$
במדינת אוטופיה
באנר הדר לפרויקט אוטופיה רחב

כך ניצחנו את המלחמה הבאה

עמרי מילמן חולם על מציאות שבה צה"ל מאמץ את המלצות ועדת לוקר לתקציב הביטחון והופך לצבא רזה, יעיל ולא פחות עוצמתי. ב־2020 כבר לא יהיה חסר ציוד

עמרי מילמן 06:5302.10.16

חלק מגדוד המילואים שהתכנס לאימון ביולי 2020 לא ציפה לקבלת הפנים שחיכתה לו בכניסה לבסיס צאלים. נכון, הכינו אותם לכך שהפעם לא יהיה מחסור בציוד ושלא יזמנו את מי שאין בו צורך, אבל הם היו סקפטיים - הם שמעו את זה כבר כמה פעמים בשנתיים שחלפו מאז סבב הלחימה האחרון, שבמהלכו חשו שהם כגדוד אינם ערוכים למשימות שהוטלו עליהם.

 

אלא שהפעם זה באמת היה כך. חברי הגדוד שעושים מילואים בתכיפות גבוהה אמרו לאלו שמצטרפים לאימונים לעתים רחוקות, שלמרות התחושות הקשות שהותיר בהם סבב הלחימה האחרון, הם דווקא ציפו לזה. בעיקר משום שלמרות הכל, בחמש השנים האחרונות הם הרגישו שהצבא נכנס למסלול אחר, שבו ההתנהלות מהירה יותר, מדויקת יותר ומעל הכל עניינית יותר.

 

 איור: דניאל גולדפרב

 

במקום לבזבז את כל היום הראשון של שבוע האימון במרדף אחר נגדים וקצינים, להתחיל את האימון עם נגמ"שים תקולים וחוסרים בציוד, הפעם הכל חיכה להם, כולל נגמ"שים חדשים. ככה זה כשאתה יודע בדיוק כמה כסף יש לך - הרבה יותר קל לך לתכנן. וכשמדובר בכ־60 מיליארד שקל בשנה (טוב, 59 מיליארד שקל, אם להיות מדויקים) פלוס תוספות קבועות מראש והתייקרויות, אז על אחת כמה וכמה. אז נכון, נגמ"ש חדש מסוג איתן 2 זה לא מטוס F35, אבל בהשוואה לנגמ"שים מדגם M-113 המיושנים שהשתמשו בהם עד לפני חמש שנים, מדובר בלוקסוס.

 

נגמ"ש האיתן הראשון תוכנן בעקבות לקחי מבצע צוק איתן מ־2014. אבל ב־2016, לפני שהספיקו לסיים לפתח אותו, העבירו את האחריות לפרויקט לחברה חיצונית שזכתה במכרז, בעקבות מסקנות ועדת לוקר שאומצו על ידי הממשלה. החברה הזו חסכה לצבא הרבה זמן, כסף וכאבי ראש.

 

החיסכון בתקציב שהושג בעקבות הקיצוצים בכוח האדם, התיקונים בהטבות לנכי צה"ל והעברת האחריות על הנכים שנפגעו בשירות הקבע שלא במסגרת השירות הצבאי לביטוח לאומי, אפשרו לצה"ל של 2020 לרכוש לא מעט אמצעי לחימה חדשים, שהביאו למקסום היכולות של היחידות הלוחמות הקטנות יותר - אלה שהחליפו חטיבות טנקים שכבר לא מספקות מענה לאיומים החדשים.

 

בלי איומים של ביטול אימונים

באימון הגדוד הזה היה דבר נוסף מיוחד. אנשי המילואים של הגדוד ידעו עליו שנה מראש, ואף טרחו להתכונן אליו ברצינות, משום שהפעם, בניגוד לעבר, אף אחד לא איים מעל אף במה שהאימון הזה, כמו רבים אחרים, יבוטל. עד לפני חמש שנים איומים כאלו היו נפוצים ושימשו את ראשי מערכת הביטחון להשגת תקציבים נוספים. האיומים האלו הוסרו מאז תקציבי האימונים עוגנו כך שנאסר על הצבא לעשות בתקציבים האלו שימוש לצרכים אחרים. בכך הקיץ הקץ על כיפופי הידיים הממושכים בין משרד הביטחון ומשרד האוצר שתמיד באו על חשבונם של התרגילים הגדודיים (תרג"דים).

