדירקטוריון בראשות אורי דורי. הנאמנים יגישו דו"ח ראשוני על מצב החברה עד 13 בנובמבר.
- בנק לאומי: "קבוצת אורתם סהר מצויה בערבוביה מוחלטת"
- מחירי הדירות עולים, אבל הקבלנים הבונים קורסים
- מחזר נוסף: אלי גבאי נכנס למירוץ לרכישת אורתם סהר
אורנשטיין אישר את הקפאת ההליכים מבלי שקצב אותה בזמן בשלב זה. "בהינתן היתרונות בהקפאת הליכים בכלל, ובחברות שעוסקות בפרויקטים של בנייה למגורים בהיקף נרחב ובין אלה מכירת החברה כ'עסק חי'", כתב אורנשטיין, "וכן לנוכח העדר תמונה עובדתית סדורה שנדרשת להכרעה מושכלת, הגעתי למסקנה שיש מקום לעת הזו לבוא לקראת החברות וליתן בידן אפשרות של מיצוי חלופת הסדר הבראה על פני חלופות אחרות עד שתתבהר התמונה".
השופט הדגיש בהחלטתו כי חסר מידע מהותי באשר למצב של כל אחד מהפרויקטים הרבים של החברות, ובכלל זה לערבויות שניתנו לכל פרויקט, לעלויות הנדרשות להשלמתו , רווח או הפסד הנראה לעין ועוד. "אינני שולל את עמדת החברות שיישום מתווה ההסדר בפרויקטים עדיף לכל הנושים המעורבים. עם זאת, יש לבחון כל פרויקט בנפרד עם המזמין הספציפי על מנת להגיע לידי הסכמה באשר להמשך ביצוע העבודות של אותו פרויקט על ידי החברה הרלוונטית ובשיתוף הבנק שהנפיק ערבויות לאותו פרויקט".
מעבר לבחינת הנתונים והחלופה הראויה, השופט הסביר את החלטתו בכך שיישמר מקור פרנסתם של 700 העובדים בחברה, תושלם בניית 5,500 יחידות הדיור שנמצאת בעיצומה בעלות פחותה מזו שתעשה על ידי קבלני ביצוע חדשים, מסירת הדירות לרוכשים עדיפה על העמדתם מול שוקת שבורה ומכירת החברה כמכלול תגדיל את התשואה לנושים לעומת מצב בו החברה תגיע לפירוק ותמכר ב"חלקים". "מדובר בפרק זמן קצר שלא יהיה בו כדי להעצים בצורה מהותית את הנזקים שנגרמים לנושים ושאינו שקול לנזק שעלול להיגרם אם לא יינתן צו הקפאה".
עו"ד אמיר ברטוב ממשרד עוה"ד ליפא מאיר ושות', בא כוחה של חברת הבנייה, אמר בדיון כי "אורתם סהר ניסתה לנצל את הימים האחרונים למרתון פגישות עם מזמיני עבודות מתוך מטרה ליצור איזושהי תכנית פעולה ראשונית במטרה להפעיל את כל הפרוייקטים במתכונת שגיבשנו על פיה המזמינים יממנו את המשך פיתוח הפרוייקטים שלהם. הנחת העבודה בהפעלה תהייה שהמזמינים יממנו את ההוצאות ואחוז של תמורה. זו האלטרנטיבה הזולה ביותר להמשך ביצוע עבודה. אני חושב שהפעלה כזו היא בהחלט אפשרית ונכונה לתקופה של חודשיים. במהלך החודשיים ננסה למצוא פיתרון כללי וכולל לקבוצת החברות אורתם סהר".
לפי הבקשה שהגישה החברה להגנה זמנית מנושיה, אורתם-סהר הנדסה מחזיקה בשרשור ב-9 חברות שונות בתחום ייזום הפרויקטים והתשתיות. החובות וההתחייבויות של החברות בקבוצה עומדים על כמיליארד שקל: כ-300 מיליון שקל למחזיקי אג"ח, כ-216 מיליון שקל לספקים וקבלני משנה וכ- 433 מיליון שקל ערבויות פיננסיות, ביצוע, טיב וחוק מכר.
