חברת החשמל: סגירת תחנות הכוח הפחמיות צפויה לייקר את התעריפים
החברה הודיעה על סגירה של 4 מתוך 6 תחנות כוח פחמיות בתוך שש שנים. לדבריה, המהלך יביא לעלייה בהוצאותיה בשל המעבר לשימוש מוגבר בגז, שעליו היא משלמת מחיר גבוה יותר
חברת החשמל הודיעה היום (ד') כי עד תחילת יוני 2022 היא תסגור 4 מתוך 6 יחידות הכוח הפחמיות שמוצבות בחדרה, כאשר שתי היחידות הנוספות שם יופעלו בהתאם לצורך ולאחר שבשנים האחרונות חברת החשמל התקינה בהם פילטרים שנועדו לצמצם את זיהום האוויר. לפי החברה, המהלך יביא לייקור תעריפי החשמל.
- שטייניץ סוגר חלק מיחידות הכוח הפחמיות בחדרה
- שטייניץ בונה על הגז הטבעי - וצפוי לוותר על התקנת פילטרים בתחנה הפחמית בחדרה
- משרד הבריאות: לסגור יחידות פחמיות בחדרה
סגירת היחידות הפחמיות והסבתן ליחידות מודרניות שיעבדו בכוח גז טבעי נולדו לאחר שימוע שערך המשרד להגנת הסביבה שגרר החלטה תקדימית של שר האנרגיה יובל שטייניץ להורות לחברת החשמל לצמצם את השימוש בפחם (15% כבר השנה, עוד כ־5% נוספים בשנה הבאה) ועד לסגירה מלאה של רוב היחידות שמותקנות בחדרה.
לפי חברת החשמל, עד סוף מרץ 2017 היא תגיש תוכנית מסודרת להשבתת הפעילות של התחנות במסגרתה החברה תפעיל את יחידות הייצור "במינימום האפשרי מבחינה תפעולית וכי עליה לתת עדיפות בכל עת לייצור חשמל בגז טבעי". בצד כל אלה חברת החשמל מזהירה שהיא עלולה שלא לעמוד גם בלוחות הזמנים החדשים שנקצבו לה.
בהודעת חברת החשמל נמסר ש"נוכח עיכוב שנתברר לאחרונה בהתקנת חלק מחומרי הגלם שמשמשים להתקנת הפיטלרים בארובה באתר אורות רבין, קיימת אפשרות שהחברה לא תעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו בהיתר הפליטה (וזאת בעיקר עקב נסיבות חיצוניות אשר מחוץ לשליטתה) והיא תיאלץ לפנות בבקשה לתיקון ההיתר".
הסיבה היא שאחד מקבלני המשנה שמספק חומרי גלם לפרויקט הפילטרים נקלע לבעיות פיננסיות, מה שעלול להשפיע על יכולת הקטנת הפליטות במועד שנקבע.
בנוגע לתעריף החשמל מזהירה חברת החשמל ש"להערכת החברה הפעלת יחידות הייצור בפחם במינימום האפשרי כרוכה בעלויות משמעותיות נוכח הצורך בשריפת דלקים חלופיים יקרים יותר", מה שמרמז שהנהלת החברה תדרוש להעלות את התעריף. הנושא נמצא בדיונים ברשות החשמל ואמור להתפרסם אחרי החגים. העדכון ל־2016 יכלול ככל הנראה רק בחינה של תעריף הייצור וההערכות המקדמיות הן שהשנה לא יירשם שינוי משמעותי בתעריף.
אז מדוע חברת החשמל חושבת ששימוש בגז יגרור העלאת תעריפים? בחברת החשמל לא כותבים זאת במפורש אבל הם מודעים למבנה חוזה הגז העקום שלהם שאושר על ידי רשות החשמל בקיץ 2012. חוזה זה קיבע מחיר בסיס גבוה (5.04 דולר ליחידת אנרגיה, לעומת 4.7
דולר שמשלמות תחנות הכוח הפרטיות שמתחרות בה) וכלל שתי הצמדות אוטומטיות – אחת למדד המחירים לצרכן האמריקאי (CPI) והשנייה תוספת אחוז לכל אחת משמונה שנות החוזה הראשונות). מציאות זו גורמת לכך שמחיר הגז של חברת החשמל ימשיך לעלות בעוד מחירי הפחם צפויים להישאר נמוכים, כך ששכל שחברת החשמל תשתמש ביותר גז תעריף החשמל אמור לכאורה לעלות. כבר היום חברת החשמל משלמת כ־5.8 דולר ליחידת אנרגיה (לא כולל הולכה) ולפי נתוני האוצר מחיר זה יגיע לעד 7 דולר בסוף העשור.
אלא שמשרד האנרגיה כבר הצהיר שתחנות הכוח החדשות לא יופעלו על ידי חברת החשמל ולכן עלות הדלקים של החברה ממנה נגזרים היום כ־62% מתעריף החשמל – עשויה בכלל לרדת לאורך זמן.
שנית, בחברת החשמל מתעלמים מכך שבשנת 2021 נפתח חוזה חברת החשמל כך שהיא תהיה רשאית להמיר ספק עד מחצית מכמות הגז שלה לטובת ספק חדש (מאגרי כריש, תנין או לוויתן) ובמחיר טוב יותר ממה שנכפה עליה ב־2012, כך שבסופו של דבר כלל לא בטוח שתעריף החשמל ירשום עלייה.