 

ככל ששבוע האימונים התקדם, גילו חיילי הגדוד שלא נוהגים לעשות הרבה מילואים שהאימונים באמת נעשו יעילים יותר, ושגם אין יותר צורך להתעסק עם טיפול בציוד מכיוון שכל מה שדורש טיפול רציני מטופל בידי חברה חיצונית. עם זאת, הם גם גילו שעדיין רוב המפקדים חושבים שיש צורך ביותר אימונים. בגלל שכיום לוחמים משרתים רק שנתיים, ההכשרה שלהם קצרה יותר והניסיון שהם צוברים בשירות הסדיר מועט יותר, יש צורך ברור להעלות את מספר האימונים של אנשי המילואים כדי להביא אותם לרמת הכשירות הנדרשת.

 

 

 איור: יעל שינקר

 

באחת מישיבות הקצינים של הגדוד שנערכו במהלך האימון סיפר אחד המפקדים שהיום בדיוק הוא קלט מנהל רכש חדש. בן 42 שבדיוק השתחרר משירות קבע ושעסק בשירות הקבע שלו בניהול לוגיסטי. הוא הגיע אליו בזכות העובדה שקיבל מענק של מאות אלפי שקלים במקום פנסיית גישור עד גיל הפרישה. הקצינים צחקו על כך שאם השנה היתה 2015, הבחור היה יוצא לפנסיה בזמן שהם היו ממשיכים להסתער על הגבעות עוד לפחות שלוש שנים, אילו היו בגילו.

 

כל המספרים על השולחן

בסוף אותו שבוע, בזמן שהזדכו בגדוד על הציוד, התכנס בקריה המטה הכללי. הרמטכ"ל החדש יאיר נוה כינס את הקצינים הבכירים להרמת כוסית לראש השנה האחרון בקריה, שתעבור בשנה הקרובה לדרום, אם הכל ילך כמתוכנן, ממש ליד קריית גת שהפכה קרובה יותר למרכז בזכות קווי הרכבת החדשים.

 

למרות העצב שבפרידה מהבסיס המיתולוגי ומעזריאלי, התוכניות עבור מיליארדי השקלים שתקבל מערכת הביטחון בזכות המעבר מסיטה די מהר את הדיון למחוזות התכנון האסטרטגי.

 

לכל אחד ממפקדי המטה הכללי יש דיעה שונה. אך בניגוד ללפני חמש שנים, כעת יש פחות דיעות לגשר ביניהן משום שהוא צומצם בעשירית. מרגע שצמצמו את הכפילויות בענפים השונים של צה"ל, לאחר שאיחדו מערכים שונים כך שייספקו שירותים לכל הצבא, אפילו לחיל האוויר, ולאחר שאיחדו את אגף טכנולגיה ולוגיסטיקה לתוך מיפקדת זרוע היבשה, לא היה צורך במספר כה רב של קצינים במטה הכללי.

 

את השנה הזו הקצינים לא יצטרכו לפתוח במאבק מול האוצר על גובה תקציב הביטחון. זאת משום שהממונה על התקציבים מכיר היטב את המספרים של צה"ל, כולל התוספות שהובטחו לו ושנקבעו בהתאם לדרישות החדשות של הממשלה, שכוללת את הרחבת ההגנה על המים הטריטוריאליים בשל גילויים של שני מאגרי גז חדשים שההגנה עליהם נכנסה לתקציב הביטחון.

 

 

 

אך גם בלי הגילוי הזה אין צורך במאבק. ככה זה כשכל המספרים מונחים מראש על השולחן - מספרים שמתחשבים בעובדה שלשני הצדדים ברור שהביטחון צריך לקבל עדיפות תקציבית - הרבה זמן נחסך לכולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x