ברטוב הוסיף כי "במהלך החודשיים האלה יעשו נסיונות מרכזיים לאיתור משקיע, להביא בפני הנושים תמונה מהימנה ומלאה של מצב הפרויקטים ברמה הכספית ובנוסף התקופה הזו תנוצל לבדיקת כל האלטרנטיבות במידה ולא ימצא משקיע. בסוף, הקטנת הנזקים היא אינטרס של כולם, אם ימצא פתרון טוב יותר החברה לא תאחז בקרנות המזבח. אבל המשמעות של המתנה ועצירה יכולה להיות הדרדרות מהירה מאוד לפירוקים. המשמעות היא קטסטרופה. ברגע שימונה מנהל זמני, ביום הראשון יעמדו לרשותו בין 10-14 מיליון שקל מנכסים שכבר מומשו".
עו"ד אופיר נאור המייצג את מחזיקי האג"ח אמר כי הם שותפים לדעה שצריך לייצב את המערכת. "אנחנו בהחלט סבורים שיש למצוא פיתרון להפעלת החברה בתווך זמנים קצר. שותפים לדעה שאם לא ימצא פתרון זו תהיה סיטואציה קשה ולא בריאה. באסיפת אג"ח שהתקיימה בימים האחרונים הבעלים אמר שאין לו כספים הדרושים לתמיכה בחברה בסכומים הדרושים. אנחנו בעד שיטת הפעלה שתלויה במזמינים". בנוסף, התייחס בא כוח מחזיקי האג"ח לטענות שהביעו נציגי הבנקים לגבי מתן תמונה חלקית ולא ברורה של מצב הכספים בחברה. "יש לנו בעיה קשה מאוד עם המצגים שהוצגו לשוק ההון. החברה פרסמה דוחות כספיים ודוחות תזרים לאחרונה, כאשר אנו משווים אותם לכתוב בבקשה שהגישה החברה רואים דברים אחרים. נראה כי המצגים בדוחות התזרים רחוקים מאוד מהאמת. אין לנו אמון במצגי החברה ולכן נרצה שמי שינהל את המהלכים הקרובים לא יהיה מתוכה".
עו"ד חגי אולמן, בא כוח בנק לאומי, אמר בדיון כי: "אם יש 15 מיליון שקלים שיגיעו – הם משועבדים לבנקים. אי אפשר להשתמש בהם לשום דבר אלא להגן על הנושים הבטוחים".
לקראת הדיון כי חובות אורתם סהר לבנק לאומי מסתכמים ב-63 מיליון שקל, כשסך חובות הקבוצה מוערכים בכמיליארד שקל. עוד נכתב כי: "הבקשה להקפאת הליכים מציגה תמונה חמורה של ערבוב מוחלט בין החברות בקבוצת אורתם-סהר, באופן אשר תגיע העת לבררו עד תום".
ברטוב סיכם כי הדרך היחידה שתועיל לבנק ולחברה וליתר הנושים שהיא לא האלטרנטיבה שהציעה החברה, היא הפעלה זולה יותר. "החברה תהיה ראשונה לכל פתרון זול יותר והוא זה שיחזיר לבנק חלק מהערבות. זה בוודאי יבדק על ידי בעל התפקיד שיתמנה. אבל עד אז – פתרון בו החברה מתחילה להפעיל מידית זה כבר מחזיר כספים. אני מעריך שבלי הבראה מהסוג הזה החזר חובות העבר לנושים הרגילים יהיה נמוך".
עו"ד חיות גרינברג, מייצגת 280 עובדים בחברה אמר בביהמ"ש כי "העובדים רוצים לשמור על פרנסתם. בצד האמוציונלי הם רוצים לעמוד לצד החברה. השכר הכולל לעובדים הוא 5 מיליון בחודש".