$
בארץ

בעקבות קיזוזי השכר: ארגון המורים הכריז על סכסוך עבודה ארצי

הארגון מגיב היום באיחור למחאה שהחלה לפני ראש השנה במסגרתה דיווחו מורים ברשתות החברתיות על קיזוז בלתי מוצדק שהגיע לאלפי שקלים משכרם; יו"ר הארגון, רן ארז: "משרד החינוך פועל בחוסר היגיון ובניגוד לחוק. נפעיל עיצומים, עד כדי השבתות"

ספי קרופסקי 17:2309.10.16

ארגון המורים הכריז היום (א') על סכסוך עבודה ארצי בכל החינוך העל יסודי בעקבות קיזוזי השכר למורים לפני החגים. הארגון נזכר להגיב מעט באיחור לאחר שהנושא עלה לכותרות במהלך ראש השנה בשל מחאה עצמאית של מורים דרך הרשתות החברתיות. בהודעה שפרסם הערב נמסר כי הוא "דורש להחזיר לאלתר את כל הניכויים ולקבוע כי כל ניכוי שכר עתידי לא יעלה על 5% משכר המורה ויעשה לאחר בירור והודעה מראש".

 

יו"ר הארגון, רן ארז, שיגר במקביל מכתב בנושא לממונה על יחסי עבודה במשרד הכלכלה, עו"ד שלמה יצחקי, ובו כתב כי "מדי שנה משרד החינוך מגלה חוסר רגישות, חוסר ידע וחוסר אכפתיות, כלפי עובדי ההוראה שהם הגורם המרכזי בחינוך ילדי מדינת ישראל". לדבריו, "לא ייתכן, שניכויים אלו יעשו במיוחד ערב חגים, גם השנה אלפי מורים התבשרו ערב ראש השנה שמשכרם נוכו אלפי שקלים. משרד החינוך פועל בחוסר היגיון ובניגוד לחוק. אנו דורשים שלא ינוכה משכרם של המורים מבלי להודיע להם קודם ולאפשר להם להגיב על כוונתו של משרד החינוך לנכות שכר". ארז הבהיר בסיום מכתבו כי בכוונת הארגון להפעיל "עיצומים עד כדי השבתות" אחרי החגים, אולם לא פירט עוד בנושא.

 

 אלפי מורות ומורים הצטרפו לקבוצות פייסבוק שנפתחו במהלך החג במחאה על ניכויי שכר רטרואקטיביים שבוצעו, לדבריהם, מבלי שעודכנו בכך ובניגוד להסכמים הקיימים בנושא. תחת השמות "בנט, אל תתנצל, תשלם" ו-"עובדי ההוראה יוצאים במחאה, ודורשים את זכויותיהם", נכתב, בין השאר כי "קבוצה זו נועדה כדי לקדם את הקיום בכבוד של אוכלוסיית המורים במדינת ישראל. כוח העבודה של המורים והגננות הוא הגדול ביותר במשק ויחד עם זאת זכויותינו נרמסות פעם אחר פעם, אבל מעכשיו לא ניתן לזה לקרות עוד!".

 

שר החינוך, נפתלי בנט. המורים קראו בפייסבוק: "בנט, אל תתנצל - תשלם" שר החינוך, נפתלי בנט. המורים קראו בפייסבוק: "בנט, אל תתנצל - תשלם" צילום: עומר מסינגר

 

ניכויי השכר שעליהם מלינים המורים בוצעו כתוצאה מהסכם שהושג בין משרדי החינוך, התחבורה והאוצר שנועד להסיט את המחנכים להשתמש בתחבורה ציבורית במקום ברכבם הפרטי, וזאת בעקבות הרפורמה בתחבורה הציבורית שנכנסה לתוקפה בתחילת 2016 והביאה להוזלה של 14.5% בתעריפי הנסיעה.

 

במסגרת ההסכם הובהר כי אכן עלולים להתבצע ניכויים מסוימים בשכר המחנכים בשל עדכון קצובת הנסיעה באופן רטרואקטיבי, אולם בחוזר משרד החינוך נכתב כי "במקרה של ניכוי מעל 400 שקלים, תוזרם מקדמה לחשבון הבנק ותיערך בדיקה נוספת של החישוב". כמו כן הובהר כי מחנכים קיימים שהחלו לעבוד במשרד החינוך לפני ה-31 בדצמבר 2015 ימשיכו ליהנות מהתנאים הנוכחיים שלהם, מבלי להפסיד את תוספת הוצאות הנסיעה, ואילו מורים שהחלו לעבוד ב-1 לינואר 2016 יקבלו החזרים לפי התעריפים החדשים בלבד.

 

אלא שמורים ותיקים ששוחחו עם "כלכליסט" תיארו תמונה אחרת ממנה עולה כי במשכורות האחרונות שקיבלו בוצעו ניכויים משמעותיים ממשכורתם מבלי שעודכנו בכך מראש, ובעיתוי שנוי במחלוקת - ערב החג. מורה שביקשה להישאר בעילום שם בשל רגישות הנושא סיפרה ל"כלכליסט": "ביום שישי האחרון קיבלתי משכורת בסך 3,562 שקלים בגלל החזרי הנסיעות או כל סיבה אחרת לא הגיונית, מבלי שעדכנו אותי או הסבירו לי למה. פשוט הורידו לי למעלה מ-3,600 שקלים מהמשכורת בגלל הרפורמה של משרדי החינוך והתחבורה".

 

ממשרד חינוך נמסר: "ההחלטה בדבר הקיזוז התקבלה על ידי האוצר, במסגרת הרפורמה שהוא מבצע בנסיעות בתחבורה הציבורית. החלטה זו נוגעת לכל עובדי המדינה. מיד עם היוודע הדבר פעל משרד החינוך כדי להעביר למורים מקדמות מלאות ובאופן מיידי, בגובה הסכום שקוזז, כדי למנוע בהם פגיעה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x