$
דעות

מקום של כבוד לערי ישראל בתיירות העולמית, האמנם?

ת"א וירושלים נכללה בין 50 ערי התיירות הטובות בעולם וזה מחמיא, אבל אין די בכך ויש לדאוג לכך שהתיירים יבואו הנה במספרים גדולים ומרשימים יותר. מה צריך לעשות?

יוסי פישר 08:1021.10.16

מגזין התיירות הבינלאומי היוקרתי Conde Nest פרסם את תוצאות הסקר השנתי שהוא עורך בקרב קוראיו. הסקר נערך בקרב כ-300,000 קוראי המגזין ונכללו מיליוני דירוגים וכ-75,000 הערות שנכתבו על ידי קוראי המגזין. בקטגוריה של 50 ערי התיירות הטובות בעולם לישראל יש שתי נציגות: ירושלים הממוקמת במקום ה-28 ותל אביב הממוקמת במקום ה-17 בעולם. להופיע ברשימה זו היא לא עניין של מה בכך.

 

בנימוקים לבחירתה של תל אביב צוין שמעבר למסעדות המעולות, לחומוסיות ולפלאפל תל אביב מציעה לתייר חיי לילה, חופי ים מצוינים, מוזיאונים (מוזיאון ארץ ישראל והמוזיאון לאומנות מודרנית) בתל אביב יש את ריכוז הבניינים בסגנון בינלאומי (באוהאוס) הגדול בעולם כ-4,000 מבנים ובניינים אלו זיכו את העיר במעמד אתר מורשת עולמית של אונסק"ו .

 

הנימוקים שהביאו את ירושלים למקום ה-28 ברשימה מתבססים מעבר להיותה אתר צליינות ועליה לרגל בעלת חשיבות עליונה לשלוש הדתות המונותאיסטיות גם למוזיאונים המעולים שבעיר ולמגוון הקולינרי המתפתח בדגש על מסעדת מחנהיודה שזכתה לאיזכור מיוחד.

 

בקטגוריה של 20 המלונות הטובים באפריקה והמזה"ת יש לישראל 3 נציגים. במקום ה-10 ברשימה, מלון וולדורף אסטוריה ירושלים עם ניקוד של 97.5 נקודות. במקום ה-12 מלון הבוטיק המפואר נורמן בת"א עם 91.95 נקודות ובמקום ה-13 מלון המלך דוד ירושלים עם דירוג 90.77 נקודות.

 

קשה לומר שיש הפתעה בבחירת שלושת המלונות הללו. מדובר בשלושה מהיוקרתיים ביותר במלונות ישראל שבהם רמת השירות היא מהגבוהות שניתן לקבל. מדובר במלונות שעלות לינת לילה לזוג בממוצע עומדת על 500 דולר ויותר, תלוי בתקופה ובתפוסה בתקופות מסוימות המחירים מגיעים גם ל-900 ואף 1,000 דולר ללילה.

 

בגלל בעיות ביטחון?

 

עם כל הכבוד שמגיע לירושלים ותל אביב וכמובן גם לשלושת המלונות שזכו להכלל ברשימה היוקרתית עולה השאלה, מדוע מספר התיירים אינה עולה מדי שנה? לצערנו מאז 2014, ההיפך הוא הנכון. הסיבה המרכזית אותה מציינים באופן כמעט קבוע כתירוץ היא בעיית הביטחון.

 

תיירים רוסים בים המלח (ארכיון) תיירים רוסים בים המלח (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

ישראל מצטיירת בעולם כמדינה מסוכנת לתיירים למרות שבפועל, היא בהחלט אחת מהמדינות היותר בטוחות. האופן והאופי של הסיקור התקשורתי על ישראל בעולם מציג תמונה שבהרבה מקרים מעוררת עניין רב וסקרנות אך בד בבד יוצרת בקרב הקוראים תחושה של חוסר נוחות שלא לומר הסתייגות. תדמית ומיתוג בונים לאורך שנים ובנושא זה נכשלנו ובגדול.

 

המחיר הגבוה לתייר. ישראל מדינת תיירות יקרה. יקרה מאוד!. לילה לזוג תיירים במלון טוב בתל אביב עומד בממוצע על 400-350 דולר לחדר עם ארוחת בוקר, זאת לעומת מלון זהה בברלין שם המחירא הוא  200 דולר ללילה. בפריז: 300-250 דולר, בברצלונה: כ-200 דולר ללילה וגם בלונדון בגלל קריסת שער החליפין של הליש"ט ניתן למצוא לילה במלון הילטון מטרופול המוכר והידוע ב-200 דולר ללינת לילה.

 

מחירי המלונות הגבוהים אותם נדרשים לשלם בארץ מסבירים במשהו את תופעת הגידול המשמעותי בתיירות היוצאת מישראל שעומדת על גידול ממוצע של 12%-15% לשנה לעומת סטגנציה או גידול קל ביותר בתיירות הפנים. עם ישראל מצביע ברגלים ודרך הכיס.

 

הכל יקר בישראל לתיירים

 

רמת המחירים הגבוהה לא עוצרת בבתי המלון ובאה גם לידי ביטוי במחירי המזון במסעדות, מחירי המשקאות האלכוהוליים בברים. מחירי הבירה במרכולים ובברים בתל אביב היא מהגבוהות בעולם. בסקר בריטיבשם Go Euro שנערך בשנת 2014 דורגו מחירי הבירה בערי העולם. תל אביב עמדה במקום החמישי בעולם במחירי הבירה לאחר אוסלו, ציריך, טוקיו ולונדון. סביר להניח שהשנה תל אביב עברה את לונדון עקב הפיחות הגדול בשער החליפין של הליש"ט.

 

אומרים לנו חדשות לבקרים, יוקר המחייה בישראל גבוה ומכאן שישראל גם יקרה לתיירים. אז תשאלו את עצמכם איך יכול להיות שלמדינה קטנה כמו דובאי יגיעו השנה כ-14 מיליון תיירים בשנה והשבוע בהודעה חגיגית לעיתונות הוכרזה פתיחתו של החדר המלונאי ה-100,000.

 

בישראל כולה יש כמחצית ממספר חדרי המלון בדובאי הרשומים בדובאי ועד לשנת 2020 יתווספו שם עוד כ-20,000 חדרי מלון.

 

האם בדובאי יוקר המחיה אינו גבוה? הרי מדובר במדינה שאפילו את נייר הטואלט שלה מייבאת מחו"ל? 90% מתושביה הם אזרחים זרים, אספקת המים שלה מגיעה מהתפלה ואת הקרקע לבניה מפיקים מייבוש הים.

 

לסיכום, אין ספק שזהו בהחלט כבוד גדול להכלל ברשימת 50 ערי התיירות הטובות בעולם רק בואו נדאג לכך שהתיירים יבואו הנה במספרים גדולים ומרשימים יותר.

 

איך עושים זאת? אולי צריך גם ללמוד מהעולם ומה שבטוח יש לנו הרבה מה ללמוד!

בטל שלח
    לכל התגובות
    x