בירה אופנתית: 4 ניצחונות על השוק החופשי מדי
חברת הבגדים פטגוניה השיקה בירה מחיטה ידידותית לסביבה
השאיפה של פטגוניה להמשיך להיות סמן ימני לפעילי סביבה ולצרכנים שהנושא הזה חשוב להם שלחה אותה לשוק חדש ומפתיע - שוק הבירה. לאחרונה השיקה פטגוניה בירה הנושאת את שם המותג שלה, שתנסה לבדל את עצמה באמצעות דגש על ערכים סביבתיים. מדובר בבירה העשויה מחיטה שאופן גידולה אינו מזיק לקרקע. האם חברת אופנה תצליח לשווק מוצרי מזון? זה המבחן האמיתי של פטגוניה, שיוכיח עד כמה הצרכן האמריקאי באמת נלהב ממוצרי מזון סביבתיים.
1. מכה שורש
השורשים של חיטת קרנזה מונעים סחף
הבירה של פטגוניה מבושלת עם סוג חדש של חיטה חדש בשם קרנזה (Kernza). מדובר בחיטה רב־עונתית, בעלת שורשים עמוקים במיוחד. הרב־עונתיות מייתרת את הצורך בשתילה מחודשת בכל עונת גידול, וגם הקציר שלה הופך לפשוט יותר ובזבזני פחות. בנוסף לכך השורשים העמוקים מקטינים את צריכת המים של הקרנזה, וחשוב מכך - מונעים סחף של קרקע. כאשר קוצרים את החיטה וחושפים את השכבה העליונה של הקרקע, רוח וזרימת מים שוחקים את השכבה העליונה של הקרקע. במקרה של קרנזה - הקרקע נשארת במקום.
2. מחליפים את החיטה
קרנזה עשויה לשמש לאפיית לחם
קרנזה הוא פיתוח חדש יחסית, וחקלאים החלו לגדל את הזן הזה רק ב־2003. הכניסה של פטגוניה לשימוש מסחרי ראשון בקרנזה אמור להגביר את הצריכה של החיטה הזו, ולדרבן חקלאים נוספים לשתול אותה במקום חיטה רגילה.
מי שפיתחו את הקרנזה הם חוקרים במלכ"ר The Land Institute. היעדים של הארגון עבור קרנזה שאפתניים במיוחד: פיתוח עשרות זנים חדשים של קרנזה בעשור הקרוב, שיכניסו את החיטה החדשה לשימושים מסחריים מגוונים, לרבות אפיית לחם, ויחליפו את החיטה המסורתית.
3 תעשיית הבירה מפתיעה
גרעיני חיטה הופכים לחטיפי אנרגיה
קרנזה היא רק יוזמה אחרונה בשלל יוזמות סביבתיות שהתפתחו סביב תעשיית הבירה. הסטארט־אפ Regrained למשל מסן פרנסיסקו לוקח את גרעיני החיטה לאחר השימוש של מבשלות הבירה ומייצר מהם חטיפי אנרגיה (לאחר תהליך טיפול כולל ייבוש הגרעינים והוספה של קינואה, דבש ותוספות שונות). מדובר בגרעיני חיטה שהיו אמורים להפוך לפסולת. את אותם חטיפים מוכרת החברה תמורת 2.5 דולר ליחידה ברחבי קליפורניה, ואף ממתגת אותם לפי שמות סוגי הבירה שמהם הופקו, כמו סטאוט ו־IPA.
4 שומרים על האנרגיה
מבשלות הבירה ממחזרות אנרגיה
יוזמות נוספות להפיכת תהליך ייצור הבירה לסביבתי יותר ננקטו במבשלות נוספות בעולם: מבשלת בירה באלסקה החלה לשרוף את הפסולת הרבה שנוצרת בתהליך ייצור הבירה בתנור מיוחד, שסיפק אנרגיה לתהליך הייצור עצמו; מבשלה אמריקאית ניצלה את פסולת החיטה לייצור גז מתאן, שהצליח לספק עד 15% מצריכת האנרגיה של המבשלה בתהליך הייצור; ב־2009 הודיעה מבשלת הענק אנהאוזר בוש כי היא הצליחה למחזר 98% מהפסולת שהיא מייצרת בתהליך ייצור הבירה.